Christian Budde, borgmesterkandidat for Venstre til det kommende kommunalvalg.

Christian Budde, borgmesterkandidat for Venstre til det kommende kommunalvalg. Foto: Camilla Kjærsgaard Olesen

Debat:

 Vi skal tage ansvar for skoleelevernes mentale sundhed nu!

Venstre er bekymret for, at Børn og Unge-rådmand Thomas Medom (SF) ikke tager ansvar for situationen

Af
Christian Budde

Hans Skou og Louise Louring

Venstre i Aarhus Kommune

Vi nærmer os årsdagen for coronaens indtog i Danmark, og de fleste af os kører efterhånden på nødreserven. Det er hård kost for alle, men særligt én gruppe bør vi have langt mere fokus på: skoleeleverne. Hvilke konsekvenser vil nedlukningen få for deres mentale helbred? Kan vi virkelig ikke gøre det bedre end dette for vores børn i folkeskolen?

Uanset, hvor meget energi vi lægger i den virtuelle undervisning, bliver det ikke det samme som at mødes fysisk i klasselokalerne. Den barske realitet er, at vores skoleelever har mistet mange af de faste holdepunkter, der ellers danner rammen om deres hverdag. De kan ikke gå til fritidsaktiviteter. De kan ikke se deres klassekammerater. De kan faktisk ikke så meget andet end at sidde derhjemme og modtage undervisning gennem en computerskærm. En undervisning som mange forældre desværre oplever som ineffektiv og demotiverende for børnene. De savner deres kammerater, og det gør helt tydeligt ondt på vores fremtidige små medborgere, som vi burde passe lidt bedre på.

For de fleste skoleelever er det ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt det går ud over deres trivsel. Det er et spørgsmål om, hvor meget det går ud over deres trivsel. Der er nogle helt essentielle sociale grundsten, som bliver lagt med hastigt tempo i skolealderen. De dynamikker, som man ser i et frikvarter, og de relationer, der bliver skabt i skolen, er simpelthen ekstremt vigtige for børnenes udvikling.

Derudover står vi med en gruppe af sårbare børn og unge, hvor konsekvenserne af hjemsendelsen risikerer at være særlig alvorlig. Derfor er Venstres budskab meget klart. Der skal handles!

Ingen ved, hvornår skoleeleverne er tilbage i klasseværelserne. Derfor er det simpelthen ikke langtidsholdbart at lukke øjnene for problemerne og håbe på, at det hele bliver bedre til foråret. I Venstre fristes vi til at spørge: Hvad er planen, Thomas Medom? Rådmanden bliver nødt til at tage langt mere ansvar for skoleelevernes trivsel og mentale sundhed. Der skal lægges en klar plan for, hvordan vi får vores elever godt igennem denne fysiske- og psykiske sundhedskrise. Der mangler i vid udstrækning klare retningslinjer og forventninger til onlineundervisningen, hvilket smitter direkte af på børnenes indlæring. Det kan ikke passe, at man i snart et år har famlet sig frem i blinde og ladet undervisningen være op til den enkelte skole eller endsige underviser.

Se rådmand Thoma Medoms svar til Venstre HER

Alt dette skylder vi i den grad alle de skoleelever, der hver eneste dag er nødsaget til at begrænse deres sociale samvær til virtuelle high-fives. Men det skylder vi i høj grad også alle de forældre, der skal vedligeholde en gejst og et gå-på mod hos deres børn – samtidig med, at de godt kan se, hvordan krisen påvirker dem. 

I Venstre er vi ved at lægge sidste hånd på vores børne/unge-politik. En politik, der netop har det bagvedliggende motto, at god trivsel skaber bedre læring. Vi må aldrig stille os tilfredse med status quo, når der er så meget potentiale for udvikling.

Vi garanterer, at vores politik har masser af ambition på folkeskolernes vegne. Men først og fremmest har den ambitioner på børnenes vegne. Det må vi gerne have i en coronatid, hvor intet er, som det plejer – det skal vi faktisk have. Det skal vi have i krisetider som nu, og vi skal have det i fremtiden, hvor hverdagen forhåbentlig er mere genkendelig. Venstre vil altid have ambitioner på børnenes vegne.

Publiceret 26 January 2021 20:10