Morten Nystrup, ansvarshavende chefredaktør for Jyllands-Postens Lokalaviser.

Morten Nystrup, ansvarshavende chefredaktør for Jyllands-Postens Lokalaviser. Foto: Joachim Ladefoged.

AARHUS-SKALAEN: Børn er buret inde på ubestemt tid

Af
Morten Nystrup

ansvarshavende chefredaktør

Normalt er denne plads dedikeret til et par af ugens lokale op- og nedture. Men ingen optur kan i øjeblikket overstråle den nedtur, nedlukningen af landet må være for landets børn og unge: frataget reel undervisning og ikke mindst afskåret for de sociale fællesskaber, som enhver ungdom må bygges på. Vi er kommet dertil, at børn og unge i Danmark er buret inde på ubestemt tid, overladt til mere eller mindre strukturerede skolelærere, Teams og social isolation.

Danmarks børn lider under det mantra, der synes at trumfe alle andre hensyn: her i landet må man dø af hvad som helst, bare ikke af corona. Imens kvæles økonomi, livsgnist og samfund. Børn og unge betaler en høj menneskelig pris for at redde de liv, der sættes over alt andet.

De personlige omkostninger er endnu større for de børn, der i forvejen har udfordringer eller kommer fra hjem, hvor man kan sætte spørgsmålstegn ved, om kræfterne rækker til at komme igennem en på alle måder isoleret tid. Efter sigende møder kun få af kommunens sårbare, udsatte og ensomme børn i skole, selvom de er undtaget for hjemsendelse.

Ingen tør forholde sig til børnenes dalende trivsel og spørge sig selv; er det prisen værd, og er det rimeligt? Så hellere omkostningsfri applaus til pædagogerne, honninghjerter til sygeplejerskerne og julegaver til kommunens folk som tak for indsatsen i en "ekstraordinær krævende tid".

Her og nu indkasserer dele af det private arbejdsmarked de økonomiske øretæver. En tur gennem Aarhus med aflåste butikker, mørke restauranter og lukkede stormagasiner risikerer at udløse mental nedlukning. Samtidig er erhvervslivet alene om at finansiere sundhedsvæsenet, pædagogerne og velfærdssamfundets andre goder. Det møder hverken tak eller konkrete fremtidsudsigter.

Når forholdene forhåbentligt bliver en smule mere normale, er det ovenikøbet den unge generation, der kommer til at hænge på den samfundsøkonomiske regning, uanset hvor meget regeringen forsøger at fortrænge det ubehagelige begreb ”gæld”.

Mere og mere tyder på, at det ikke er selve covid-19 og dens mutationer, der er øjeblikkets største katastrofe.

Publiceret 26 January 2021 07:20