I Aarhus er over 12 procent af ejerlejlighederne forældrekøb viser en ny analyse, og det er den højeste andel blandt landets kommuner.

I Aarhus er over 12 procent af ejerlejlighederne forældrekøb viser en ny analyse, og det er den højeste andel blandt landets kommuner. Pressefoto: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Slår alle andre kommuner:

Aarhus har landets højeste andel af forældrekøb

Hver ottende ejerlejlighed i Aarhus Kommune er et forældrekøb, og ifølge en ny analyse er andelen ikke højere i nogen anden kommune

Forældrekøb er populært i storbyer, hvor unge studerende på den måde har lettere adgang til at få en lejlighed. Men i Aarhus er fænomenet i den grad populært. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Cevea og Aarhus Universitet, som er lavet på baggrund af 2018-tal fra Danmarks Statistik.

Cirka 3.700 ejerlejligheder bliver således benyttet som forældrekøb i Aarhus i dag. Det svarer til, at 12,6 procent af alle ejerlejligheder i Aarhus Kommune er forældrekøb. I 2000 drejede det sig om 2.100 ejerlejligheder.

"Vi ved, at ejere af forældrekøbere typisk er blandt de mest velhavende. Det betyder, at det er dem med velhavende forældre, der bliver førstevælgere til boligerne i Aarhus tæt på Åen og Universitetsparken," siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, i en pressemeddelelse.

Den høje andel af forældrekøb i Aarhus Kommune er ifølge analysen landets højeste. I København er den samlede andel af forældrekøb på 11,6 procent, imens den i Odense og Aalborg er på 7,8 procent. Den type af boligkøb kan presse priserne op, da forældrekøberne er blandt de rigeste danskere.

"De mange forældrekøb kan være med til at presse priserne op, fordi det typisk er de top 10 rigeste, der laver forældrekøb. Så selvom man faktisk har været god til at bygge nye boliger i Aarhus Kommune, så boligmassen er fulgt med den stigende efterspørgsel på forældrekøbslejligheder, udfordrer forældrekøbene boligmarkedet," siger Lars Andersen i pressemeddelelsen og fortsætter:

"Det er særligt en udfordring for mange førstegangskøbere, der ikke kan være med og bliver nødt til at rykke ud af byen, som så bliver mere og mere for de velhavendes børn."

jwh

Publiceret 24 January 2021 09:41