Lars Buch Viftrup.

Lars Buch Viftrup.

Præsteklumme: Tid til at hilse på harer

Af
Lars Buch Viftrup

præst i Hasle

præsteklumme Bag computerskærmen, lige uden for mit vindue, dukker der en hare op på græsplænen. Jeg bliver bremset i min tankestrøm. Jeg bliver vel nærmest slået ud af kurs. Bragt ud af fatning. Midt i min travlhed, optagetheden af at producere, klare mine gøremål, bliver jeg mødt af en virkelighed, som er meget fremmed, helt uden for min rækkevidde.

Haren minder mig om et liv, som lever ufortrødent videre, uafhængigt af mig selv. En hare, der hopper rundt, nipper lidt til græsset, hele tiden opmærksom og klar til at løbe sin vej, hvis der kommer nogen, hvis jeg skulle få den idé at ville gå hen til den, hilse på den. Det kan ikke lade sig gøre. For den er sin egen. Og samtidig en del af det ufattelige liv, som hele tiden pulserer, mens jeg mest af alt er optaget af min egen verden.

Jeg kommer til at grine. Af mig selv. Af at jeg ind imellem lever i en boble, hvor verden derude forsvinder, som om det hele handler om mine deadlines, alt det jeg skal præstere og producere.

Men jeg kommer også til at smile. Smile til verden. Smile af haren og i mit stille sind sige hej til den, dejligt, du kom forbi og forstyrrede mig i min lille boble. Glæde mig over, at haren findes. At fuglene findes. At træerne findes. At livet er så stort, så mangfoldigt og så mærkeligt. Det er noget i sig selv, det er fremmed, noget andet end mig, og netop derfor har jeg brug for det.

Et nyt år er lige begyndt. De hellig tre konger, som vi fejrer denne uge, kommer fra den store vide verden og bøjer deres knæ for det lille barn i krybben, omgivet af mor og far, hyrder, får, køer og sikkert også en hare eller to. De hellig tre konger blev også forstyrret af noget, der kan synes ubetydeligt, et lille nyfødt barn. De blev så forstyrret, at de brød op og rejste til den anden ende af verden. De lod sig forstyrre, og deres liv blev forstørret. Rundt om barnet i krybben er hele kloden forsamlet, den nære familie, de lokale hyrder, de udenlandske vismænd og naturen i form af forskellige dyr. Alle hører de sammen.

Mit liv kan synes så lille og ofte føles indelukket, omgivet af en boble. Må det nye år blive anderledes. Det er tid til at lade sig forstyrre. Det er tid til at hilse på harer, nyfødte børn, naboer og fremmede mennesker fra den store vide verden.

Glædeligt og forunderligt nytår

Publiceret 23 January 2021 05:00