Ewald Pohle er tidligere hjemløs og med i Værestedets brugerforening, der vil søge penge fra civilsamfundspuljen.

Ewald Pohle er tidligere hjemløs og med i Værestedets brugerforening, der vil søge penge fra civilsamfundspuljen. Foto: Camilla Kjærgaard Olesen

Kvart million kroner på vej til socialt udsatte i Aarhus

Aarhus Kommune har afsat 250.000 kroner til at hjælpe socialt udsatte aarhusianere under coronakrisen

Af
Camilla Kjærgaard Olesen

corona Som en del af corona-trivselspakken har Aarhus Kommune nu oprettet en såkaldt civilsamfundspulje på 250.000 kroner, der skal hjælpe socialt udsatte aarhusianere i en svær corona-tid, hvor ensomhed, angst, mistrivsel og social isolation kan være med til at forværre tilværelsen.

Pengene skal bruges til at yde økonomisk støtte til aktiviteter, der er målrettet den gruppe, og pengene bliver løbende fordelt frem til 1. juni, hvor der er ansøgningsfrist.

(Artiklen fortsætter under podcast-afspilleren)

Lyt til Lokalavisen Aarhus' podcast-serie om hjemløse Allan

Tanken er, at det skal foregå hurtigt og så ubureaukratisk som muligt, oplyser rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, Kristian Würtz (S). For at lette processen er det derfor hans medarbejdere, der er vant til at tage stilling til den slags, der beslutter, hvem der skal have pengene.

Til at få pengene ud at leve er der brug for byens mange foreninger, der i forvejen har fingeren på pulsen hos de socialt udsatte og derfor også har en god fornemmelse af, hvor det gør mest ondt hos disse borgere, og hvordan pengene kan gøre mest gavn.

"Vi forsøger at holde øje med, at pengene får en bred anvendelse, så det ikke er den samme snævre målgruppe, der kommer til at få gavn af alle 250.000 kroner. Jeg er spændt på, hvordan søgningen bliver, og om der er penge nok i de 250.000 kroner. Ellers må vi prøve at se, om der eventuelt kan skaffes flere penge," siger Kristian Würtz.

Værestedets brugere søger

Et af de steder, der kommer til at sende en ansøgning afsted, er Værestedets brugerforening i Jægergårdsgade. Et sted, hvor der dagligt kommer en masse udsatte aarhusianere, og mange af dem har ikke noget fast hjem.

"Vi hilser alle sådanne initiativer velkomne, og vores brugerforening kan sikkert finde på at bruge pengene på noget, der kan samle op på hjemløse og andre sårbare mennesker, som er hårdt ramt i disse tider," siger daglig leder af Værestedet, Ove Abildgaard.

Hvorfor er de hårdere ramt end andre?

"De kan jo ikke som jeg for eksempel tage hjem til kone og børn og se fjernsyn og læse avis. De har ikke et normalt bagland, eller noget som fylder dagene. De er vant til at bruge Værestedet og være hernede, og de er her for at samle varme, spise mad og drøfte ting. Nogle gange er vi også på ture, og det er der ikke ret meget af for tiden, så det er svært at være sårbar under corona," siger han.

Der kan søges penge fra en ny såkaldt civilsamfundspulje i Aarhus Kommune, der skal hjælpe socialt udsatte aarhusianere.

Der kan søges penge fra en ny såkaldt civilsamfundspulje i Aarhus Kommune, der skal hjælpe socialt udsatte aarhusianere. Foto: Camilla Kjærgaard Olesen

Det er Ewald Pohle, medlem af Værestedets brugerforening, enig i. Han har selv levet på gaden for mange år siden, og han ved derfor, hvordan det er at være hjemløs, sårbar og udsat.

"Jeg taler med op til tre andre brugere en gang om dagen cirka - fordi de er kede af det. Nogle gange kan jeg høre, at de græder i den anden ende. Jeg kan ikke komme og trøste dem, men jeg kan prøve at tale så godt med dem som muligt. Og så er de glade, bare de har en at snakke med i det øjeblik," siger han.

Normalt arrangerer brugerforeningen ture næsten hver tirsdag, og brugerne af Værestedet har været både i Den Gamle By, på Moesgaard Museum, ude at bowle og flere andre steder. Da det er et værested, må man være mere end fem mennesker samlet, men de må stadig ikke forsamles mange, så det gør det svært at lave aktiviteter, der giver smil på læben. Men det kan være kagespisning eller bankospil.

"Jeg synes, at vi skal bede en bager om at bage verdens største lagkage," siger Ove Abildgaard med et stort smil.

For at de kan få en fornemmelse af, hvad brugerne har af ønsker til aktiviteter, er der planer om at lave en spørgeskemaundersøgelse blandt dem, og så beslutte, hvad eventuelle penge fra fonden skal gå til. Men en ting er helt sikkert - Værestedets brugerforening kommer til at sende en ansøgning af sted.

Penge-puljen

  • Det er magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse, der har afsat 250.000 kroner til civilsamfundspuljen.
  • Puljen er en del af Aarhus Kommunes samlede corona-trivselspakke på i alt ni millioner kroner.
  • Hvert projekt kan søge maks 25.000 kroner
  • Du kan læse mere om civilsamfundspuljen og finde ansøgningsblanketten her:
  • Se mere på: https://www.aarhus.dk/civilsamfundspulje

Publiceret 23 January 2021 06:00