Den aarhusianske aktivist Ida Maria Topsøe Kragh blev 65 år.

Den aarhusianske aktivist Ida Maria Topsøe Kragh blev 65 år. Privatfoto.

Aarhusiansk aktivist er død: Hun var en kærlig særling og meget engageret i samfundet

Af
Tom Vilmer Paamand

Nekrolog

Den aarhusianske aktivist Ida Maria Topsøe Kragh er død i en alder af 65 år.

Ida Maria Topsøe Kragh var en kærlig særling, meget engageret i samfundet og altid klar til den næste umulige kamp mod uretfærdighed. Hun blev født i Holbæk i 1955 og voksede op i forældrene Gerda og Svends gartneri i Vallekilde Hørve sammen med broderen Anker. Hun tog Realen i Hørve Skole og flyttede så væk, men fastholdt dog forbindelsen til Vallekilde, dens højskole og valgmenighed.

Ida fandt arbejde som 15-årig i Kalundborg hos Carmen Curlers og var så en tid i kibbutz i Israel, hvor hun fandt kærlighed og engelsk kæreste. De flyttede sammen til Aarhus, hvor Ida studerede biologi. Hun blev resten af livet i Øgadekvarteret, og kastede sig ud i byens aktivistliv med Sølystgade Beboerhus, Boligkaravanen og fællesfordeling af sund mad. Hun var samtidig en dygtig student trods ordblindhed og skrev speciale om edderkoppers indvirkning på økolandbrug.

Efter studiet fortsatte interessen for landbrug, da hun i nogle måneder flyttede ind hos en familie i Tanzania. Her blev hun grebet af den afrikanske kultur med dans, sang og musik, som hun siden har været med til at sprede i Danmark gennem kultursamarbejdet med Utamadunilejren på Djursland. Ida var også fast deltager på Anholtlejren og andre lejre rundt om i Norden, hvor hun var kendt for sin solide glæde og hukommelse for alverdens sange.

Som 40-årig kom der nyt liv i huset med datteren Silke, samtidig med at Ida afsluttede en uddannelse til afspændingspædagog.

Idas lange liv med aktivisme og gåpåmod viste sig værdifuld, da hun måtte tage en kamp mod brystkræft - hun vandt og fik en række gode år mere. Trods sine nu dårlige ben holdt hun fast i sine cykler, sine spirituelle cirkler og sit udadvendte liv i Øgadekvarteret til det sidste.

Ida Kragh boede det meste af sit liv i Sjællandsgade 84, Aarhus C.

Hun døde 7. januar og er blevet bisat fra Aarhus Domkirke 22. januar 2021.

Publiceret 22 January 2021 17:30