Butikschef i Only, Julie Baasch, hopper selv i butikkens tøj for at filme det til butikkens Instagram-profil. Foto: Marie Ravn

Butikschef i Only, Julie Baasch, hopper selv i butikkens tøj for at filme det til butikkens Instagram-profil. Foto: Marie Ravn Foto: Marie Ravn

Nedlukning 2.0 har fået aarhusianske forretningsdrivende til at tænke kreativt

Særligt de sociale medier bruges som et alternativt redskab til at nå kunderne, når nu de er forment adgang fra de fysiske butikker

Af
Sofie Øgård Gøttler

JP Aarhus

kreativitet Hvad gør vi nu?

Det spørgsmål har utallige forretningsdrivende i detailhandlen måttet stille sig selv i takt med, at coronanedlukninger fra den ene dag til den anden satte en stopper for kundestrømmen.

For flere virksomheder har svaret på det spørgsmål lydt: Hvis ikke kunderne kan komme til os, må vi komme til dem.

Det har blandt andet interiørbutikken Decorate Shop i Jægergårdsgade, tøjbutikken Only i Søndergade og keramikbutikken Creative Space i Studsgade måttet sande.

I Decorate Shop har man vendt blikket mod de knap 41.000 følgere, som følger med på butikkens Instagram-profil. Det fortæller marketingsansvarlig Mette Sørensen.

"Vi har lavet et koncept, vi kalder 'story-butikken', hvor vi på en måde flytter vores fysiske butik ind på vores Instagram-profil, uploader billeder af varerne, og så kan man sende os en besked på profilen, hvis man ønsker at købe noget. Så sender vi en mulighed for betaling, og så kan man afhente købet i døren eller vi kan sende det med post," fortæller hun med henvisning til den såkaldte story – eller 'historie'-funktion – som tillader brugerne at uploade fotos til profilen, som forsvinder igen efter 24 timer.

Initiativet blev ifølge Mette Sørensen skabt for imødekomme kundernes efterspørgsel på en simpel måde.

"Tiden og forbrugerne er til det, selv om der meget arbejde i det, for man skal tage mange billeder og skrive priser ind for at gøre det så nemt for kunden og os selv som muligt. Det er hele vores pointe, at det skal være nemt, selv om det selvfølgelig aldrig bliver lige så nemt som at gå ind i butikken og svinge dankortet," siger hun og understreger, at de selvfølgelig foretrak at holde åbent, selv om kunderne "er mega glade" for det nye koncept.

"Der er gang i den, og vi sælger mange varer. Om det økonomisk går lige op, er der ikke nogen, der ved endnu. Men for os handler det også om at gøre opmærksom på os selv og samtidigt pleje vores eksisterende kunder."

Virtuel shopping

I tøjbutikken Only i Søndergade har man ligeledes rykket en del af forretningen over på butikkens Instagram-profil. De ansatte er nemlig ikke hjemsendt, og det tvang butikschef Julie Baasch til at tænke kreativt.

Løsningen blev blandt andet at bruge den fornævnte 'story'-funktion til at vise forskellige sæt tøj. Hvis kunderne ønsker at købe noget af tøjet, kan de blot sende en besked til butikkens profil med størrelse og farve. Og hvis de har yderligere spørgsmål, laver de ansatte personlige videoer.

"Vi guider dem virtuelt rundt i butikken, eller laver en video, hvor jeg for eksempel prøver det tøj på, de har spørgsmål til, og fortæller, hvordan jeg synes, det sidder – som en slags virtuel personlig shopper," fortæller butikschefen, der også har eksperimenteret med at sende live fra profilen, hvor forskellige sæt tøj bliver vist frem i et slags virtuelt modeshow.

Ifølge Julie Baasch har kunderne taget positivt i mod initiativet, men som Mette Sørensen foretrak hun også at holde fysisk åbent.

"Vi sælger ikke så meget, som hvis vi havde åbent, og der er klart plads til, at vi kan forbedre os, men jeg vil sige, at det går fremad. Når nu det ikke kan være anderledes, så er det en spændende måde at arbejde med kunderne på og blive tvunget til at tænke kreativt. Det bliver meget personligt og vi har fået meget ros. Det er som om, folk har lettere ved at rose, når de sidder bag en skærm," påpeger hun.

Fastholde koncept

I latinerkvarteret er keramikcafeen Creative Space, der tilbyder kunderne at male sit eget keramik, gået i en lidt anden retning.

Her har man siden første nedlukning tilbudt såkaldt take-away keramik, hvor kunderne udvælger en stykke keramik på deres hjemmeside, tre farver og eventuelt pensler, svampe eller andet. Bestillingen pakker butikken, og så kan man sidde i ro mag og male en kaffekop i derhjemme. Når man er færdig, afleveres det til brænding i butikken.

"Det holder hjulene i gang, men vi kan jo ikke omsætte for nær så meget, som vi plejer. Folk vil helst ind i butikken og sidde, men det går super fint, og vi er så taknemmelige for vores kunder," fortæller Anne Sofie Astrup Clemmensen, der er ansvarlige for kædens sociale medier.

Selv om alting har en ende – og coronaen forhåbentlig også – gælder det for alle tre, at de i større eller mindre grad vil holde fast i de nye måder at nå kunderne.

"Vi vil klart holde fast i det. Vi har kunder, der godt kan lide at gå meget i dybden og bruge lang tid på at male keramikken – der var en kunde, der fortalte, at hun havde brugt 36 timer på at male den derhjemme – og den slags tid kan vi jo ikke tilbyde i butikken," konkluderer Anne Sofie Astrup Clemmensen.

Publiceret 20 January 2021 10:00