Arkivfoto

Kollektiv trafik styrer mod stort minus i Aarhus

Der skal tilføres flere penge, hvis den kollektive trafik skal fortsætte på nuværende niveau

Af
JP Aarhus

Der er udsigt til et stort minus i driften på den kollektive trafik i Aarhus stigende til op omkring 90 millioner kroner om året i 2027, fremgår det af en pressemeddelelse fra Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) foreslår derfor, at byrådet finder flere penge til området – også til busruter i oplandet.

Teknisk udvalg blev mandag orienteret om, at der ikke fremadrettet er penge nok i budgettet til at drive den kollektive trafik i Aarhus på nuværende niveau, medmindre området tilføres flere penge, eller at der findes besparelser.

Det sidste er dog ikke på Bünyamin Simseks ønskeseddel, især hvis det går ud over serviceniveauet.

Han ser hellere, at den kollektive trafik får en økonomisk indsprøjtning, der kan få flere aarhusianere til at vælge bussen, lyder det.

"Skal vi løse udfordringerne med trængsel i Aarhus, bør vi ikke alene få løst ubalancen i regnskaberne, men også skaffe flere penge til området, for eksempel ved at indføre BRT-busser på flere strækninger i byen," siger rådmanden i pressemeddelelsen.

Det store minus i den kollektive trafik er ikke et nyt problem, men nu er der udsigt til, at minusset vokser yderligere til omkring 90 millioner kroner årligt fra 2027. Oven i dette skal der lægges en oparbejdet gæld på området. Den skønnes at nå op på 154 millioner kroner i 2023.

Ved det seneste budgetforlig i efteråret 2020 vedtog byrådet, at der skal skabes balance i regnskabet med udfærdigelsen af en kollektiv trafikplan i 2023. Samtidig blev der bevilget 292 millioner kroner til at anlægge BRT-spor på Ringvejen.

"Men det er ikke tilstrækkeligt at sikre anlægsudgifterne, vi har også brug for at sikre driften, og derfor er det afgørende nødvendigt, at vi finder flere penge," siger Bünyamin Simsek.

Teknisk udvalg blev altså mandag orienteret om situationen, og det er planen, at udvalget senere på foråret skal afholde endnu et temamøde om den kollektive trafik.

Publiceret 20 January 2021 18:25