To personbiler og to vejhjælp-biler endte med at sidde fast på Kirkemosevej ved Skødstrup i sidste uges vintervejr.

To personbiler og to vejhjælp-biler endte med at sidde fast på Kirkemosevej ved Skødstrup i sidste uges vintervejr. Privatfotos.

Kør ikke denne vej i vintervejr:

To personbiler og vejhjælp-lastbiler sad fast i flere timer

Maria Trane fra Aarhus vil gerne advare mod smal landevej ved Skødstrup, hvor hun sad fast i tre timer på grund af manglende saltning og snerydning

Af
Jonas Wrede Hansen

En ellers fredelig køretur fra Aarhus til Skødstrup blev forvandlet til lidt af et mareridt for Maria Trane, da hun onsdag i sidste uge skulle besøge sin kæreste i Skødstrup. Omkring klokken 21 kørte den 26-årige aarhusianer fra sin lejlighed i den centrale del af Aarhus, og under normale omstændigheder ville hun en halv time senere være fremme hos kæresten i Skødstrup.

Men sådan gik det slet ikke. Først efter klokken 00.30 var hun fremme, og nu vil hun gerne advare bilister mod at køre den vej, som hun gjorde, hvis det sner og er isglat.

"De, der er kendt i området, kalder vejen for 'sommervejen', fordi man ikke skal bruge den om vinteren. Men det vidste jeg jo ikke," lyder det fra Maria Trane, da hun fortæller om sin oplevelse til Lokalavisen Aarhus.

Vejhjælp-biler sad fast 

Det er Kirkemosevej, der er problemet. Den smalle landevej, som bevæger sig op ad en bakke, er ifølge Maria Trane slet ikke egnet til kørsel om vinteren. Det fandt hun hurtigt ud af, da hun kom kørende ad vejen den onsdag i sidste uge, hvor vintervejret for alvor var kommet til Aarhus. Klokken 21.35 sad hun fast på vejen og måtte ringe efter hjælp. Men inden hun nåede at få fat på vejhjælp, kørte en modkørende bil også fast, og så var der pludselig to biler på vejen, som var fanget på den snedækkede og isglatte landevej.

26-årige Maria Trane sad fast i tre timer, da hun i sidste uge skulle fra Aarhus til Skødstrup.

26-årige Maria Trane sad fast i tre timer, da hun i sidste uge skulle fra Aarhus til Skødstrup. Privatfoto.

"Klokken 21.42 ringede jeg til Falck, og de fortalte så, at de hurtigt ville sende SOS-vejhjælp ud til os," fortæller Maria Trane.

Vejhjælp-bilen nåede omkring en time senere frem til Kirkemosevej, men før den var helt fremme ved Maria Trane og den modkørende bilist, endte den selv med at sidde fast.

"Og så måtte SOS-manden ringe efter yderligere hjælp, så der blev sendt endnu en vejhjælp-bil ud til os. Den var fremme omkring klokken 23.15, men den endte også med at sidde fast på vejen," fortæller Maria Trane, der i dag godt kan grine lidt af episoden.

"De to mænd fra SOS sagde, at de aldrig havde prøvet noget lignende, og at de nok stadigvæk ville snakke om den episode, når de gik på pension," fortsætter den unge aarhusianer.

Saltning prioriteres ikke

De to mænd fra SOS Dansk Autohjælp tilkaldte derefter en såkaldt Unimog, som er en terrængående lastbil. Den var fremme klokken 00.24, og den kunne uden problemer trække den ene vejhjælp-bil samt de to personbiler fri, imens den sidste vejhjælp-bil havde spredt så meget salt, at den selv kunne køre fri.

Jeg har altid tænkt, at veje bliver saltet.

Maria Trane

I mellemtiden valgte Maria Trane at advare folk i den lokale Skødstrup-gruppe på Facebook mod at køre ad Kirkemosevej.

"Efter jeg havde lavet opslaget i gruppen, var der tilsyneladende nogen nede for at sætte advarselstrekante op ved vejen for at advare folk mod at køre den vej," fortæller Maria Trane, som undrer sig over, at der var så glat den dag.

Hun havde nemlig helårsdæk på bilen, så hun forventede ikke at få problemer.

"Jeg har altid tænkt, at veje bliver saltet. Hvis jeg havde vidst, at den var så glat, så var jeg selvfølgelig ikke kørt den vej," lyder det i bagklogskabens klare lys fra Maria Trane.

Kirkemosevej er dog en såkaldt klasse 3-vej hos Teknik og Miljø, hvilket betyder, at snerydning og saltning ikke bliver prioriteret på den vej.

"Vi salter og snerydder udelukkende efter kraftigt snevejr og under alvorligt, langvarigt glat føre, eller i det omfang øvrige opgaver tillader det på hverdage mellem 07.00 og 15.00," lyder beskeden på kommunens hjemmeside om klasse 3-veje.

Vintertrafik i Aarhus

Sådan prioriteres snerydning og saltning på Aarhus Kommunes veje

KLASSE 1: Store indfaldsveje, Ringvejen og Ringgaden:

  • Der udføres præventiv saltning og snerydning alle ugens dage og på alle tider af døgnet. Præventiv saltning udføres så vidt muligt, inden det bliver glat. Snerydning igangsættes ved drivedannelse eller ved et jævnt lag sne på 3-5 cm.

KLASSE 2: Forbindelsesveje mellem bysamfund, mindre hovedveje og større stamveje:

  • Der saltes og sneryddes alle ugens dage mellem klokken 03.00 til 22.00 Saltningen begynder først, når der er konstateret glat føre. Snerydning igangsættes ved betydelig drivedannelse eller ved et jævnt lag sne på 5-8 cm.

KLASSE 3: Boligveje og mindre veje:

  • Der saltes og sneryddes udelukkende efter kraftigt snevejr og under alvorligt, langvarigt glat føre, eller i det omfang øvrige opgaver tillader det på hverdage mellem 07.00 og 15.00. Snerydning igangsættes ved kraftig drivedannelse eller ved et jævnt lag sne på mere end 8 cm.

KLASSE 4: Små veje og grusveje:

  • Der saltes, gruses eller sneryddes ikke på disse strækninger.

Se i øvrigt Aarhus Kommunes kort her, hvor de forskellige vejklasser er markeret

Kilde: Teknik og Miljø, Aarhus Kommune

Publiceret 19 January 2021 19:00