Femte bog i serien om alfepigen Mirja udkommer i marts, mens første bog i serien bliver oversat til russisk og udkommer på russisk senere i 2021.

Femte bog i serien om alfepigen Mirja udkommer i marts, mens første bog i serien bliver oversat til russisk og udkommer på russisk senere i 2021. Foto: Jesper Gundorph

Risskov-forfatter udkommer i Rusland

Gunvor Ganer Krejberg fra Risskov får udgivet sine børnebøger om Mirja i Rusland

Af
Jesper Gundorph

Børnebog I en villa i Risskov sidder Gunvor Ganer Krejberg spændt og glæder sig til de gode ting, der kommer til at ske i 2021.

Hun er forfatter og har blandt andet skrevet børnebøgerne om alfepigen Mirja, der i år bliver oversat til russisk.

"Jeg tror, at alle forfattere drømmer om at blive oversat. Så det der med at bliver oversat, og ikke bare til et lille sprog, men til russisk, føles fuldstændig vildt," siger Gunvor Ganer Krejberg og smiler.

Glad for Rusland

At det lige præcis bliver russisk, børnebøgerne bliver oversat til, er ikke en lille detalje for børnebogsforfatteren, der har særlige minder og historier forbundet med det store land mod øst.

"Min morfar var fra Tyskland og blev sendt til østfronten som soldat under anden verdenskrig, så Rusland har altid fyldt meget i vores familiehistorie. Midt i alle rædslerne oplevede han, hvordan de russiske koner kom ud med suppe til de tyske soldater. Da han kom hjem, var han ikke som sådan kommunist, men Rusland var det eneste rigtige, mens Tyskland havde taget hans ungdom og dele af hans førlighed," fortæller Gunvor Ganer Krejberg.

Russisk er det første sprog, Mirja-serien bliver oversat til, og hvis alt går vel, bliver den første oversatte bog allerede udgivet i løbet af 2021.

Femte bog på vej

Mirja får i marts også den femte og sidste bog i serien, der skal afslutte historien om den temperamentsfulde alfepige. At der er kommet så mange bøger om Mirja, var ikke planen, da forfatterinden fra Risskov sendte den første historie til Gyldendal i 2016.

"Jeg kom til Gyldendal for at holde møde med hende, der senere skulle vise sig at blive min redaktør. Hun fortalte, at de gerne ville have min historie, men at én bog var for lidt, og at jeg skulle skrive en hel serie," siger hun.

Det efterfølgende år udkom de første to bøger om Mirja, mens nummer tre og fire udkom de næste år derefter, og nu er femmeren altså på vej.

Virkelige problemer

Gunvor Ganer Krejberg fortæller, at bøgerne er henvendt til børn i alderen 5-12 år. Et stort spænd, som der er en god grund til.

"Vi havde sat målgruppen til 8-12 år, før den kom ud. Men da den kom ud, blev den nogle steder anmeldt til en yngre målgruppe på 5-9 år, og andre så den til 8-12 år. Det er fordelen ved ikke at være i et naturligt univers, og at det er nogle mere eksistentielle problemstillinger, Mirja står i. Det betyder, at man faktisk kan spejle sig i dem i et meget længere tidsrum," siger forfatteren.

Publiceret 15 January 2021 06:00