Lena Kjems.

Lena Kjems.

Præsteklumme: Mens vi venter på vaccinen

Af
sognepræst i Vejlby Kirke

Lena Kjems

præsteklumme Min salig far havde et livsmotto: Det gælder om at have noget for! Det er en god leveregel, og ikke mindre aktuel i disse coronatider, hvor vi, alt efter smittetrykkets størrelse, er mere eller mindre isolerede fra andre mennesker. Vi må finde på noget selv, sætte os nogle mål, give os selv nogle benspænd, for at dagene ikke bare løber ud i hinanden. Måske er det nu, vi skal kæmpe os igennem James Joyce’s Ulysseus. Det gjorde jeg for nogle år siden, efter at have taget tilløb hele mit voksenliv.

Hver af bogens mange sider var en kamp, der efterlod mig udmattet, irriteret og frustreret. Alligevel er jeg glad for det lykkedes, for det er en fantastisk bog, et festfyrværkeri af sprogligt overskud og originale vendinger. Hvem ellers kan finde på at beskrive det blågrønne hav med ordet scrotumskrumpende? Det var Karsten Sand Iversens veloplagte oversættelse, der gjorde det muligt. En god oversættelse kan gøre hele forskellen. Når mennesker bliver spurgt, hvilken bog de helst ville have læst, lyder svaret ofte: Bibelen. Man begynder i det gamle testamente med Adam og Eva og knækker så halsen et par kapitler længere inde, når der går slægtstavler i det hele.

Men fortvivl ikke, har du lyst til at bruge ventetiden på at læse Bibelen, så læs den i 2020 oversættelsen. Det er første gang, det er lykkedes mig at komme igennem hele det gamle testamente. Jeg har læst det før, læst alle ordene, men i denne oversættelse bliver jeg berørt. Det handler om menneskers "tagen livtag" med døden og kærligheden. Om menneskelige følelser, ikke kun de pæne, men også de grimme, såsom trangen til hævn.

Tag nu Samson, han er Israels stærkeste mand, men en dårlig taber og hurtig til hævn. I forbindelse med sit forestående bryllup giver han sine 30 brudesvende en gåde og lover dem, at hvis de gætter den, vil de få deres festtøj kvit og frit. Samsons kommende filisterkone plager ham så meget for at høre svaret på gåden, at han giver efter og fortæller hende det. Hun giver det straks videre til sine landsmænd. Da det kommer Samson for øre, bliver han så vred, at han går hen til en anden by, slår 20 mænd ihjel, tager deres tøj og giver det til brudesvendene. Det er selvfølgelig ulovligt, umoralsk og kriminelt, men samtidig, på en mindre voldsom skala, dog så menneskeligt. Det gælder om at have noget for! Og i mangel på mennesker omkring os p.t., så er bøger med mennesker, og det der er menneskeligt, ikke den værste erstatning, Mens vi venter på vaccinen.

Publiceret 15 January 2021 06:00