Benedikte Veljby Baggesgaard.

Benedikte Veljby Baggesgaard.

Præsteklumme: Januar – måneden med to ansigter

Af
Benedikte Veljby Baggesgaard

sognepræst Holme

præsteklumme Januar har navn efter den romerske gud, Janus, som er Gud for begyndelse og indgang. Navnet Janus er da også afledt af det ord, der egentlig betyder dørvogter. Janus vogter døren ind til det nye år. Og januar er den port, der åbner det nye år.

Janus symboliserer forandring og overgange fra en tilstand til en anden. Derfor blev Janus i det gamle Rom tilbedt ved bryllupper, fødsler og andre begyndelser. Guden Janus har oven i købet to ansigter, der giver ham overblik og gør ham i stand til at se både frem og tilbage på samme tid. Og han kan se en sag fra to sider - han er objektiv og uvildig.

Det kan gøre godt at tænke på, at nytåret ikke bare er et par lige lovlig festlige timer omkring en enkelt midnat, hvor vi berusede af stemning og champagne lover os selv og hinanden hvad som helst. Vi har en hel nytårsmåned at gøre godt med, når skeen for alvor skal over i den anden hånd. Og nye, bedre og sundere vaner skal indarbejdes. Det står og falder ikke med den første dag. Vi har en hel måned til at forbedre os – en hel måned til at se både frem og tilbage. Gøre status over, hvad der var godt i det gamle år – og hvad vi ikke vil føre med os videre ind i det nye år.

Som regel har vores nytårsforsætter noget med kost og fysisk sundhed at gøre. Det er også vigtigt for vores trivsel. Som det gamle ordsprog siger: en sund sjæl i et sundt legeme. Og vi skærer ned på det usunde – tobak, alkohol, fedt og sukker – og skruer op for motion og fittness-træning. Og det er godt. Professor Bente Klarlund Pedersen skriver om det i bogen: Yngre med årene. Hun skriver ud fra sin naturvidenskabelige baggrund om alt det gode, vi kan opnå ved at omlægge kost og motionsvaner. Og så tilføjer hun, i et selvstændigt kapitel i sin bog, at religiøse mennesker er mere lykkelige, får færre hjertesygdomme og lever længere end andre mennesker. Og konstaterer at naturvidenskab og religion ikke udelukker hinanden – men supplerer hinanden: "Naturvidenskaben kan give en forklaring – men ikke en mening. Religionen kan give en mening – ikke en forklaring."

Så prøv at bruge januar og den mørke tid til at meditere, bede og gå i kirke. Så dit sunde legeme også får en sund sjæl.

Publiceret 14 January 2021 06:00