Der var ikke styr på rengøringen hos en aarhusiansk Fakta-butik, da Fødevarestyrelsen i sidste uge kom på uventet kontrolbesøg.

Der var ikke styr på rengøringen hos en aarhusiansk Fakta-butik, da Fødevarestyrelsen i sidste uge kom på uventet kontrolbesøg. Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Aarhusiansk Fakta-butik får sur smiley og stor bøde

Fødevarestyrelsen kom på uventet besøg hos en Fakta-butik i Aarhus V, og det resulterede i en sur smiley og en bøde på 10.000 kroner

Af
Jonas Wrede Hansen

For to år siden havde Fakta på Frydenlunds Allé i Aarhus V en elite-smiley. Den gives, når man har fået mindst fire storsmilende smileyer i træk og ikke har fået sanktioner de seneste 12 måneder.

Det var dengang.

For siden er det nemlig gået ned ad bakke for butikken. I september 2019 røg elite-smileyen og blev erstattet af en letsmilende en af slagsen, da Fødevarestyrelsen registrerede mangelfuld rengøring og dårlig håndtering af fødevarer, og efter et kontrolbesøg i sidste uge hænger der nu en sur smiley ved indgangen til den aarhusianske Fakta-butik. 

Det skete på baggrund af en forbrugerhenvendelse, og det var der i den grad behov for, fremgår det af kontrolrapporten fra besøget.

Manglende rengøring

Ved besøget, der fandt sted tirsdag i sidste uge, kunne Fødevarestyrelsens tilsynsførende således konstatere, at der var beskidt flere steder i butikken på Frydenlunds Allé.

På håndtaget og fronten af hylder i et brødskab blev der fundet fedtede belægninger. I en køleenhed med pålæg blev der på hylder, bundlister og fronten af hylder med prisskilte fundet mørke, skimmellignende belægninger, og i et mælkekølerum blev der fundet indtørrede mælkeprodukter, fremgår det af kontrolrapporten fra besøget, hvor det også oplyses, at der inde i selve mælkekøleren var beskidt, og det samme var gulvet i et frostrum.

Under reoler med frugt og grønt samt spotvarer var der heller ikke rent. Her fandt de tilsynsførende ophobning af produktrester, og ved alle frostenheder var der langs vandrette kanter og håndtag ved lågerne mørke og nogle steder hvide, løstsiddende belægninger.

Har rengjort butikken

Den mangelfulde rengøring betyder, at Fakta-butikken foruden den sure smiley har modtaget en bøde på 10.000 kroner.

Overfor Lokalavisen Aarhus bekræfter Coop Danmark, der ejer Fakta-kæden, at butikken har fået den sure smiley på grund af de beskidte fund. 

"Butikken har nu brugt anledningen til at komme i bund med rengøringen, og der er sat ekstern hjælp på, så vi også får skiftet nogle lister, der har gjort rengøring lidt vanskelig visse steder," lyder det i et skriftligt svar fra Bettina Ørsnes Larsen, afdelingschef for fødevaresikkerhed detail hos Coop Danmark.

Publiceret 11 January 2021 12:41