Selvom Anne Sofie nu bor på Aarhus Ø og har en fin bil, så har vejen dertil været benhård. Det er først de seneste to år, virksomheden har givet overskud. Foto: Grethe Bo Madsen

Selvom Anne Sofie nu bor på Aarhus Ø og har en fin bil, så har vejen dertil været benhård. Det er først de seneste to år, virksomheden har givet overskud. Foto: Grethe Bo Madsen

"Det har aldrig handlet om penge"

Som 17-årig begyndte Anne Sofie Olsen fra Skanderborg at sælge sit brugte tøj på nettet. Nu har hun succes med webshoppen DressForSuccess.dk

Af
Grethe Bo Madsen

iværksætter Tilbage i december 2014 skrev den dengang 17-årige Anne Sofie Olsen fra Skanderborg julehistorie, da hun fandt 14.000 kr. tabt ved en benzintank og i stedet for at putte dem i sin egen lomme cyklede ned til politistationen, der dengang lå i Adelgade, og afleverede pengene. Derved reddede hun julen for en ældre herre, der netop havde hævet alle sine spareskillinger for at købe julegaver til familien.

Den historie nåede Jacob Risgaard, medstifter af Coolshop.com, og midt i en spansktime på gymnasiet overraskede han Anne Sofie og overøste hende med julegaver. Måske var det mødet med den energiske iværksætter, der inspirerede pigen i 2.y til selv at blive iværksætter. Uanset hvad, er mødet dengang på Skanderborg Gymnasium den direkte årsag til, at UgeBladet en dag i december er gæst i en lejlighed i Isbjerget i Aarhus.

Mange på min egen alder romantiserer det her erhverv rigtig meget. De ser kun billederne, der bliver lagt ud på instagram. De ser ikke det kæmpe ansvar, jeg har, for medarbejdere og en virksomhed, der skal løbe rundt, og en økonomi, der skal fungere. 

Her bor Anne Sofie nemlig i dag. Pigen, der i gymnasiet med egne ord var en stræber, har langtidsparkeret uddannelsesplanerne, og er i dag 23 år og direktør i eget firma med en stor håndfuld ansatte og en årlig omsætning på et to-cifret million beløb. 

"Jo, jeg er nok noget inspireret af Jacob. Han er sej og helt nede på jorden, og det kan jeg godt lide. I min branche er der mange med sindssygt store armbevægelser. Det bryder jeg mig ikke om. Den arrogance har jeg ikke noget til overs for. Jeg ser Løvens Hule, men kun fordi han er med, og fordi det er skægt at tænke på, hvordan han overraskede mig dengang."

I gang ved et tilfælde

I Anne Sofies branche handler det om tøj og mode, og navnet på webshoppen, hvorfra hun langer lækkert tøj over online-disken, hedder DressForSuccess.dk.

"Det startede med at jeg i 2.g begyndte at sælge noget af mit egent brugte tøj og fandt ud af, at det der med at tage fotos, præsentere tøjet og sælge, det var da egentlig helt fedt, og at det kunne jeg godt finde ud af. Så tog jeg det et skridt videre og købte nogle varer hjem og fik lavet en Facebookside. Det gjorde jeg så resten af gymnasietiden og tjente mine lommepenge ved det, ligesom andre arbejdede i Fakta," fortæller hun om den spæde opstart.

CVR-nummeret fik hun et par dage før sin 18-års fødselsdag. og da studenterhuen et år senere var i hus besluttede hun at give den en skalle og se, hvor langt hun kunne drive det med DressForSuccess.dk

"Det var lidt en tilfældighed, der fik mig i gang. Man hører om så mange unge, der vil være iværksættere og gerne tjene mange penge. Det har aldrig været min drivkraft. Jeg kan virkelig godt lide, det jeg laver, og fandt ud af, at jeg var god til det. Min drivkraft er at se virksomheden vokse, og lægger planer for dens fremtid. Indtjeningen er kun vigtig som det, der gør den vision mulig," forklarer Anne Sofie.

"Jeg fik et lager, og kastede mig ud i det. De første år var det benhårdt. Mest af alt var det dyre lærepenge for at finde ud af, hvad der virker og hvad der ikke virker. Mange nedturer og lange perioder, hvor jeg ikke fik løn. Det er først i 2019 og 2020, det har givet overskud."

Næste skridt for Anne Sofie er at se på mulighederne for at åbne afdelinger af DressForSuccess i udlandet.

Næste skridt for Anne Sofie er at se på mulighederne for at åbne afdelinger af DressForSuccess i udlandet.

Direktør og blæksprutte

Selvom Anne Sofie i dag har tre fuldtidsansatte og et par deltidsansatte, der hjælper med kundeservice og pakker varer, så hviler det store ansvar for virksomhedens drift på hendes skuldre. Det er hende, der skal sørge for, at regninger bliver betalt til tiden. Det er også hende, der indkøber alle varer. Og så er det hende, der står for den livsvigtige aktivitet på Instagram og Facebook, som sørger for, at der altid er nyt til de 135.000 følgere.

"Da corona ramte, var jeg meget nervøs for, hvad det ville betyde for forretningen, men det har bestemt ikke været være dårligt. Jeg når mine kunder via Instagram og Facebook, og onlinehandlen er vokset under corona. Det kan jeg naturligvis også godt mærke," konstaterer hun. 

Jeg kunne enten give det en sidste skalle, alt hvad jeg havde i mig. Eller jeg kunne give op, stå med en kæmpegæld og begynde på en uddannelse. Jeg stod helt ude på kanten og var millimeter fra at stoppe.

"De fleste, der handler hos DressForSucces, er unge voksne kvinder, men mit indtryk er, at det hele tiden breder sig ud. Der er også helt unge kvinder og så er der kvinder på min mors alder, og faktisk også min mormors. Jeg tager selv alle billeder af tøjet ved et spejl i min lejlighed. Der er ikke noget "posh" over det. Folk ser ikke overredigerede billeder af en helt vildt tynd model. De kan se sig selv i mig. En helt almindelig kvinde. Det tror jeg, er en af grundende til, webshoppens popularitet." 

Når man er 23 år, iværksætter og har en fed bil og en lejlighed i Isbjerget, så møder man fordomme.

Fordommene står i kø

"Mange på min egen alder romantiserer det her erhverv rigtig meget. De ser kun billederne, der bliver lagt ud på instagram. De ser ikke det kæmpe ansvar, jeg har, for medarbejdere og en virksomhed, der skal løbe rundt, og en økonomi, der skal fungere. Jeg skal hele tiden have overblik og styr på alle løse ender. Hver dag er der ting, der skal findes en løsning på," konstaterer hun og tilføjer:

"Folk har en tendens til at tro, at de kunne da også bare lige lave en Instagramprofil, og så ruller pengene ellers ind. Nej, det gør de altså ikke."

Ofte hører hun kommentarer om, at hun jo bare kan gøre som hun vil og sove længe.

"Hvis jeg sover længe, så skal jo bare arbejde til kl. 1 om natten. Et bud på min daglige arbejdstid er minimum ti timer plus det løse, for jeg er egentlig altid er på arbejde. Det kører i mit hoved 24-7. Jeg har meget svært ved at lægge det fra mig."

På en almindelig hverdag starter Anne Sofie kl. 7.30 med at besvare mails. Derefter tjekker hun lagerstatus, taler med leverandører, er måske ude til indkøbsmøder og kollektionsfremvisninger, køber varer ind, tager fotos af nye styles og bruger resten af dagen og aftenen på at opdatere Instagram og Facebook.

"Der skal hele tiden lægges noget op på sociale medier. Det er det, der giver vores omsætning. Og endelig besvarer jeg mails. De kommer i en uendelig sstrøm."

Lige nu er Anne Sofie der, hvor hun gerne vil være. Måske vil hun udleve andre iværksætter drømme senere, men i øjeblikket kræver Dress For Success hendes opmærksomhed 100 procent.

Dress for Success har i dag omkring 135.000 følgere på Instagram og Facebook. Foto: Grethe Bo Madsen 

Dress for Success har i dag omkring 135.000 følgere på Instagram og Facebook. Foto: Grethe Bo Madsen 

Lærerigt vendepunkt

"Når jeg tænker tilbage, så er der særligt en oplevelse, der har betydet rigtig meget. I slutning af 2018, da jeg havde været i gang to-tre år, blev jeg ved med at løbe hovedet mod en mur. Selvom jeg arbejdede hele tiden og gik på kompromis med en masse i mit privatliv, så var jeg i en situation, hvor jeg dårligt havde råd til at få mad på bordet," husker hun.

"Der havde jeg et valg. Jeg kunne enten give det en sidste skalle, alt hvad jeg havde i mig. Eller jeg kunne give op, stå med en kæmpegæld og begynde på en uddannelse. Jeg stod helt ude på kanten og var millimeter fra at stoppe."

Men sådan er Anne Sofie ikke.

"Jeg er sindssygt stædig. Når der er noget, jeg vil, så skal jeg nok finde en måde at klare det på. Det var sådan, jeg havde det der. Den stædighed drev mig videre. Jeg havde ikke knoklet alle mine vågner timer i flere år for så at give op. Så jeg gav den simpelthen bare alt, hvad jeg havde i mig og mere til. Og så begyndte det faktisk at lønne sig for mig. Den indsats og det vendepunkt er den bedste oplevelse, jeg har haft. Det var en utrolig lærerig proces. Var jeg stoppet, havde jeg intet lært."

Oplevelsen har også lært hende at huske, hvor hun kommer fra og værdsætte sin succes.

"Det er så vigtigt at være ydmyg og huske på det. Der går ikke en dag, hvor jeg ikke tænker på, hvor heldig jeg er, at jeg er nået her til. Jeg er stolt af den proces, for den har ikke været nem."

Publiceret 09 January 2021 00:00