Fotos: Ritzau Scanpix/Danni Paulsen/Privatfoto

Fotos: Ritzau Scanpix/Danni Paulsen/Privatfoto

Året der gik i Aarhus - P til Å

Vi har sagt farvel til et begivenhedsrigt år. Her får du anden del af tilbageblikket på stort og små, der skete i Smilets By i 2020

Af
Danni Paulsen

Partiloyalitet er øjensynligt ikke noget, man længere dyrker i byrådet. Selv vi, der lever af at skrive om det politiske liv i Aarhus, har svært ved at følge med. Indeværende periode har budt på et virvar af afhopperi, løsgængeri og forkastet ideologi. Næsten hvert fjerde byrådsmedlem har skiftet parti i valgperioden, og det er angiveligt en lidet flatterende dansk rekord. Mest opsigtsvækkende var, da Socialdemokratiets grand old man, Ango Winther, smækkede med døren og skiftede til blå blok og de konservative.

Pressefoto: Burger Shack

Pressefoto: Burger Shack

Qasem Ziar. Navnet siger dig måske ikke det store, men han er manden bag to store aarhusianske restaurant-koncepter, Burger Shack og Pizza Hytten. Burger Shack var allerede kæmpestort, men i 2020 udvidede Pizza Hytten voldsomt og har snart seks restauranter i Aarhus. Men Qasems take away-franchises fik også en ordentlig en over snotten af Fødevarestyrelsen i 2020. Burger Shack indkasserede flere sure smileys, men blev også ved en landsdækkende razzia afsløret i markedsføringsfup, dårlig hygiejne og fødevarehåndtering. Det kostede direktøren jobbet. Men også Pizza Hytten blev taget i vildledende markedsføring med råvarerne og klamme forhold, hvilket kostede en midlertidig tvangslukning af Guldsmedgade-restauranten.

Foto: Danni Paulsen

Foto: Danni Paulsen

Rolighedsvej-sagaen er endelig slut. Efter offentlige skænderier, rasende læserbreve, krig i byrådet og anklager om korruption blev sagen lukket i midten af december. Fire år efter processen startede, og to år efter projektet første gang blev fremlagt for naboerne. I et interview med Lokalavisen kastede bygherre Martin Busk håndklædet i ringen og besluttede sammen med grundejer at trække sig få dage før, byrådet skulle tage stilling. Efterfølgende forkastede politikerne sagen og slog fast, at lokalplanforslaget ikke kan genrejses. Men mon ikke der kommer et nyt projekt?

Slut med byens største pissoir, lød en af overskrifterne, da det stod klart, at den forhadte skulptur Torvenes Brøndsløjfe (også kendt som Vanddragen) skulle være fortid på Store Torv. Tilbage i maj blev dragen efter 17 år – og næsten lige så lang tids kritik - skruet fri, løftet på sættevogn og kørt på depot. Det var samtidig første skridt i en større plan med at omdanne Lille Torv, Store Torv og Bispetorv.

The Voice of Pets havde 25 millioner i kassen for tre år siden, men Tranbjerg-internatets kasse er gabende tom på grund af byggeri, stigende udgifter og færre arv-donationer. Så dyrevennerne tog hatten i hånden i håb om overlevelse, og fik indsamlet 1,5 millioner kroner. Det var dog langtfra nok, så The Voice of Pets har bønfaldt byrådet om en corona-hjælpepakke på 7,4 millioner til 2021 og et lån på seks millioner til 2022. Så store beløb kan dog slet ikke lade sig gøre inden for lovens rammer, har borgmesteren slået fast, så dyreinternatets fremtid er stadig uvis.

Foto: Danni Paulsen

Foto: Danni Paulsen

Umanerligt meget vand faldt ned fra oven over Aarhus i februar og medførte massive oversvømmelser flere steder i kommunen. Det skabte et regulært kaos og fortvivlelse for flere husejere, der måtte se deres haver, kældre og huse ramt af vandskade. Flere veje måtte også afspærres i længere tid, mens oversvømmelserne stod på – blandt andet trafikåren Søskovvej/Byleddet i vest. Det skyldtes blandt andet, at vandstanden i Brabrand Sø og Egå Engsø steg halvanden meter over normalen, og var regnen fortsat, var midtbyen i risiko for at blive oversvømmet. Siden har Risskov og Gellerup Skov fået en ny regnvandssø til at aflaste ved store vandmængder.

Vilhelmsborg Festspil sang på sidste vers i 2020. Ellers faktisk blev der slet ikke sunget. Skammerens Datter skulle have haft premiere 1. august, men det satte corona en stopper for, og med et slattent billetsalg i 2019 kostede det festspillet en konkurs. "Kassebeholdningen rækker ikke," sukkede den nyvalgte formand, der måtte dreje nøglen om på et vellidt festspil, som i 29 år havde leveret udendørs forestillinger i det sydlige Aarhus.

Willacy blev vraget som stadsarkitekt efter otte og et halvt år i den betroede og bevågne stilling.Der skulle et nyt, friskt pust ind til at udstikke retningen for byens udvikling. Briten søgte sin egen stilling, men Stephen Willacy blev vejet og fundet for let i forhold til den 44-årige arkitekt og tidligere lektor på Arkitektskolen Anne Mette Boye, som startede i sit nye job 1. januar.

Foto:

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Xenofobi-paraden med Rasmus Paludan og Stram Kurs slog atter et smut forbi Aarhus 5. juni. En måned forinden var han og kammeraterne blevet beskudt med fyrværkeri i Tilst, men denne demonstration i Digterparken tæt på Gellerupparken tog en hidtil uset voldelig drejning, da en 52-årig mand i hvidt jakkesæt hev en kniv frem og truede Paludan. De mange betjente så sig nødsaget til at trække pistolerne, og kort efter blev manden skudt i benet. Han er nu sigtet for drabsforsøg, mens en 40-årig mand er sigtet for medvirken.

Foto:

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Yahya Hassan blev fundet død i sin lejlighed i slutningen af april. I en alder af blot 24 år. Den omstridte digter med den tumultariske tilværelse optrådte kort før sin død på en video med en imam, hvor det virkede, som om han var afklaret med sin skæbne. Han forklarede, at han ikke var, som folk er flest, og understregede, at han ville dø som muslim. Aarhus-digteren blev begravet på Vestre Kirkegård med deltagelse af hundredvis af mennesker.

Zigzaggende bilister, ømme rygge, klirrende glas og rystelser i huse. Kritikken er væltet ned over de såkaldte pukkelbump, der mest ligner en paddehat, som kommunen visse steder har etableret i forbindelse med 40 km/t-zoner. Borgere og eksperter fastslog i Lokalavisen, at bumpene var bras, og det samme gjorde kommunen faktisk tilbage 2012/13. Teknik og Miljø insisterede alligevel på, at det var den bedste løsning, indtil rådmand Bünyamin Simsek (V) i december slog bremsen i og indstillede alt arbejdet med paddehattene.

Ægteskabet fik måske ikke den ønskede, glædelige begyndelse for Steen B. Andersen (S), da han og hans udkårnes vielse senere ramte forsiden af Lokalavisen. For S-profilen er formand for kulturudvalget, og vielsen blev foretaget af kulturrådmanden på toppen af Aros midt under lukningen af Danmark i maj. Aros var lukket for udefrakommende, men ikke kulturudvalgsformanden. Ifølge en juraprofessor var det et klart brud på gavereglerne, men kommunens jurister frikendte Steen B. Andersen på et – ifølge juraeksperten – meget tyndt grundlag.

Ø-ræs kom til at fylde utroligt meget for beboerne på Aarhus Ø i 2020. Utallige gange var vejene i den nye bydel plaget af unge mennesker, som kørte hasarderet, spillede høj musik, solgte narko og gjorde det utrygt at være i området. Balladen varede størstedelen af sommeren, men øget politipatruljering, brugen af et privat vagtværn og kommunal opsætning af skilte, vejbump og chikaner hjalp til sidst.

Åby Ringvej/Edwin Rahrs Vej-krydset fik det dramatiske tilnavn ’Dødskrydset’. Det skete, efter en 23-årig kvindelig fodgænger blev påkørt og dræbt i krydset 6. oktober. Dødsfaldet var det andet på få år. I 2018 blev en anden ung kvinde dræbt, da en bilist kørte over for rødt lys. Siden har politikere ytret ønske om at gøre noget ved det farlige lyskryds – enten med stærekasser, videoovervågning eller gangbro.

Publiceret 09 January 2021 08:00