Storcenter Nord kort før nedlukning onsdag aften den 16. december.

Storcenter Nord kort før nedlukning onsdag aften den 16. december. Øxenholt Foto

Kritiserer nedlukning af storcentre: De har gjort det eksemplarisk

Citydirektøren kalder situationen surrealistisk

Af
Jeppe Rafn

Statsminister Mette Frederiksen står næppe øverst på listen, når Aarhus City Forenings direktør Claus Bech skal til at skrive julekort.

Han var bestemt ikke tilfreds, da statsministeren for nylig opfordrede danskerne til at købe julegaver online, og nu kommer så gårsdagens beslutning om nedlukning af storcentre allerede fra i dag.

"Jeg er ikke enig i beslutningen om at lukke storcentrene ned. De har gjort det eksemplarisk og professionelt i forhold til at leve op til reglerne, hvor mange de lukker ind og ud, holde afstand og spritte af," siger Claus Bech og uddyber:

"Vi har Danmarks største citycenter, Bruuns Galleri, plus Salling og Magasin i den indre by, og nedlukningen lægger et stort ansvar på resten af byens detailbutikker, som der givetvis kommer tryk på."

Claus Bech, direktør i Aarhus City Forening.

Claus Bech, direktør i Aarhus City Forening. Pressefoto

Hvordan skal butikkerne håndtere det ekstra tryk?

"Butikkerne gør det rigtigt godt i forvejen, og det skal de fortsætte med, men vi kender ikke trykket og ved ikke, hvordan folk agerer. Det er vigtigt at huske, at det er en fælles opgave, og at vi alle skal tænke os godt om og overholde afstandsreglerne, men vi skal nok løse det og komme godt igennem," siger citydirektøren.

Sikkert sted at handle

Også shoppingcentret City Vest i Brabrand påpeger og mener, at storcentre er et sikkert sted at handle:

"I forbindelse med de nye restriktioner gør vi meget ud af at kommunikere hvor højt, der er til maximumsloftet i vores centre. Vi mener faktisk, at centrene hører til de sikreste steder at foretage sin julehandel, netop fordi der er ordnede og sikre forhold og masser af plads til alle - og selv med de skærpede antalskrav er vi langt fra at nå den tilladte kapacitet," siger centermanager Lotte Skou i en pressemeddelelse, der blev udsendt, inden statsministeren annoncerede lukningen af storcentre.

”Man vil formentlig opleve langt større trængsel i landets pakkeshopper end i centrene, hvor der siden genåbningen i foråret har været fuld fokus på sikkerhedsforanstaltningerne. Vi lever op til kundeløftet om at vi kan være sikkert sammen også til juleshopping," siger centermanageren i City Vest.

Surrealistisk situation

25. december bliver restriktionerne skærpet, således at alle butikker undtagen fødevarebutikker og apoteker skal holde lukket frem til 3. januar.

"Det er en surrealistisk situation. Vi ved ikke, hvad vi kigger ind i op til jul, og udsalget er skudt i stumper og stykker. Udsalget begynder normalt 2. juledag, og butikkerne har store varelagre, som vokser og bliver mindre værd, jo længere tid der går. Det får enorme økonomiske konsekvenser for mange butikker, specielt de nyetablerede. De får ingen omsætning og ingen indtjening, og det kræver ekstraordinære hjælpepakker. Der er ikke kun brug for at dække omkostninger, men også manglende indtjening," siger Claus Bech, som frygter, nedlukningen kommer til at vare længere end til 3. januar.

"Tusindvis af arbejdspladser står på spil, hvis vi ikke holder hånden over detailhandlen, som i forvejen er hårdt presset af nethandel. Det kan blive katastrofalt, og jeg har en forventning om, at der kommer hjælpepakker, der dækker indtjeningstab."

"Vi står i en enorm sundhedskrise, som vi skal tage alvorligt, men vi rejser os igen som by."

Publiceret 17 December 2020 08:11