Der er flere tomme klasselokaler på folkeskolerne i Aarhus Kommune på grund af corona.

Der er flere tomme klasselokaler på folkeskolerne i Aarhus Kommune på grund af corona. Modelfoto: Adobe Stock

Over 1.500 aarhusianske børn er sendt hjem:

"Situationen er alvorlig"

Presset er i øjeblikket stort hos flere folkeskoler i Aarhus Kommune, hvor adskillige børn og medarbejdere er sendt hjem på grund af corona. Rådmand frygter juleferien

Af
Jonas Wrede Hansen og Kim Skovrup Andersen

1.750 børn og 375 medarbejdere.

Det er fredag eftermiddag status over antallet af hjemsendte på Aarhus Kommunens folkeskoler og daginstitutioner på grund af corona.

"Det er høje tal, som betyder, at dagligdagen er meget forstyrret på børne- og ungeområdet. Det betyder, at der er rigtig mange familier, der skal have deres børn hjemme. Det betyder, at der er rigtig mange medarbejdere, der skal løbe ekstra stærkt og som skal håndtere undervisningsdifferentiering, hjemsendelser eller situationer, hvor de selv skal testes. Og der er ikke mindst nogle ledere, som har helt ekstraordinært travlt med at planlægge det hele," fortæller Thomas Medom (SF), der er rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, og tilføjer:

"Det er ikke en decideret kritisk situation, men jeg synes, at den er alvorlig."

Han savner, at politikerne på Christiansborg kommer med hjælp til skolerne og daginstitutionerne.

"Det er håbløst, at vi skal leve op til et minimumstimetal, når timerne bliver aflyst hele tiden. Det er skørt, at vi ikke må veksle til to-voksen-timer i højere grad, når der er brug for det flere steder. Der er nogle prøvekrav, som virker åndssvage, når vi skal bruge så mange ekstra kræfter på at løse corona. Dér synes jeg, at vores regering skylder at komme børn- og ungeområde til undsætning," lyder det fra rådmanden, der oplyser, at det hovedsageligt er flere af kommunens skoler, der i øjeblikket er presset på grund af corona, men han påpeger samtidig, at det ikke er på skolerne, at smitten spreder sig.

"Det er vigtigt at sige, at smitten som hovedregel ikke bliver spredt på skolerne. Der er efter al sandsynlighed en meget lille smittespredning. Børnene og de ansatte bliver smittet i fritiden," fortæller han.

Sender flere klasser hjem

Det er i øjeblikket Gammelgaardsskolen i Åbyhøj, Kragelundskolen i Højbjerg og Hasle Skole, der har sendt flest elever hjem. På sidstnævnte skole fortæller Lone Grosen, der netop er tiltrådt som skoleleder, at man fredag har sendt endnu en klasse hjem, så skolen på nuværende tidspunkt er oppe på ni hjemsendte klasser, hvor eleverne skal testes, før de må komme tilbage i skole.

"Men fire af klasserne forventes at komme tilbage på mandag, og de fem resterende begynder i skole igen en gang i næste uge, hvis alt går vel. Men vi vurderer hver eneste dag løbende, hvilke tiltag og restriktioner vi kan indføre. Derudover kører vi med et forsigtighedsprincip, hvor vi hele tiden er i dialog med forvaltningen om, hvad vi nu gør. Smittekæderne skal jo brydes," fortæller Lone Grosen fra Hasle Skole, som tæller 730 elever og 100 ansatte.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Lone Grosen har fået en travl start som skoleleder på Hasle Skole, hvor flere elever og ansatte er blevet sendt hjem på grund af corona.

Lone Grosen har fået en travl start som skoleleder på Hasle Skole, hvor flere elever og ansatte er blevet sendt hjem på grund af corona. Foto: Kim Skovrup Andersen

Udover de hjemsendte elever på Hasle Skole, så er tre ansatte i øjeblikket smittet med coronavirus, og flere er sendt hjem. Det har betydet, at Lone Grosen har været nødt til at indkalde vikarer.

"Vi tænker meget over, hvordan vi bruger vikarer i forhold til smittespredning. At de ikke ryger ind i for mange forskellige konstellationer. Men det er et stort puslespil, som skal gå op. Det vigtigste for os er stadig at spritte af og holde afstand," fortæller den nytiltrådte skoleleder.

Kvaliteten er svækket

Rådmand Thomas Medom har ikke noget imod, at der på grund af situationen med corona bliver indkaldt flere vikarer til at mindske presset på kommunens folkeskoler, men han erkender, at det kan svække kvaliteten af undervisningen.

"Vi holder os inden for de retningslinjer, der er, så vi kan og må godt bruge vikarer. Når der er så mange aflyste timer og næsten 400 medarbejdere, der ikke er der, så er det jo også en virkelighed, at børnene har mange flere vikarer, end de er vant til. På den måde er der noget kvalitet, tryghed og stabilitet, som er svækket," fortæller han.

Er der ikke en risiko for, at vikarerne kan sprede smitten fra skole til skole?

"Jeg tror, det er vigtigt at holde fast i, at det ikke skal være byrådspolitikere eller en pædagogisk forvaltning, der skal opfinde sundhedsretningslinjerne. Jeg tror, vi skal overlade det at finde de rette balancer til vores sundhedsmyndigheder. Lige nu foregår der meget lidt smitte indenfor på vores skoler og daginstitutioner. Det foregår andre steder, derfor har man vurderet, at det at bruge vikarer er forsvarligt, men det kan være, at der kommer en anden vurdering på et andet tidspunkt," siger Thomas Medom.

Han fortæller også, at han frygter juleferien, hvor både elever og medarbejdere blandes på kryds og tværs med familie og venner. Der er derfor en risiko for, at der kan ske endnu en stigning i antallet af smittede i Aarhus. Derfor kan der også komme lokale restriktioner på skolerne, hvis situationen forværres.

"Jeg kan ikke afvise, at der kommer strammere retningslinjer," fortæller han.

Publiceret 04 December 2020 16:30