Ango Winther tager afstand fra sin egen udtalelse om, at han og Socialdemokratiet har indgået aftaler med bygherrer.

Ango Winther tager afstand fra sin egen udtalelse om, at han og Socialdemokratiet har indgået aftaler med bygherrer. Foto: Benjamin Nørskov/Ritzau Scanpix

Ét citat fra S-afhopper rejser store spørgsmål:

Indgår byens magtfulde parti forhåndsaftaler med bygherrer?

Et Ango Winther-citat har fået Enhedslisten til at stille spørgsmål til habiliteten hos Teknisk Udvalgs næstformand, der dog mener, han er blevet misforstået

Af
Danni Paulsen

Da byrådets nestor og socialdemokratiske veteran, Ango Winther, for to uger siden smækkede med døren til det borgmesterbærende parti og hoppede over til de konservative, gjorde han det med en særligt kritisk afskedssalut.

Han kritiserede blandt andet S for uordentlighed i forbindelse med politiske kovendinger på udvalgte sager.

Men særligt ét citat har fået alarmklokkerne til at ringe hos Enhedslistens Lone Norlander Smith.

"Når jeg med opbakning fra mit parti har lavet aftaler med en bygherre, så skal jeg også kunne levere det aftalte," sagde den rutinerede politiker, der er næstformand i Teknisk Udvalg, til JP Aarhus.

Citatet har fået EL-politikeren til at sende en 10 dages forespørgsel til borgmester Jacob Bundsgaard, som hun beder redegøre for, hvilke sager og aftaler der er tale om, og hvorvidt det udgør et habilitetsproblem.

"Vi undrer os lidt over, hvad søren der ligger bag det. Har man lavet forhåndsaftaler, så kan man jo ikke sidde og behandle en sag uvildigt. Så er man jo en part," konstaterer Lone Norlander Smith.

Magtfuldt parti

Hun mener slet ikke, at man som politiker kan lave en aftale med parter i en sag, der skal behandles af et uvildigt byråd eller udvalg.

"Vi snakker jo alle med parter i sager, men der er ordet "aftale", der undrer mig. Man kan som parti sagtens sondere og også sige, at man støtter noget. Men direkte lave aftaler med bygherrer om udstykning, tilbygning, højdemeter eller lignende kan man altså ikke," understreger Lone Norlander Smith som finder det særligt kritisk, at det er byrådets absolut mest magtfulde parti, der er tale om.

"Det er jo S, der bestemmer. Selvom de trods alt skal have nogle flere stemmer med. Det er det klart største parti."

EL-profilen bemærker samtidig, at der i Aarhus hersker en vis skepsis og frustration i forhold til store bygherrers magt og mulighed, ligesom der fra gang til anden spekuleres i, at politikere laver underhåndsaftaler med bygherrer.

"Jeg tænker, at det kommer frem i lyset på en tydelig måde med den udtalelse, at det rent faktisk er det, der foregår. Vi og Radikale Venstre har jo blandt andet været ude med kritik omkring den slags i forbindelse med Rolighedsvej-sagen."

S: Det har vi ikke

Ifølge S-gruppeformand Anette Poulsen har det dog intet på sig, at partiet laver aftaler med sagsparter.

"Det gør vi ikke, nej."

Så må I da have studset noget over hans udtalelse?

"Jeg forstår heller ikke helt udtalelsen, må jeg sige. Det er i hvert fald ikke noget, vi har haft drøftet i byrådsgruppen, at vi har bakket op om en aftale med en bygherre. Det har vi ikke. Det er i hvert fald ikke noget, jeg har været bekendt med."

Men du afviser kategorisk, at S indgår aftaler med bygherrer?

"Jeg er i hvert fald ikke bekendt med det. Og jeg synes heller ikke, det er god politik. Min holdning er, at der skal være rent trav, og der skal ikke laves aftaler med nogen bygherrer. Det vil jeg aldrig som gruppeformand godtage. Det kan man ikke."

Beklagelig misforståelse

Hovedpersonen selv mener, at han enten er blevet citeret forkert, eller at han er kommet til at formulere sig for snørklet.

Er det korrekt, at du og S har indgået aftaler med bygherrer?

"Nej, det er det ikke. Det kan godt være, citatet har fået en drejning i avisen. Det ved jeg ikke. Men det handler om, at jeg blandt andet på et byrådsmøde har sagt ja til en opdeling af Rolighedsvej 16A. Og når jeg siger ja, så skal man også kunne have en forventning om, at vi holder fast i det. Men senere er der pludselig ikke enighed om den holdning i byrådsgruppen," forklarer S-afhopperen og nævner andre sager, hvor den socialdemokratiske gruppe er vendt på en tallerken.

Men du siger jo ordret, at du på vegne af partiet har lavet aftaler med en bygherre...?

"Nej, vi har ikke lavet aftaler. Vi har sendt et signal om, at vi godt kan gå ind for noget. Det gør vi jo i det øjeblik, jeg i byrådet siger, hvad vores holdning er."

Så du brugte et forkert ord, da du sagde aftaler?

"Ja. Jeg laver ikke aftaler med den enkelte bygherre, men sender et signal om, hvad Socialdemokratiet går ind for."

Kan du forstå, at det citat har fået alarmklokkerne til at ringe hos nogen?

"Ja, og derfor er det også beklageligt, at det har fremgået, som det har, men det er absolut ikke tilfældet, at jeg laver aftaler med bygherrer."

Du garanterer, at du og S ikke har lavet forhåndsaftaler med bygherrer i nogen sager?

"Vi laver ikke forhåndsaftaler, men sender signaler med vores indlæg i byrådssalen og udvalgene."

Publiceret 02 December 2020 20:56