Morten Nystrup, ansvarshavende chefredaktør for Jyllands-Postens Lokalaviser

Morten Nystrup, ansvarshavende chefredaktør for Jyllands-Postens Lokalaviser POLFOTO

Aarhus-skalaen:

Skal et nyt stadion være hjemmebane for hjemløse?

Her er ugens aarhusianske op- og nedture

Af
Morten Nystrup

ansv. chefredaktør

OPTUR

Edens have for alle folk og fæ?

Skal Kongelunden være et mekka for både børn, ældre, pattedyr, bugtens fisk, de koncerthungrende, tivolitrængende og – nå ja – AGF? Det indtryk kunne man få efter at have deltaget i sidste uges borgermøde om Vision Kongelunden, hvor aarhusianernes ønsker var mange og flere end, hvad der realistisk set kan gå i opfyldelse. Man kan mene meget om digitale møder, men i Kongelundens seneste udgave fik mange lejlighed til at stille spørgsmål, også de, der ikke råber højt. Ingen med interesse i projektet kan med rimelighed føle, at de ikke har haft mulighed for at komme til orde. At nogen af dem vil føle sig overset, når projektet tager form, er en anden sag.

Døvblinde er blevet hørt

Det lyder flot med en "kvalitetsstandard", men i virkeligheden dækker det over, at Aarhus Kommune vil skære væsentligt i antallet af personkontakttimer hos syv af kommunens 18 døvblinde borgere. Avisen har skrevet om den døvblinde Helene Lønborg fra Egå, der på den måde ville gå glip af timer, hvor kontaktpersoner er hendes øjne og ører. Kvalitetsstandarden skulle være indført ved årsskiftet, men rådmand Jette Skive (DF) har nu udskudt den ét år. Med mindre byrådet vil det anderledes, indføres "kvalitetsstandarden" dog i 2022. Men indtil da, vil hjælpen til Helene Lønborg og andre i lignende situation, bevares.

NEDTUR

Byrødder med krudt bagi

Syv partihop, et virvar af orlover og to, der helt har forladt lokalpolitik, gør, at Aarhus Byråd i dag ser helt anderledes ud, end det vælgerne satte sammen i 2017. Alene i sidste uge var der udskiftninger på tre poster på blot et døgn. Man bliver stakåndet over hastigheden og omfanget, og med balladen kan man frygte, at borgernes tillid til det lokale folkestyre vil smuldre, når man åbenbart ikke længere kan regne med, at et kryds på stemmesedlen er endegyldigt. Der kan være både rationelle og personlige årsager til at forlade sit parti, men den utidig renden af pladserne kan koste på både viden, erfaring, indsigt – og ikke mindst troværdighed.

Sygt københavneri

Sundhedsstyrelsen har luftet planer om at flytte al behandling af kræftsyge børn til København og dermed væk fra Aarhus Universitetshospital, der er en af fire børnecancerafdelinger i Danmark. At påføre børnene og deres familier det ekstra bøvl, besvær og afsavn, der vil være forbundet med at skulle til Rigshospitalet, er københavneri af værste skuffe, særligt fordi behandlingen på de fire afdelinger er ens og de faglige argumenter fraværende. Er det et kommende børnehospital i København, eller storhedsvanviddet, der er blevet for stort? Tænk, hvilket ramaskrig det ville medføre, hvis hovedstadens kræftramte børn blev flyttet til Aalborg.

Publiceret 01 December 2020 06:00