Hørslev Julemarked er klar til byde på juleaktiviteter i weekenderne op til jul. 28.-29. november er der kransebinderi, 5.-6. og 12.-13. december er der hestevogns- og veterantraktorkørsel, og 19.-20. december, kan man komme og smede et søm, når smeden fra Den Gamle By kommer på besøg.

Hørslev Julemarked er klar til byde på juleaktiviteter i weekenderne op til jul. 28.-29. november er der kransebinderi, 5.-6. og 12.-13. december er der hestevogns- og veterantraktorkørsel, og 19.-20. december, kan man komme og smede et søm, når smeden fra Den Gamle By kommer på besøg. Foto: Jesper Gundorph

Hørslev Julemarked er klar til at sparke julen i gang med ny trælade

I Hørslev opskalerer de julemarkedet, og der står nu en stor trælade klar til byde juleglade gæster ind

Af
Jesper Gundorph

Julemarked I Hørslev trækker det for alvor op til jul.

I landsbyen 15 kilometer vest for Aarhus er der 19 registrerede virksomheder fordelt på meget få husstande. En af dem er Hørslev Julemarked, som Henrik Tønning, Anders Copmann og Lars Boje står bag.

Det er anden gang, at Hørslev Julemarked bliver afholdt, og den vil vare helt frem til jul. Som noget nyt siden sidste år har trioen og deres hjælpere besluttet at bygge en trælade, der snart skal stå klar til at byde gæster velkommen til julemarked, juleaktiviteter og æbleskiver.

Omringet af juletræer

'Træladen', som er det kreative navn, landsbyens nye samlingspunkt har fået, ligger klos op ad juletræsplantagen i Hørslev. Laden er 250 kvadratmeter stor, og den er blevet bygget i løbet af de seneste to måneder i et tæt samarbejde mellem tre familier.

"Vi er tre familier, der er gået sammen om at lave Hørslev Julemarked. Det er også os, der går og snakker med de andre familier i byen. Når vi holder møde, så er deres koner og børn med, men det er os tre, der står for det, og det er for eksempel også os, som står for at bygge 'Træladen'," fortæller Henrik Tønning.

Ung drivkraft

19-årige Henrik Tønning blev student i sommer, og han har ikke hvilet på laurbærrene siden da. Han startede tidligere på året webshoppen Miljoehverdag.dk med en kammerat, og så har han sammen med få andre været med til at bygge den nye trælade, der skal danne rammerne om Hørslev Julemarked, som løber af stablen lørdag 28. november.

Et juletræ koster måske ikke så meget for os, men fællesskabet betyder meget

Henrik Tønning

"Det at lave 'Træladen' har egentlig været lige til. Sidste år blev der solgt rigtig mange juletræer, og det var rigtig sjovt og hyggeligt. Vi har opskaleret det, fordi vi kunne mærke, at der var rigtig mange, der havde en rigtig god oplevelse," siger Henrik Tønning.

I år kan man i weekenderne opleve forskellige juleaktiviteter. I løbet af åbningsweekenden 28.-29. november vil det således være muligt at binde sin egen julekrans. Der vil være gratis hjælp, mens man dog skal betale for materialerne.

Fæld selv juletræet

Kommer man forbi julemarkedet, vil der også være rig mulighed for at komme og fælde sit eget juletræ.

"Der er nok omkring 60.000 juletræer. Nogle kan gå i timevis, hvor en pige vil have et træ, en far vil have et andet træ, mens moren vil have et tredje. Så det er fedt, at der er noget at vælge imellem," fortæller han.

Ønsker man i stedet at slippe for at fælde træet, kan man købe ét af de mange træer, der allerede vil være fældet.

Fællesskabet først

Ifølge Henrik Tønning er julemarkedet et godt eksempel på fællesskabet, der er at finde i den Hørslev. Han forklarer, at de sætter fællesskabet først og tager resten, som det kommer.

"Der er et godt sammenhold i byen, og det har været sådan, at hvis folk fra Hørslev kommer forbi, så kan de få et gratis juletræ med hjem. Man kender jo hinanden, så det er lidt den ånd, der er i Hørslev. Man siger, 'Ok, et juletræ koster måske ikke så meget for os, men fællesskabet betyder meget','" fortæller Henrik Tønning.

På tur med Jesper

  • Jeg tager på tur i oplandet, og sammen med Lokalavisen Aarhus' læsere bliver jeg klogere på, hvad der foregår i Aarhus Kommune.
  • Næste tur går til Ajstrup lørdag 28. november.
  • Har du en god lokalhistorie fra oplandet, eller er der en landsby, du godt kunne tænke dig at vide mere om, kan du skrive til Jesper.Gundorph@lokalavisen.dk eller ringe på telefon 4048 1594.

Publiceret 29 November 2020 10:00