Morten Skovsted er sognepræst i Hjortshøj Kirke. .

Morten Skovsted.

Præsteklumme: Mørk er november men sangen er lys

Af
sognepræst i Hjortshøj Kirke

Morten Skovsted

præsteklumme November er en udskældt måned. Mange kender sikkert Henrik Nordbrandts digt 'Året har 16 måneder', hvor han remser årets måneder op og slutter af med at nævne november fire gange ekstra. Helt så lang, synes jeg ikke november, er, men jeg forstår godt, at november kan tære på folk med gråvejr, kulde og et mørke, der bare bliver ved og endda tager til. Og så i år lige med en corona-pandemi oveni.

Grundtvig har skrevet en sang, 'Skyerne gråner', der sætter ord på mørket, men også på vejen gennem det. Skyerne gråner, løvet falder, vinteren kommer, og blomsterne visner, men i hvert vers insisteres der på, at vi skal tænde lys med glæde. Sådan gør vi, når vinteren kommer: Vi konstaterer, at tiden vender, og mørket kommer, og at naturen og livet på den måde er større end os, men at vi kan trodse det ved at tænde lys og samles om det.

På samme måde kan vi samles ved at synge sammen, og det har Torkild Bjørnvig indfanget i den smukke sang 'Mørk er november', som han i november 1959 skrev til indvielsen af Båring højskole. På den tid gjorde 'den kolde krig' tiden endnu mere dyster end vanligt, men Bjørnvig skriver: 'Synge vil vi, legen er magt', og på den måde udtrykker han højskolens inderste væsen: at synge, at lege, at oplyses.

Og synge det kan vi, både de gode gamle, og de gode nye sange og salmer. Der er for nylig kommet en ny udgave af Højskolesangbogen, og fra den kan man (blandt meget andet!) synge to skønne, nyere novembersalmer af salmedigteren Lisbeth Smedegaard Andersen. De minder om de to ældre sange, jeg nævnte ovenfor, ved at de på samme måde beskriver novembers mørke og så en vej ud af det, men hvor Bjørnvig især (men ikke kun) var optaget af, hvad vi selv kan gøre ('da må vort hjerte selv lyse'), så finder Smedegaard Andersen i højere grad håbet hos Gud.

Et enten-eller er det dog ikke, og derfor kan vi gå ind i vinteren og nærme os det nye år med en god, dobbelt trøst i, at vi kan tænde lys, som vi bedst kan, og derefter trygt kan lægge det alt sammen i Guds gode hænder.

Publiceret 28 November 2020 05:45