Morten Nystrup, ansvarshavende chefredaktør for Jyllands-Postens Lokalaviser.

Morten Nystrup, ansvarshavende chefredaktør for Jyllands-Postens Lokalaviser.

Kommentar: ”Det mangfoldige parti” har mistet kant efter persondrama

Radikalt drama efterlader et parti med færre klare holdninger og mindre synlig kampgejst

Af
Morten Nystrup

ansv. chefredaktør

Samarbejdsklimaet i den aarhusianske radikale byrådsgruppe har været betændt længe, også længe før byrådsmedlemmet Eva Borchorst Mejnertz i efteråret udfordrede rådmand Rabih Azad-Ahmad som partiets politiske leder.

Den idealistiske og særdeles politisk engagerede Eva Borchorst Mejnertz tabte opgøret, da den radikale vælgerforening fastholdt, at Rabih Azad-Ahmad er det bedste bud på en radikal spidskandidat. Det kan undre i en by med mange studerende, børnefamilier, en flåde af ladcykler og en tilsyneladende høj grad af klimabevidsthed.

Efter kampvalget udsendte partiet ovenikøbet en pressemeddelelse, hvori Eva Borchorst Mejnertz blev citeret for, at hun glædede sig til at være en del af holdet med Rabih Azad-Ahmad i spidsen. Det var partiforeningen, der med vanlig radikal tendens til virkelighedsfortrængning havde opfundet citatet, der tog sig godt ud, men som tydeligvis ikke kom fra Mejnertz egen mund. For udsagnet stod i skærende kontrast til virkeligheden i det såkaldte samarbejde, hvor det, når man har fulgt byrådsmøderne og den offentlige debat, længe har stået klart, at Eva Borchorst Mejnertz har trukket et særdeles tungt læs.

Derfor kan det forudses, at tilværelsen som løsgænger næppe bliver betydeligt hårdere for partiafhopperen. Måske tværtimod, når kræfterne ikke længere skal bruges på interne kampe, bristede forventninger og frustrationer over ikke at kunne føre den politik, man mener bør være den radikale.

Også under efterårets budgetforhandlinger fornemmede man, at De Radikale langt fra var noget sammentømret parti. Nu er splittelsen officiel. Tilbage i byrådet sidder Rabih Azad-Ahmad samt Mahad Yussuf, der i august forlod socialdemokraterne.

Mahad Yussuf fik skærpet sin profil, da han i sommer gik til angreb mod borgmesterens uhildede, åbne og fornuftige strategi om at adresse en covid-19-opblomstring til især at udspringe af det somaliske miljø i Aarhus. Nogle havde nok håbet, at Yussuf ville udfordre Azad-Ahmad i forbindelse med partiskiftet. På den måde kunne partiet bevare de mange stemmer i det vestlige Aarhus, som Rabih Azad-Ahmad gennem årene har formået at tiltrække. Ved valget i ’17 opnåede han 2.628 personlige stemmer. Ved stemmestedet Globus 1 i Gellerup blev De Radikale endda det næststørste parti med 28 pct. af stemmerne, kun overgået af socialdemokraterne.

Med Mejnertz' radikale exit får et særdeles omtumlet år for De Radikale en dramatisk, lokal udgang. Partiet, der normalt går til kamp for mangfoldighed, er blevet ensrettet og en glødende politisk fighter fattigere.

Publiceret 27 November 2020 13:30