Bydelscenter med Rema 1000 planlagt ved Hovedvejen/Elmetoften i Hasselager.

Bydelscenter med Rema 1000 planlagt ved Hovedvejen/Elmetoften i Hasselager. Visualisering fra lokalplanen.

Placering af ny dagligvarebutik i Hasselager er stik imod fællesrådets ønske

Placering af ny Rema 1000 går imod fællesrådets ønske om at samle dagligvarehandel på ét sted

Af
Jeppe Rafn

Der var ingen løftede øjenbryn på byrådsmødet, da politikerne i Aarhus Byråd i onsdags sendte en ny lokalplan i Hasselager i offentlig høring, selvom lokalplanen går stik imod det lokale fællesråds nedskrevne planer for udviklingen af Kolt-Hasselager.

Den nye lokalplan vil bane vejen for at opføre et bydelscenter ved Hovedvejen/Elmetoften med boliger, erhverv og en dagligvarebutik - en Rema 1000.

Fællesrådet hilser boliger og erhverv velkommen, men udsigten til en ny dagligvarebutik på dette sted vækker langt fra begejstring hos Kolt-Hasselager Fællesråd. Tværtimod kæmper fællesrådet for at samle og bevare dagligvarehandel ved det eksisterende bydelscenter på Kolt Østervej i Kolt, hvor der i forvejen er en Netto og SuperBrugsen.

Det fremgår af den lokale udviklingsplan, som fællesrådet lavede for omkring halvandet år siden på baggrund af borgermøder og workshops.

"Rigtig mange deltog i arbejdet, og der var enighed om, at vi kun ønsker ét centerområde," fortæller Kolt-Hasselager Fællesråds formand Karen Balling Radmer.

Vil opfattes som én by

Fællesrådsformanden er meget positiv overfor nye boliger og forskønnelse af området ved Elmetoften med mere grønt, som lokalplanen lægger op til.

"Det fortjener området, men for os er der et kæmpe spring fra at gøre noget ved det eksisterende og til at drive dagligvarehandel og trække handel væk fra centerområdet, hvor vi handler i dag og er i dialog med butikker og kommunen om at udvikle området. Vi har ikke noget mod Rema, men vil bare ønske, at de vil placere sig ved det nuværende bydelscenter."

Karen Balling Radmer, formand for Kolt-Hasselager Fællesråd.

Karen Balling Radmer, formand for Kolt-Hasselager Fællesråd. Foto: Jesper Gundorph.

Modstanden mod en dagligvarebutik i den anden ende af Kolt-Hasselager bunder i fællesrådets vision om at samle Kolt og Hasselager i én by.

'Skal vores område for alvor blive fælles - nu hvor det er vokset sammen - så er det væsentligt, at vi sikrer et kundeunderlag i et samlet centerområde, som kan tiltrække flere butikker og måske en café en dag,' lyder beskrivelsen i den lokale udviklingsplan.

"Jo mere man trækker os i flere retninger, jo mere bliver vi til to byer. Vi vil opfattes som ét område," siger fællesrådsformanden.

Hvis Rema 1000 butikken ved Elmetoften trods fællesrådets modstand bliver etableret, er fællesrådet bekymret for indkig til naboerne, støj og trafikforholdene.

"Hele området vil få en stor mængde trafik, som det ikke er dimensioneret til," siger Karen Balling Radmer.

Rema 1000 forundret

Rema 1000's udviklingsdirektør Stefan Sørensen oplyser til Lokalavisen, at Rema i længere tid har ønsket at komme til Kolt-Hasselager.

"Det er et voksende område, hvor vi ikke er i dag, og et rigtig godt sted at drive butik," siger Stefan Sørensen.

Han er overrasket over at høre, at fællesrådet i Kolt-Hasselager ikke er tilhænger af en dagligvarebutik på det planlagte sted, når den foreslåede lokalplan lægger op til etablering af bydelscenter med en dagligvarebutik.

"Jeg tager det positivt, at området kerer sig om, hvad der sker, og jeg vil tage kontakt til fællesrådet. Det er vores plan at lave en rigtig flot bygning, og jeg håber, vi kan finde ud af noget godt sammen," siger udviklingsdirektøren.

Lokalplanen forventes at blive sendt i høring omkring jul.

Publiceret 25 November 2020 08:00