Særligt ved busstoppestederne har det været et problem med brugte mundbind. Foto: Aarhus Kommune

Særligt ved busstoppestederne har det været et problem med brugte mundbind. Foto: Aarhus Kommune

De flyder overalt:

Nu får Aarhus 100 nye mundbind-skraldespande

"Der er ingen undskyldninger for bare at smide det," siger rådmand

Efter påbud om øget brug af mundbind i det offentlige, er de små, blå stofmasker begyndt at flyde overalt - på gader og stræde, i hække og anden natur.

Problemet er faktisk så stort, at hver anden aarhusianer ifølge en Epinion-undersøgelse finder det generende. Samtidig udgør brugte mundbind en smitterisiko og er en udfordring for naturen og miljøet, fordi de blandt andet er lavet af plastik og aluminium.

Nu gør kommunen noget ved problemet. I en pressemeddelelse oplyser Teknik og Miljø, at der vil blive opsat 100 nye skraldespande, som hver kan rumme 3.000 mundbind.

De nye mundbinds-skraldespande bliver stillet op, hvor der er mange mennesker. Foto: Aarhus Kommune

De nye mundbinds-skraldespande bliver stillet op, hvor der er mange mennesker. Foto: Aarhus Kommune

"Corona har ændret meget i vores liv på kort tid - også typen af affald, der bliver smidt på gaden. Vi må og skal passe på hinanden, vores by og naturen. Derfor skal vi selvfølgelig også sørge for at smide vores mundbind i skraldespanden efter brug. De nye skraldespande gør det lettere at komme af med sit mundbind efter brug. Skulle man møde en fyldt skraldespand, må man tage det med til den næste eller smide det ud derhjemme. Der er ingen undskyldninger for bare at smide det," fastslår rådmand Bünyamin Simsek (V).

De første skraldespande bliver stillet op mandag den 23. november. De er designede, så man let kan smide sit mundbind ud uden at skulle røre ved håndtag eller flader. Samtidig har spandene et fastspændt låg, der sikrer, at hverken fugle eller vind kan sprede mundbind i byrummet.

"Selvom vi har tømt mange af vores skraldespande oftere, end vi plejer, oplever vi, at selv ganske få mundbind kan være nok til at danne en 'prop', fordi de ikke falder ned i spanden. Mundbindene kan dermed give indtryk af en helt fyldt skraldespand, og samtidig kan de lettere spredes i byrummet af vind og dyr. Det problem håber vi at undgå med de nye skraldespande. Vi håber ligeledes, at vi skal bruge meget mindre tid på at samle efterladte mundbind op fra gaden fremover," siger Kim Gulvad Svendsen, driftschef i Teknik og Miljø.

De første spande vil blive opstillet i Aarhus Midtby, hvor de især vil koncentreres omkring trafikale knudepunkter og i områder med mange mennesker. Herefter vil spandene placeres i resten af byen efter behov.

dp

Fakta

  • Skraldespandene er designet i samarbejde med Johs. Sørensen & Sønner Aarhus A/S. Aarhus Kommune er den første kommune, der opstiller denne type skraldespand i byrummet.
  • Epinions undersøgelse viser, at kun affaldstyperne fastfood-emballage og cigaretskodder irriterer aarhusianerne mere end brugte mundbind.

Publiceret 20 November 2020 08:04