Ango Winther kan ikke længere genkende værdierne i S, siger han.

Ango Winther kan ikke længere genkende værdierne i S, siger han. Foto: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix

Ango Winther om S-farvel

: "Man skal opføre sig ordentligt over for borgerne"

Endnu et aarhusiansk byrådsmedlem forlader Socialdemokratiet. Byrådets nestor Ango Winther har meldt sig ud af det parti, som han har repræsenteret i mere end 26 år

Af
Maria Dalhoff og Jonas Hvid

JP Aarhus

Et år før næste kommunalvalg skifter Socialdemokratiets byrådsmedlem Ango Winther rød blok ud med den blå.

Ango Winther har meldt sig ind i Det Konservative Folkeparti.

»Jeg kan ikke kende de værdier, som Socialdemokratiet i Aarhus Byråd i dag står for,« siger Aarhus Byråds grand old man Ango Winther, som torsdag formiddag sendte sin udmeldelse af Socialdemokratiet til borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Ango Winther har været medlem af den socialdemokratiske byrådsgruppe i Aarhus Kommune i knap 27 år, hvor han især har været partiets stærke mand i Teknisk Udvalg, der tager sig af byens fysiske udvikling. Det er især socialdemokratiets topledelse i byrådets håndtering af en række byggesager, som har fået 70-årige Ango Winther til at skifte parti.

»Man skal opføre sig ordentligt over for borgerne, hvad enten de hedder hr. Jensen eller direktør Pedersen. Det gør Socialdemokratiet i Aarhus Byråd ikke længere, og det kan jeg ikke stå inde for,« siger Ango Winther, der bl.a. henviser til aktuelle byggesager på Europaplads, på Sølystgade og på Herredsvej.

Fælles for sagerne er, at Socialdemokratiet i Aarhus Byråd først har meldt støtte til byggerierne ud for derefter at vende på en tallerken. Sagen om en bygherres ønske om at opføre en ny Rema 1000-dagligvarebutik på Herredsvej er for Ango Winther dråben.

»Sagen var i Teknisk Udvalg for halvandet år siden, hvor vi i den socialdemokratiske gruppe i udvalget forinden var enige om, at vi ville støtte byggeriet. Pludselig skal jeg nu læse i medier, at rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse Kristian Würtz (S) meddeler, at S ikke længere støtter byggeriet. Helt uden at vende det med mig, som tidligere har sagt ja til indstillingen på byrådsgruppens vegne i Teknisk Udvalg. Og de tre socialdemokratiske medlemmer af magistraten meddeler på et magistratsmøde i sidste uge, at S ikke længere støtter sagen. Det er ikke i orden,« siger Ango Winther, der ved sidste kommunalvalg fik 681 stemmer, og han fastslog i søndags i JP Aarhus, at han genopstiller til kommunalvalget i november næste år.

Ango Winther tilføjer, at S i byrådet i hans optik læner sig mere og mere til venstre.

»Det kan jeg ikke længere se mig selv i. For mig har der aldrig været langt fra socialdemokrat til socialkonservativ på de områder, der er vigtige for mig – der, hvor man har blik for værdien af fællesskabet og vores velfærd, ansvaret for de kommende generationer, omsorgen for de ældre og de svageste,« siger han.

Morten Pless, formand for Socialdemokratiet i Aarhus er uenig i kritikken af, at Socialdemokratiet mere og mere læner sig mere til venstre og er vendt på en tallerken i flere afgørende sager.

Han er ærgerlig over, at Ango Winther har truffet den beslutning.

»Det betyder jo, at vi mister en person i byrådsgruppen, som har mange års erfaring. Vi har heldigvis en stor byrådsgruppe, der består af mange kompetente folk, så jeg tænker, da det klarer vi nok.«

Ango Winther er det tredje socialdemokratiske byrådsmedlem, som forlader partiet i denne byrådsperiode. Dorthe Borgkvist forlod partiet i efteråret 2019 for at blive løsgænger, mens Mahad Yussuf i august 2020 gik fra S til Radikale Venstre. Socialdemokratiet har nu 10 mandater i Aarhus Byråd.

Morten Pless afviser, at sivningen er udtryk for en krise i byrådsgruppen.

»Det synes jeg ikke, at der er. Der er en rigtig god stemning i vores byrådsgruppe, som arbejder på højtryk for at få gennemført Socialdemokratisk politik,« siger han og tilføjer:

»Det er ærgerligt, at folk har tage den beslutning, og jeg tænker, at man skal prøve at blive bedre til frem mod næste valg at få snakket ordentligt med vores kandidater om, hvad det indebærer at være medlem af et politisk parti og at stille op for Socialdemokratiet,« siger han.

Ikke i orden

En anden sag, som Ango Winther finder uhæderligt håndteret af sit nu tidligere parti, er sagen om opførelse af vindmøller på Aarhus Havn. Den sag, ”Temaplan om VE-anlæg”, var på byrådsdagsordenen onsdag aften, hvor et rødt flertal afviste et forslag fra Det Konservative Folkeparti om at iværksætte en ny offentlig høring, da der bl.a. er kommet nye tekniske oplysninger i sagen. Samtidig har Socialdemokratiets andet medlem af Teknisk Udvalg, Steen B. Andersen, trods beboerprotester netop luftet S-planer om at opføre flere end de to vindmøller, der i første omgang lægges op til på Aarhus Havn:

»Jeg har det ikke godt med den sag. Vi kan ikke først love folk en fantastisk udsigt og så derefter ødelægge den med vindmøller og give dem støjgener. Det er ikke ordentligt. Når jeg med opbakning fra mit parti har lavet aftaler med en bygherre, så skal jeg også kunne levere det aftalte. Det kan jeg ikke længere i S,« siger Ango Winther, der understreger, at han gennem årene har haft et »fortrinligt samarbejde« med den politiske leder for K i Aarhus, Steen Stavnsbo.

Steen Stavnsbo har tidligere været medlem af Aarhus Byråd, og han genopstiller til kommunalvalget i 2021. K får nu tre mandater. Partiet fik kun et ved kommunalvalget i 2017, men efterfølgende er byrådsmedlem Peter Sporleder skiftet fra Venstre til K. Steen Stavnsbo er lidt overrasket over Ango Winthers beslutning.

»Men den glæder mig meget. Vi kender hinanden rigtig godt politisk, fagligt og menneskeligt. Ango Winther og jeg havde fire meget produktive år i byrådet og i Teknisk Udvalg sammen, hvor vi ofte var ude at møde borgerne sammen for at lytte, løse eller forbedre forskellige sager. Vi oplevede, at vi så ret ens på sagerne og oftest kunne finde de gode løsninger sammen, og så har vi vedligeholdt vores relation siden,« siger Steen Stavnsbo.

Ango Winther er medlem af Sundheds- og Omsorgsudvalget og medlem af Teknisk Udvalg i Aarhus Byråd, samt bestyrelsen for Aarhus Vand, bestyrelses- og repræsentantskabsmedlem i Midttrafik og næstformand i Danva (sammenslutningen af danske vandværker).

»Ango Winther kommer til at drive politik fra sine to udvalgsposter i hhv. Teknisk Udvalg og Sundheds- og Omsorgsudvalget i resten af denne periode, og det ser jeg som en klar styrkelse af gruppen,« siger Steen Stavnsbo.

Om Ango Winther

  • Blev født den 16. august 1950 i Hjørring.
  • Realeksamen fra Sindal Centralskole i 1969 og handelseksamen fra Hjørring Handelsskole i 1970.
  • Taxachauffør i Aarhus 1972-1973, og turistchauffør 1973-1975.
  • Buschauffør ved Århus Sporveje 1975 - 1979.
  • Trafikleder ved Århus Sporveje 1979 - 1991.
  • Køreplanlægger ved Århus Sporveje 1. august 1991 - 2005.
  • Køreplanlægger ved Århus Sporveje/ Tra-fikselskabet 2005 - 2006.
  • Køreplanlægger ved Århus Kommune/ Trafik og Veje/ Kollektiv Trafik 2006 - 31. maj 2014.
  • Køreplanlægger ved Aarhus Kommune/ Center for byudvikling og mobilitet 1. juni 2014 - 31. december 2015.
  • Medlem af Socialdemokratiet fra 1975 og af Aarhus Byråd fra den 1. januar 1994.

Publiceret 20 November 2020 09:54