Denne bænk står i Vennelystparken. I alt er der fem lilla bænke i Aarhus. De næste fem år vil de blive flyttet rundt for at skabe opmærksomhed om demens.

Denne bænk står i Vennelystparken. I alt er der fem lilla bænke i Aarhus. De næste fem år vil de blive flyttet rundt for at skabe opmærksomhed om demens. Foto: Forglem mig ej

Lilla bænke er spredt rundt i Aarhus - her er hvorfor

Bænke skal skabe opmærksomhed og dele viden om demens. En sygdom som mange familier i Aarhus er ramt af

Af
Trille Skøtt-Jensen

Kampagne Har du lagt mærke til, at flere bænke i Aarhus er blevet lilla? Det er der en god grund til. De lilla bænke skal skabe opmærksomhed omkring en tabuiseret sygdom, som mange lever med, men som få af os taler om, hvis vi ikke selv er ramt i familien.

Der er tale om demens. Og kampagnen med de lilla bænke hedder "Forglem mig ej."

"Det er først, når man selv bliver berørt af demens, at man begynder at opsøge viden. Det har den konsekvens, man kan blive ensom, fordi man ikke har nogen at tale med om det. Og vi ved, at der er et stort mørketal i diagnosticering af demens, fordi symptomerne ofte tilskrives almindelige alderdomstegn. Men det er det ikke, og vi vil gerne beskrive, at der ikke er lighed mellem alder og demens."

Sådan lyder det fra en af skaberne bag Forglem mig ej, Maria Lodahl Agerbæk.

Studerende bag kampagne

Hun læser oplevelsesøkonomi på kandidatuddannelsen på Aarhus Universitet, og sammen med tre andre studerende står hun bag bænkene med oplysning omkring demens. Projektet har fået støtte af blandt andet Teknik og Miljø, der leverer bænke og maling og af Demensvenlig by Aarhus, der har doneret penge til at få citater og information skrevet på bænkene.

For ud over bænkene er drysset citater. Citaterne stammer fra personer med demens, pårørende og fagfolk.

Bag de lille bænke står fire kandidatstuderende i oplevelsesøkonomi: Andreas Kjærgaard, Matilde Houe Sørensen, Maria Lodahl Agerbæk og Cecilie Visti Leal. Foto: Forglem mig ej

Bag de lille bænke står fire kandidatstuderende i oplevelsesøkonomi: Andreas Kjærgaard, Matilde Houe Sørensen, Maria Lodahl Agerbæk og Cecilie Visti Leal. Foto: Forglem mig ej

"Vi spurgte dem, hvad de gerne ville have, at folk skulle vide om demens. Vi fik rigtig mange gode citater," fortæller Maria Lodahl Agerbæk og giver et par eksempler:

"En mand, der hedder Jens, skrev: "Jeg er Jens med demens, men jeg er også Jens imens." Og det er så fint, for man skal huske, at der er et menneske bag sygdommen," siger Maria Lodahl Agerbæk.

Et andet eksempel: "Når man fortæller idioterne, at man har Alzheimers, så opfører de sig ikke som idioter længere."

"Og det citat viser, at hvis man får italesat, at man har demens, så er der faktisk stor forståelse for det. Og det er det, vi gerne vil med den her kampagne. Få forståelse for demens og bryde tabuet. For vi ved, at det er svært at tale om," siger hun.

Bænke flyttes rundt

Bænkene er malet i den samme lille farve, som er den internationale demensfarve. Der er fem bænke, og de står rundt omkring i Aarhus. Udover citater er der en QR-kode, som henviser til en hjemmeside om projektet, hvor man blandt andet kan finde en rutebeskrivelse, der forbinder alle bænke. Bænkene skal stå i Aarhus i fem år, men de kommer ikke til at stå samme sted hele tiden. De vil blive flyttet rundt.

"Det hele handler om, at personer med demens normalt er gemt væk i samfundet. Via bænkene bliver det meget synligt, det handler virkelig om at få det ud. Så bænkene skal poppe op, og man kan slet ikke undgå at se dem. Derfor skal de flyttes rundt, så man ikke vænner sig til at se dem," fortæller Maria Lodahl Agerbæk.

Der er i alt fem lilla bænke. En af bænkene står udenfor Dokk 1. Der vil den stå i en lille måned endnu, inden den så flyttes til Åparken ved Thorvaldsensgade. Derudover finder du bænke på Trøjborgvej ved Larsen-Ledets Gade, Vennelystparken, Park Allé og Skanseparken.

Demens

  • I Aarhus vurderes det, at der bor lidt over 4.000 personer med demens. Tallet dækker dels diagnosticerede personer og et mørketal, da mange lever med demens uden en diagnose. Samtidig er der mange pårørende, der ligeledes lever med demens i hverdagen. Forglem mig ej vil derfor forsøge at udbrede mere viden om livet med demens.
  • Læs mere på https://demenscentrum.aarhus.dk/demensvenlig-by/forglem-mig-ej/

Publiceret 20 November 2020 15:00