Morten Nystrup, ansvarshavende chefredaktør for Jyllands-Postens Lokalaviser

Morten Nystrup, ansvarshavende chefredaktør for Jyllands-Postens Lokalaviser

Kommentar: Ango Winthers kolde skulder bør få S til at svede

Med sit exit udstiller S-profil flere af socialdemokratiets problemer i Aarhus

Af
Morten Nystrup

ansvarshavende chefredaktør

Jyllands-Postens Lokalaviser

Efter 26 år har byrådsmedlem Ango Winther overraskende besluttet at forlade Socialdemokratiet til fordel for Det Konservative Folkeparti. Partiets opsigtsvækkende kovendinger i en række profilerede byggesager var tilsyneladende mere, end byrådsveteranen ville stå model til. Det er forståeligt, at man med omsorg for sin egen integritet kan have svært ved at skulle forsvare et standpunkt, der for kort tid siden var det modsatte. Med et år til kommunalvalget er det åbenbart socialdemokraternes taktik at tækkes ”den offentlige mening” fremfor at stå ved sin politik. Byggesager trækker følelser og overskrifter.

Med Ango Winthers exit mister Socialdemokratiet det nærmeste, partiet kommer på en bastion, og det bliver mere og mere tydeligt, at der ikke er samme styr på gruppen, som der var tidligere. I oppositionen snakkes der om, at borgmester Bundsgaards post som KL-formand har fjernet fokus fra hjemlige forhold. Det bliver også mere tydeligt, at den lokale partitop har mere fidus til den socialdemokrat, der udklækkes fra auditorierne på universitetet, end arbejderen for hvem politik ikke er en karrierevej, men noget man gør, fordi man ikke kan lade være.

Spørgsmålet er om den brede vælgerskare har samme opfattelse af, hvad det vil sige at være ”en rigtig socialdemokrat”. Godt nok fik Ango Winther ikke overvældende mange personlige stemmer ved det seneste valg, men han var personificeringen af det klassiske arbejderparti, der finder opbakning på helt almindelige arbejdspladser og i forstæderne, og ikke høster likes med selfies på de sociale medier eller opfatter midtbyens cafeer eller Frit Forum som sit bagland.

Winther kommer fra de frivillige rækker, man finder i menighedsråd, grundejerforeninger og idrætslivet. Den politiske karriere startede som ung Venstre-mand (partiet havde de bedste fester, har han forklaret), og han kom i byrådet i 1994 som socialdemokrat.

Ango Winther har gennem sine mange år i byrådet bevist, at han tager borgerne og de nære problemer alvorligt, ikke mindst i sine mange år i teknisk udvalg. Han dukker altid op, hvis han bliver inviteret til et lokalområde for med egne øjne at se på en byggesag, og kommer ikke kun, når ”Mor Mette” kalder.

Ango Winther er samarbejdets mand. Det var ikke mindst tydeligt, da nu afdøde Niels Brøchner sad i byrådet. Det var før, Aarhus skulle tage ansvar for den grønne omstilling og i det hele taget være til evig inspiration for resten af verden. Der blev skabt håndgribelige løsninger på nære problemer. Brøchner skiftede i øvrigt også til de konservative (dog fra Venstre), og ved det første byrådsmøde som konservativ i 2007, kommenterede Ango Winther Brøchners nye plads med følgende bemærkning:

”Niels Brøchner nærmer sig udgangen. Jeg håber ikke, at der er noget symbolsk i det.”

Det samme kan man nu sige om Ango Winthers nye plads i byrådssalen.

Publiceret 19 November 2020 16:15