Illustration: Nordland Arkitekter

Illustration: Nordland Arkitekter

Et helt særligt parkeringshus skal bygges på Sydhavnen

Nyt parkeringshus skal ikke bare opbevare biler, men være et grønt byrum

Kan et parkeringshus være en attraktion? Det lyder umiddelbart selvmodsigende, men ikke desto mindre er det ambitionen med det store p-hus, der skal bygges i Aarhus' sydhavn.

Kulhuset, som det bliver kaldt, skal stå som en attraktion i det helt nye sydhavnskvarter, lyder det i en kommunal pressemeddelelse.

Huset skal stå klar i 2024, have plads til 700 biler og ligge klos op ad Kulkransporet med ind og udgang. Men det skal også fungere som et aktivt, grønt byrum i flere niveauer.

Det står klart, efter Aarhus Kommune på baggrund af udbud har valgt Nordland Arkitekter til at tegne projektet.

"Kulhusets aktive tagetage hæver bylivet op til et nyt niveau. Jeg er sikker på, den grønne park på taget bliver et aktiv for de mange arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner i Sydhavnen - og et sted man vil gå/køre efter, når man er i Aarhus," siger rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), om p-huset, som får indkørsel fra Sydhavnsgade.

"De bløde former og det levende og grønne landskab på toppen bidrager med et ny og anderledes type byrum," siger stadsarkitekt Stephen Willacy.

Det grønne miljø og den gode udsigt fra taget kan man komme til både fra Kalkværksvej, Sydhavnsgade og Kulbroen.

I udviklingen af Sydhavnen er der stort fokus på livet mellem bygningerne – her kommer Kulhuset til at spille en væsentlig rolle, fordi det ikke bliver højt ligesom de mange andre planlagte byggerier i området.

"Højhusene i kvarteret må aldrig komme til at stå alene. Vi skal have masser af liv i øjenhøjde, når man går i gaderne og på Kulkransporet. Her er det Kulhusets helt store kvalitet, at man kan se menneskerne på taget, hvor end man befinder sig," siger Bünyamin Simsek.

Ifølge de foreløbige tegninger skal der på taget være grønne opholdsmuligheder samt muligheder for sport og markeder samt en grejbank.

Nedenfor skal p-huset omgives af blomsterhave, køkkenhave, væksthuse, en to amfiscener, en salgsbod, en bakke, en legeø, udendørs fitnessområde og skater-faciliteter.

Aarhus Kommune går nu i gang med at udarbejde en lokalplan for projektet.

Illustration: Nordland Arkitekter

Illustration: Nordland Arkitekter

Illustration: Nordland Arkitekter

Illustration: Nordland Arkitekter

dp

Publiceret 16 November 2020 10:36