Johannes Abildtrup siger, han ved, hvem der dræbte Marie Lock-Hansen. Her ses han i skoven bag huset på Hestehavevej i Højbjerg, hvor den aarhusianske forstadsfrue blev skudt og dræbt 10. november 1967.

Johannes Abildtrup siger, han ved, hvem der dræbte Marie Lock-Hansen. Her ses han i skoven bag huset på Hestehavevej i Højbjerg, hvor den aarhusianske forstadsfrue blev skudt og dræbt 10. november 1967. Foto: Camilla Olesen

Højbjergmordet 53 år efter: Mordet der ikke vil dø

Mordet på Marie Lock-Hansen optager stadigvæk mange mennesker, der har forskellige teorier om, hvorfor hun blev skudt og dræbt

Af
Camilla Olesen og Jeppe Rafn

I dag er det 53 år siden, at Marie Lock-Hansen blev skudt og dræbt i sit hjem på Hestehavevej i Højbjerg.

Fredag 10. november 1967 omkring klokken 10.50 blev hun skudt af en mand, hun selv havde lukket ind i den aarhusianske forstadsvilla.

Højbjergmordet blev aldrig opklaret, selvom politiet afhørte 20.000 personer i det, der betegnes som Danmarkshistoriens største drabsefterforskning.

I nyere tid er der skrevet utallige bøger om Højbjergmordet, og i dag kan der føjes endnu en bogudgivelse til: Fantommanden.

Den nye bog, som altså udkommer på 53-årsdagen for mordet, er skrevet af Christine Jønck og bygger på forfatterens samtaler med en 79-årig kvinde, der er sikker på, at det var hendes afdøde mand, som myrdede Marie Lock-Hansen.

Troværdig

Christine Jønck var faktisk i gang med at skrive en anden bog, da hun blev kontaktet af den 79-årige kvinde, der udpegede sin afdøde mand som Marie Lock-Hansens drabsmand.

"Det fik alt andet til at blegne fuldstændig, så jeg begyndte at undersøge sagen og fandt ud af, at de ting, hun sagde, passede fuldstændig med sagens spor og gerningsmanden," fortæller Christine Jønck.

Interview på gerningsstedet med Christine Jønck

Lokalavisen møder hende i skoven lige bag villaen på Hestehavevej i Højbjerg, hvor forfatteren i anledning af bogudgivelsen og årsdagen for drabet er mødt op.

Flere andre, der ikke kan slippe Højbjergmordet efter 53 år, er traditionen tro mødt op i skoven på årsdagen og diskuterer mordet, som der er mange teorier omkring og skrevet adskillige bøger om.

Ikke imponeret

En af de fremmødte i skoven er forfatter Jørgen Skovsted, der selv har skrevet to bøger om Højbjergmordet. Han har af gode grunde ikke læst den nye bog om Højbjergmordet, men er skeptisk udfra den omtale af bogen, han har læst.

"Jeg er umiddelbart ikke imponeret. Morderen beskrives som meget høj, og det var der ikke ret mange, der var dengang, så det ville man have lagt mærke til," siger Jørgen Skovsted.

Jørgen Skovsted (til venstre), der selv har skrevet to bøger om Højbjergmordet, er ikke umiddelbart imponeret over ny bog om det 53 år gamle mord.

Jørgen Skovsted (til venstre), der selv har skrevet to bøger om Højbjergmordet, er ikke umiddelbart imponeret over ny bog om det 53 år gamle mord. Foto: Jeppe Rafn

Den 79-årige kvinde, der har udpeget sin afdøde mand som drabsmanden, har fortalt, at hendes mand var spion for Forsvarets Efterretningstjeneste. Hun mener, manden fik ordre på at likvidere Marie Lock-Hansen, fordi hun var spion for Østtyskland.

"Jeg tror ikke på spionteorien. Jeg forbinder ikke Marie Lock-Hansens person med det, og hvis det var en efterretningssag, ville politiet forfølge det," siger Jørgen Skovsted.

Jalousi-drab

I skoven møder vi også Johannes Abildtrup fra Ebeltoft, som selv har været i gang med at skrive en bog om Højbjergmordet og har sin egen urokkelige teori om, hvem morderen var.

Han var en netop fraskilt mand, der boede få hundrede meter fra Lock-Hansen ægteparret og havede en affære med Marie Lock-Hansen. De var enige om, at det skulle være dem, så Marie gik til sin mand Oscar og sagde, hun ville skilles. Oscar Lock-Hansen reddede ægteskabet ved at få lavet en ægtepagt, der begunstigede Marie, som derfor af pengebegær blev i ægteskabet.

"Manden bliver desperat og prøver at overtale hende, og da det ikke lykkedes, skyder han hende i jalousi," fortæller Johannes Abildtrup.

Den påståede morder emigrerede nogle år senere og lever angiveligt den dag i dag, fortæller Johannes Abildtrup, som forgæves har kontaktet både politiet, statsadviokaten og justitsministerriet med sin viden.

"Jeg har en mistanke om, at Oscar vidste, hvem morderen var, men ikke ville sige det for ikke at sværte Marie til og ikke selv være en hanrej," siger Johannes Abildtrup.

Højbjergmordet

Marie Lock-Hansen blev 10. november 1967 cirka klokken 10.50 skudt og dræbt af tre skud fra en pistol i sit hjem på Hestehavevej i Højbjerg.

Mordet er aldrig opklaret, selvom politiet afhørte 20.000 personer, og det betegnes som Danmarkshistoriens største drabsefterforskning.

Der er skrevet adskillige bøger om mordet med forskellige teorier om, hvorfor Marie blev dræbt

Publiceret 10 November 2020 17:45