Peter Boller fra Stengården i Todbjerg har skabt et lokalt samlingspunkt.

Peter Boller fra Stengården i Todbjerg har skabt et lokalt samlingspunkt. Foto: Jesper Gundorph

Slår et slag for genbrug:

Todbjerg-tilflytter skaber lokal samlingspunkt på gård

Stengården i Todbjerg er et lokalt samlingspunkt. Borgere mødes hver onsdag for at give en hånd med renovering af gården

Af
Jesper Gundorph

Lokalhistorie "Man sagde, at østjyderne levede med ryggen til verden," siger Peter Boller, mens de andre mænd på værkstedet griner.

Peter Boller, der er tilflytter og har boet i Todbjerg i 42 år, er tidligere snedker og er ejer af en gård i Todbjerg, der i folkemunde kaldes for Stengården. Officielt har gården ikke et navn, men har i stedet matrikelnummer fem.

Gården er af en af de otte store gårde, som har været inde i landsbyen Todbjerg i rigtig mange år. Her har Peter Boller boet i otte år, siden han overtog gården.

"Der var nogen, der hed Søren og Karen, som havde gården i fem-syv år før mig. Karen havde passet godt på ældre, der boede her, så de havde på eller anden måde arvet gården uden at være i arvefølgen," fortæller Peter Boller.

Bygningskulturen

Ifølge den tidligere snedker havde Søren og Karen taget et lån for at betale arveafgiften, som de med tiden fik svært ved at betale tilbage. I stedet foreslog han, at han kunne købe gården.

"Jeg havde en aftale med Karen. Hun ville gerne have, at der skete noget positivt her på gården. Og det havde jeg også gået og snakket om, og så sagde jeg, at hvis jeg nu kunne overtage den sådan, at jeg kunne betale, så skulle jeg nok love, at den skulle blive stående," siger Peter Boller.

Peter Boller fra Stengården i Todbjerg har skabt et lokalt samlingspunkt.

Peter Boller fra Stengården i Todbjerg har skabt et lokalt samlingspunkt. Foto: Jesper Gundorph

Med en stor interesse for lokalhistorien og bygningskulturen overtog Peter Boller gården i 2012, og har siden gået og arbejdet på den sammen med nogle frivillige i landsbyen. Her mødes de hver onsdag for at komme og give en hånd med, hvad der lige trænger til at blive lavet.

"Fikserrummet"

Det første rum, der er så småt ved at være helt færdigt, er værkstedet. At værkstedet er kommet i første række er måske ikke helt så tilfældigt. Der sidder nogle stole omkring et arbejdsbord ved siden af tekøkkenet. På arbejdsbordet står der flere kopper kaffe.

Værkstedet er blevet et tilholdssted for nogle af landsbyens borgere, og selvom det nok er kaffe, der bliver lavet mest af på værkstedet, er det også meningen, at det skal bruges til, hvad det egentlig er. Et værksted.

"Egentlig er det meningen, at det store perspektiv skal være, at vi vil kalde værkstedet her fikserrummet," fortæller Peter Boller, mens de andre mænd på værkstedet griner af denne bemærkning.

"Så kan folk komme med deres skrammel og få fikset det. Vi vil godt slå et stort slag for genbrug," fortæller han.

Publiceret 01 November 2020 09:00