Johns hjerte stoppede med at slå i to minutter: Jeg glemmer aldrig Sisses smil

Fysioterapeuter reddede Johns liv, da han fik hjertestop under træning. Han har lavet en sang for at hylde dem

Af
Trille Skøtt-Jensen

Udgivelse "Hvad har du gang i! Det gør kraftedeme ondt!"

En eller anden pumper løs på Johns brystkasse. Han ligger på gulvet. For et øjeblik siden var han da stået af motionscyklen efter en god gang træning. Fortumlet åbner han øjnene fra det mørke, der havde sænket sig over ham, og nu kigger han lige ind i det smukkeste smil. Et smil fuldt af håb og lettelse. Ja, et lettelsens smil er det.

Hjertet stoppede

John Overgaard fra Lystrup fik den 25. oktober 2018 akut hjertestop, kort efter han var stået af træningscyklen. Heldigvis var han til træning hos hjertefysioterapien på Aarhus Universitetshospital, så hjælpen var helt tæt på. Det dejlige smil, som John så, var smilet fra fysioterapeut Sisse Schmidt Pedersen. Hun var den første, der startede hjertemassage.

"Da jeg vågnede, kunne jeg se, at der stod en helt flok omkring mig. Jeg glemmer aldrig Sisses smil.," fortæller John og vender hovedet væk.

"Det var simpelthen et smil af lettelse. De smilede alle. Det var lyset, der brød frem," fortsætter han med let bævende stemme og tårer i øjnene.

Det var portøren Marianne, som pumpede løs på Johns brystkasse. Hun havde taget over fra Sisse, der i over et minut havde lavet hjertemassage. En anden fysioterapeut, Marie, fik tilkaldt hjerteteamet. Da det ankom, havde John det godt igen, og han kunne selv gå hen til den båre, der var gjort klar til ham.

Smilet er blevet til sangtitel

70-årige John Overgaard er så umanerlig taknemmelig for, at hans liv den dag blev reddet. Hans hjerte var stoppet i to minutter, men heldigvis fik Sisse, Marie og Marianne gang i hjertet igen. Det betyder, at John nu har to fødselsdage året. Dagen han blev født. Og den 25. oktober da han blev genoplivet.

Hjerteproblemerne startede, da John 10. juni fik en blodprop i hjertet og blev indlagt. Derfor var han så heldig, at han var på træningscyklen hos fysioterapeuterne, da han fik hjertestop.

Hele oplevelsen - og Sisses smil - er nu blevet til en sang, som John har skrevet som en hyldest til sine redningskvinder. Mandag blev sangen 'Lyset kom' udgivet på diverse platforme.

Terapi for hjertet

"Da der var gået et år, så tænkte jeg, hvordan kan jeg fejre min fødselsdag. Og det blev starten på en sang om hele oplevelsen," fortæller John fra hjemmet i Lystrup.

Det startede egentlig som et digt, og så har sangen ellers været vidt omkring og længe undervejs. For John er ikke professionel sanger, men han elsker musik. Han står blandt andet bag skabelsen af Lystrup Musikforening.

Der er altså gået et helt år fra det første spæde digt om, hvordan John kom tilbage fra de døde, og til sangen nu er udgivet. Nu står den professionelt, mixe og tunet, med korsang af Ivan Pedersen og flere fra Vocal Line. Den gode ven Erik har i den grad hjulpet med at få den spæde sang og den utrænede sangstemme over i de professionelles kyndige hænder.

"Min kone siger, at det har været terapi for mig at lave den sang. Det vil jeg give hende ret i," siger John Overgaard.

Nem måde at dø på

Den dag han fik hjertestoppet, var den sidste træningsdag i et længere forløb.

"Jeg tror, jeg trådte lidt for stærkt til, jeg skulle jo vise, jeg kunne. Jeg stod af cyklen, og så blev jeg svimmel. Og så husker jeg ikke mere, før jeg ser Sisses smil," fortæller John.

Med hjælp af hjertemassage kom han tilbage. Et par dage efter fik han en pacemaker og har det i dag rigtig godt.

"Men jeg vil sige, det er nem måde at dø på. Sådan vil jeg gerne herfra. Men ikke endnu!" slår John fast.

Han fortæller i øvrigt, at der hverken stod engle eller lystunnel klar.

"Nej, der var bare ingenting. Det var bare slut," siger han.

Sangen, 'Lyset Kom', er af flere blevet spået gode chancer på Dansktoppen. Den kan høres på blandt andet Youtube og Spotify.

Hvad er akut hjertestop?

Akut hjertestop er en tilstand, hvor hjerteslaget stopper pludseligt og uventet. Det skyldes som regel kaos i hjertets elektriske system. Når det indtræder, så stopper blodtilførslen til hjernen, hjertet og resten af kroppen, og personen kollapser.

Faktisk er personen nu klinisk død og vil forblive død, med mindre vedkommende får øjeblikkelig hjælp. Her kan en kombination af hurtig førstehjælp og defibrillering med hjertestarter bringe patienten tilbage til livet.

En hjertestarter giver et elektrisk stød, og det vil ofte kunne få hjertet til at slå igen. Jo tidligere i forløbet stødet gives, jo større er chancen for, at personen overlever. For når en person får hjertestop, begynder der en kamp mod tiden. De første minutter er livsvigtige, og mange menneskeliv kan reddes, hvis minutterne bruges rigtigt

· Ring 1-1-2

· Start Hjerte-Lunge Redning

· Få hentet en hjertestarter

Kilde: Hjerte112.dk

Publiceret 01 November 2020 07:00