Peter Poulsen flyttede som 20-årig til Borum for at finde fred og ro.

Peter Poulsen flyttede som 20-årig til Borum for at finde fred og ro. Foto: Jesper Gundorph

Peter flyttede som 20-årig til Borum for at finde fred og ro

Arkivleder Peter Poulsen giver et indtryk af, hvordan det er at bo i Borum

Af
Jesper Gundorph

På tur med Jesper Det er en ganske mild efterårsdag, da jeg ankommer med bus 112 til Borum fredag eftermiddag. Vinden er stille, og det er bymidten også, da jeg starter med at gå en tur i håb om at finde nogle lokale borgere. Halvvejs rundt i Bysvinget, som er en vej, der går hele vejen rundt i midten af landsbyen, ser jeg en kvinde, der står og arbejder i et drivhus.

Jeg spørger pænt, hvem der kan fortælle mig noget om landsbyen, og hvad man bør vide om Borum. Hun fortæller, at hun selv er tilflytter, og at hun nok ikke er den bedste at snakke med, men at Peter, der bor nede ad Langelinie i det røde hus på venstre hånd med skilte for æg og honning ude foran, nok er den rigtige at tale med.

Initiativrig borumgenser

Det er Peter Poulsen, hun henviser til. Han er tidligere journalist og lokomotivfører, men er nu pensioneret. Da jeg møder Peter Poulsen udenfor det røde hus på Langelinie, fortæller han, at han nok kan fortælle en ting eller to om Borum. Han har nemlig boet i den lille landsby i 46 år, og han har blandt andet været med til at starte Borum Borgerforening, Borum-Lyngby Fællesråd og Lokalhistorisk arkiv for Borum og Lyngby sogne.

"Jeg flyttede her til Borum i 1974 som 20-årig. Det er hus nummer to, jeg bor i. Så hvis der er nogen, der siger, at jeg kender meget til Borum, og at jeg har været her længe, så har de sådan set ret," siger Peter Poulsen.

Borum er et aktivt valg

Peter Poulsen er oprindeligt fra Viborg, og han nåede at bo i Aarhus et år, før han flyttede til Borum, hvor der er mere stille end i midtbyen.

"Jeg værdsætter meget at bo på landet. Jeg kom hertil i sin tid, fordi der var fred og ro. Det er måske underligt at sige om en 20-årig, men jeg bryder mig ikke om støj, og her fandt jeg, hvad jeg gik efter."

Han fortæller desuden, at det er et aktiv valg, man må foretage sig, hvis man vil flytte til Borum. Der er ingen skole, ingen dagligvareforretning og en enkel busrute, som kører forbi en gang i timen. Og bussen kører ikke hele vejen til Aarhus, men man skal skifte i Tilst, før man kan nå ind til midten af byen.

Borum ligger få kilometer fra grænserne til Skanderborg Kommune og Favrskov Kommune.

Borum ligger få kilometer fra grænserne til Skanderborg Kommune og Favrskov Kommune. Foto: Jesper Gundorph

"Jeg tror, at det er et bevidst valg, hvis man flytter til Borum. Hvis man flytter til Harlev eller Tilst, så tænker man, at man bor i Aarhus i den bydel, der hedder Harlev eller Tilst. Hvis man flytter til Borum, så flytter man ud på landet. At vi hører til Aarhus Kommune er nærmest en tilfældighed. Vi kunne lige så godt have ligget i Favrskov eller Skanderborg Kommune," siger Peter Poulsen.

Nabokommuner

Borum Sogn med dets cirka 530 indbyggere ligger tæt på grænsen til Skanderborg Kommune og Favrskov Kommune. At Peter Poulsen har været formand for Herskind Brugsforening, som ligger 3 kilometer vest for Borum, og derved i Skanderborg Kommune, vidner om, at kommunegrænser mest af alt er en politisk ting.

"Tingene går på tværs her. Man kan jo ikke se en kommunegrænse ude i virkelighedens verden. Der kommer faktisk to skolebusser til Borum hver dag. Den ene kører til skolen i Sabro, der ligger tre kilometer herfra, mens den anden kører til Hestehaveskolen, som er en privat skole, der ligger i Skanderborg Kommune cirka seks kilometer herfra," fortæller Peter Poulsen.

FAKTA

På tur med Jesper

  • 'På tur med Jesper' er en artikelserie, hvor jeg tager på tur i oplandet og sammen med Lokalavisen Aarhus' læsere bliver klogere på, hvad der foregår i Aarhus Kommune. Jeg tager rundt uden planer og aftaler, og jeg finder i stedet de lokale historier på dagen, hvor jeg er på besøg.
  • Næste tur går til Ravnholt torsdag 29. oktober.
  • Har du en god lokalhistorie fra oplandet, eller har du en landsby, du godt kunne tænke dig at vide mere om, kan du skrive til mig på Jesper.Gundorph@lokalavisen.dk eller ringe på telefon 5156 1937.

Publiceret 29 October 2020 10:00