Lægesekrætererne aria Autzen og Rikke Sørensen cykler og minstepper mens de arbejder. Foto Tonny Foghmar

Lægesekrætererne aria Autzen og Rikke Sørensen cykler og minstepper mens de arbejder. Foto Tonny Foghmar

Det er fit at være lægesekretær på kræftafdelingen

Arbejdsmiljøet har fået et sundt indspark blandt de 60 lægesekretærer

Af
Trille Skøtt-Jensen

Arbejdsmiljø Til kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital er der tilknyttet en lang gang med omkring 60 lægesekretærer. De er fuldstændig uundværlige i den tværfaglige indsats omkring patienterne, men de er et lidt udsat personale. For en stor del af deres arbejde er stillesiddende. Og stillesiddende arbejde er usundt og kan føre til livsstilssygdomme. Det viser flere forskningsresultater.

Men det er der ved at blive lavet om på i afdelingen. I øjeblikket tramper, stepper, cykler og konkurrerer lægesekretærerne nemlig, mens de arbejder ved skrivebordet.

"Jeg bruger det næsten dagligt. Min favorit er cyklen, fordi man kan have den på et lavt niveau, og efter tre kvarter har du alligevel cyklet 12-13 kilometer," fortæller lægesekretær Rikke Sørensen, mens hun stille træder rundt på pedalerne på den cykel, der udgør en kontorstol.

Ikke så sløv længere

På alle kontorer langs den lange gang, er der bevægelser. Nogen står på en lille stepmaskine, andre på måtter, og der er flere. som cykler, og det hele foregår, mens de arbejder ved computeren. Det er nemlig blevet "fit at være lægesekretær på kræftafdelingen", som ledende lægesekretær for Kræftafdelingens Sekretærgruppe 1 Lone Nielsen udtrykker det.

"Jeg føler mig ikke så sløv længere, når vi når hen på eftermiddagen. Og det hører jeg fra flere. Nu bevæger vi os lidt hele tiden, og alt tæller," siger hun.

Men hvorfor har man valgt at installere cykler og trædemåtter, stepmaskiner og vippebrætter? Det har ikke kun noget med fysisk sundhed at gøre. Det har også noget med arbejdsglæde og arbejdskultur at gøre.

"Vi er jo rykket sammen fra mange forskellige steder og sygehuse her. Vi laver det samme som før, men nu er vi inde på de her kontorer. Før udflytningen fra de forskellige hospitaler var mange af os lidt tættere på læger og sygeplejersker, og vi kom mere naturligt rundt og ud. Man fik rørt sig mere, end når vi sidder her langt fra de andre afdelinger, og vores kontakt primært foregår via mail og telefon," fortæller Lone Nielsen.

Så der skulle gøres noget, både for at bevæge sig lidt mere, men også for at højne arbejdshumøret.

"Jeg talte med en god ven, der arbejder i psykiatrien i Herning, og de havde samme udfordringer som os. De var mange, der var blevet samlet. De var så i et storkontor, men de havde fået de her maskiner, og det virkede godt hos dem. Så det tænkte jeg, at vi også skulle prøve," fortæller hun.

100 timers aktivitet

Kommandovejen var kort, for Lone vidste, hvor hun skulle henvende sig for at få opbakning til projektet. Hun henvendte sig til Arbejdsmiljøteamet i HR Løn og Personale, der med puljemidler kunne sige stort ja til et godt forsøg med fokus på arbejdsergonomi. Og så blev der taget kontakt til firmaet OfficeFit fra Holstebro, der står for at levere træningsredskaberne.

"Vi fik det installeret i starten af september, og der er blevet taget godt imod det. Den første måned målte vi cirka 100 timers aktivitet," fortæller Lone Nielsen.

Det er ikke meningen, at man skal træne og svede. Der skal bare være en lille smule bevægelse på, så forebygger man sygdomme og skavanker forårsaget af stillesiddende arbejde. Og det er også blevet lidt sjovere at være lægesekretær.

"Det er jo lidt sjovt at konkurrere mod de andre og se, hvem der får flest kilometer i benene," fortæller en cyklende lægesekretær, som både cykler og spiser på samme tid.

På de forskellige kontorer er der bred enighed om, at de bliver inspireret af hinanden til at være lidt mere aktive, og at det er en god ting at have fået muligheden for at bevæge sig mere.

"Man kan tage hjem og tænke: "Jeg har faktisk lavet noget i dag." Det kan godt mærkes, når man har cyklet i 20 minutter. Men vi er lidt skuffede over, at vi ikke brænder flere kalorier af," lyder det med et grin fra en lægesekretær.

Den gamle fodpedal

Lægesekretærer har et meget konkret problem, hvis arbejdet ikke skal foregå siddende på en kontorstol. For de sidder dagligt med høretelefoner i for at nedskrive det, lægerne har indtalt til diktering. Mens de lytter, regulerer de hastigheden af det indtalte med en fodpedal. Og det er næsten umuligt både at trykke på en fodpedal og stå op på samme tid. For slet ikke at tale om, at stå på en stepmaskine og bruge fodpedalen på samme tid.

"Vi skal afprøve en håndpedal, men det er ikke en del af projektet. Men det er helt oplagt, at vi får skiftet fodpedalerne ud," fortæller den ledende lægesekretær.

Fører over Lego og Aalborg

På den lange gang står tre stationer med træningsredskaber, som man kan benytte og tage med til sin plads.

"Filosofien er så, at når man har brugt et redskab, så giver man det videre, når man har brugt det en halv time. Vi har fået øvelser fra firmaet, vi kan lave, og vi kan alle logge på en app, hvor vi kan se, hvordan vi ligger i forhold til de andre, der har OfficeFit," fortæller Lone.

På appen kan de se, at lægesekretærerne i Aarhus fører stort over medarbejderne på Lego og Aalborg Kommune.

Lægesekretærerne har redskaberne fra OfficeFit i det næste år. Derefter ryger de videre til lægesekretærerne på Mave-og Tarmkirurgi, og der bliver Arbejdsmedicinsk Afdeling også tilknyttet for at lave forskningsprojekt på, hvilken effekt den øgede aktivitet i arbejdstiden har.

Det er fuldstændig frivilligt, om man ønsker at bruge redskaberne. Men de fleste gør det.

"Det skal gå af frivillighedens vej. Hver gruppe har udpeget to ambassadører, og de står for kontakten til OfficeFit og tager imod de øvelser, som vi får hver uge. Det breder de så ud til kollegerne og holder os lidt til ilden," fortæller Lone Nielsen.

Begejstringen for den nye, sunde hverdag er så stor, at det er blevet brugt i et jobopslag, at afdelingen bruger OfficeFit.

"Det er jo med at bruge alt det fryns, vi kan. Det har vi jo ikke så meget af i vores branche. Men der er ingen tvivl om, at det her skaber mere arbejdsglæde og noget sjov. Og så giver det gode snakke blandt kollegerne," lyder det fra Lone Nielsen, inden hun igen står op på sin stepmaskine og genoptager arbejdet foran computeren.

Publiceret 25 October 2020 04:00