Willy Wiltoft er i et tidligt stadie af demens, og hans korttidshukommelse er begyndt at glippe en gang imellem. Hans langtidshukommelse fejler dog ikke noget, og det har han udnyttet til at skrive en bog som sin barndom.

Willy Wiltoft er i et tidligt stadie af demens, og hans korttidshukommelse er begyndt at glippe en gang imellem. Hans langtidshukommelse fejler dog ikke noget, og det har han udnyttet til at skrive en bog som sin barndom. Foto: Jesper Gundorph

Demente Willy udgiver en bog om sin barndom i Øgaderne

Willy Wiltoft er i et tidligt stadie af demens. Nu har han skrevet en erindringsbog til sine døtre, som bliver udgivet

Af
Jesper Gundorph

Udgivelse 84-årige Willy Wiltoft blev diagnosticeret med demens i oktober 2019. Han fik af sin læge at vide, at han med fordel kunne holde sig selv i gang med hjernegymnastik af forskellig slags. Men i stedet for at gå i gang med krydsord, sudokuer og forskellige spil, gav han sig til at skrive sin bog.

Bogen hedder 'Endelig kom solen frem', og den er en fortælling om Willys tid i Sjællandsgade i Aarhus, hvor han boede hele sin barndom. En barndom præget af vold, druk og ikke nok mad. Og selvom det er nogle tunge emner, der bliver taget op, så skal det ikke være en trist historie, fortæller Willy Wiltoft.

"Jeg vil ikke have, at folk græder fra første til sidste side. Det vil jeg ikke have med at gøre. Selv er jeg et lyst sind, og jeg kan godt lide at grine. Så det skal ikke være så sørgeligt det hele," siger Willy Wiltoft om sin bog, der udkommer i slutningen af oktober.

Skrevet til døtrene

Bogen har han skrevet til sine to døtre, som, han fortæller, ikke har vidst så meget om opvæksten i Sjællandsgade, og hvordan han er blevet til den mand, han er.

"Jeg vidste ikke rigtig, hvad mine børn vidste om min opvækst, for vi har aldrig rigtig snakket om det. Det, kunne jeg godt se, var lidt for dårligt, for så kender de mig ikke rigtig," fortæller han om baggrunden for at skrive bogen.

Willys to døtre har ikke læst bogen endnu, men de har ifølge Willy og Susanne Wiltoft givet udtryk for, at det er en spændende idé, de har fået.

"De synes, det var en spændende idé. Men de synes også, det var rystende, og de sagde, at det ville blive svært at skrive den," fortæller Willy Wiltoft.

Tæsk til hverdag

I bogen fortæller han om en hverdag, som bar præg af, at han boede med en voldelig far. En af de første episoder, som Willy husker, ledte til, at han og hans mor blev nødt til at tage til lægen.

"Hun sagde, at hun nok skulle tale, så jeg skulle bare tie stille. Da vi kom ned til lægen, spurgte han, hvordan jeg var kommet til at se sådan ud, og hun forsøgte at forklare, at jeg var faldet ned af trappen," husker Willy Wiltoft.

Følelserne for Willys far blev kun større med tiden, og selvom han er død, er det stadig nogle stærke følelser, der fylder, når Willy Wiltoft tænker tilbage på sin barndom med sin far.

"Da jeg hørte, at han var syg, ville jeg ikke engang ud at besøge ham. Da han døde, ville jeg heller ikke op på kirkegården. Jeg ville ikke have noget med ham at gøre. Jeg fik aldrig noget at spise. Min far drak alle pengene op."

Klaret sig godt

På trods af en hård barndom, er Willy Wiltoft godt tilfreds med, hvor han er landet.

"Jeg kan bare ikke forstå, hvorfor jeg er blevet, som jeg er. Jeg burde have sparket løs til højre og venstre, men det gjorde jeg ikke. Jeg sparkede kun på dem, der var ude efter mig."

I stedet for at gå i samme spor som sin far, har Willy Wiltoft i løbet af sit liv uddannet sig som møbelsnedker og socialpædagog. Og nu kan han i en alder af 84 år tilføje forfatter til listen over sine titler. Også selvom det ikke altid var lige let at skrive bogen.

"Det har været svært at skrive den. Jeg har siddet og grædt flere gange. Men jeg er glad for, at jeg har gjort det," afslutter Willy Wiltoft, mens en tåre triller ned ad hans kind.

Publiceret 23 October 2020 10:00