Foto:

Foto: Thomas Borberg/Politiken/Ritzau Scanpix

Vil teste unge aarhusianere for klamydia og gonorré

AIDS-Fondet åbner nu sit testtilbud for alle personer i alderen 15 til 29 år

Et nyt tilbud i Aarhus skal gøre det nemmere for unge at blive testet for kønssygdommene klamydia og gonorré. Det mener AIDS-Fondet, der nu åbner sit testtilbud, Checkpoint, for alle 15- til 29-årige i Region Midtjylland, oplyser AIDS-Fondet i en pressemeddelelse.

"Vi kan se, at der mangler et testtilbud til unge. Det er den gruppe, som har den højeste forekomst af klamydia og gonorré, og som ikke nødvendigvis får fundet vej til det etablerede sundhedssystem. Derfor vil vi gerne stille vores testtilbud til rådighed for denne gruppe," siger Thomas Hübertz, der er chefkonsulent i Checkpoint, i pressemeddelelsen.

Kønssygdomme er særligt udbredt blandt unge i alderen 15 til 29 år. Ifølge AIDS-Fondet peger undersøgelser på, at 25 til 30 procent af de 25-årige har haft en seksuelt overført infektion. De mest udbredte sexsygdomme blandt unge er ifølge opgørelserne klamydia, gonorré og kondylomer - sidstnævnte også kendt som kønsvorter eller HPV.

Skal være nemt

I mere end ti år har det været muligt for LGBT+- personer at blive testet i testtilbuddet Checkpoint i Aarhus.

"I Checkpoint har vi arbejdet med at sænke barriererne, så det bliver nemt at blive testet eller få rådgivning om sexsygdomme. Vi har meget fokus på, at ventetiden skal være kort, og at det både foregår professionelt, og det sker i rolige og trygge rammer i hjertet af Aarhus," siger Thomas Hübertz i pressemeddelelsen.

Det bliver nu også en gratis mulighed for alle i alderen fra 15 til 29 år at blive testet for klamydia og gonorré i Checkpoint. Man foretager selv testen efter grundig vejledning, og man får svaret inden for nogle få dage.

Erfaringer fra København

Tilbuddet om test og rådgivning for unge blev lanceret i København i november sidste år, hvor målgruppen har taget rigtigt godt i mod muligheden for at blive testet for klamydia og gonorré.

"Der er kommet mange positive reaktioner fra brugerne. Flere fortæller, at de ikke taler med deres læge om sexsygdomme, og at de ikke er blevet testet før. De fleste er lettede over, at det er så uformelt, og at de møder en rådgiver, som er vant til at tale om køn, krop og seksualitet," siger Thomas Hübertz i pressemeddelelsen.

De gode erfaringer fra København har fået Checkpoint til at fremskynde processen, så Aarhus bliver den anden by, der nu har den nye testmulighed.

Checkpoint Aarhus ligger i Østergade 9, 4. sal i det centrale Aarhus, men på grund af situationen med covid-19 er der i øjeblikket en række restriktioner i forhold til at blive testet. Læs mere om det på AIDS-Fondets hjemmeside.

jwh

Fakta

• Det anslås, at der hvert år smittes cirka 50.000 personer - primært unge under 25 år - med klamydia.

• Der diagnosticeres cirka 34.000 personer med klamydia hvert år.

• Hvert år behandles cirka 12.500 personer for kondylomer, og af disse er ca. 10 procent under 25 år.

• De 20 til 24-årige er den aldersgruppe, der hyppigst smittes med gonorré¨

Kilde: AIDS-Fondet

Publiceret 22 October 2020 08:29