Modelfoto:

Modelfoto: Adobe Stock

Nyt i Aarhus: Sorggrupper tænder lys i barnets øjne

Skyggebørn er startet op i Aarhus og tilbyder gratis sorggrupper til børn og unge

Af
Trille Skøtt-Jensen

Sorg Ingen af os går igennem livet uden sorg og svære begivenheder. Heller ikke børn. Årligt mister cirka 2.000 børn en forældre. Andre mister en bror eller søster, og endnu flere lever med et familiemedlem med en kronisk eller livstruende sygdom. De børn og unge kan få hjælp og støtte i en sorggruppe, og nu kommer Skyggebørn til Aarhus som et nyt gratis tilbud om hjælp.

Skyggebørn blev stiftet i 2016 af psykolog Jes Dige. Måske du kender ham fra dokumentarudsendelserne på DR1 fra 2019," Børnene fra sorggruppen."

Naturlig snak om barnets tanker

Samtalerne i sorggruppen er præget af, at sorg ikke opfattes som en sygdom eller en diagnose, men som et livsvilkår, som barnet eller den unge skal leve med. Der er ikke noget, der er tabu.

"Vi har glædet os til at starte i Aarhus. Der er et stort behov for empatisk og nærværende voksenkontakt til de sorgramte børn og unge. Nogen spørger mig, hvordan kan du holde ud hele tiden at tale om sorg. Men det handler jo ikke om det. Det handler om at tænde lyset i barnets øjne, når vi har en naturligt og åben dialog om barnets tanker. Og de er sammen med andre i gruppen, som også sidder med en tyngende sorg, så de finder ud af, at de ikke er alene. Det er vigtigt," siger Jes Dige.

Sorg skal håndteres og ikke overses. For det kan have indvirkning på opvæksten, uddannelse, selvopfattelse, den følelsesmæssige tilknytning til andre og ens arbejdsmæssige situation senere i livet.

"Vi ser ikke sorg som en sygdom eller som noget, der skal overstås. Sorg er et livsvilkår, som barnet og den unge skal leve med. For os er samtale, forståelse og empati nøgleordet," lyder det fra Jes Dige.

Tre aldersgrupper

Sorggrupperne er midt i september startet op i Aarhus, hos Via University i Skejby, som Skyggebørn i forvejen samarbejder med. Alle med behov er velkommen i sorggrupperne. Der er allerede 50 børn og unge tilmeldt i Aarhus. Grupperne er på cirka 15 personer. Udover børnene er der altid tre voksne gruppeledere. Grupperne mødes hver 14. dag, og deltagelsen er gratis og ubegrænset.

Gruppelederne er frivillige med en børnefaglig baggrund eller personlige erfaringer med børn. Deltagelse i Skyggebørns grupper er gratis for børn og unge med behov. Skyggebørn finansieres via fonde, organisationer og erhvervslivet.

Om Skyggebørn

Skyggebørn er for børn og unge i alderen 3-28 år. Der er tre typer af grupper, hvor man kan deltage:

  • Børnegrupper fra 3-9 år
  • teenagegrupper fra 10-17 år
  • Ungegruppe fra 18-28 år

www.skyggeboern.dk kan man læse om, hvordan man kommer med i gruppen

Publiceret 22 October 2020 06:00