Marc Perera Christensen opfordrer aarhusianske virksomheder til at komme ud og holde møder og arrangementer.

Marc Perera Christensen opfordrer aarhusianske virksomheder til at komme ud og holde møder og arrangementer.

Erhvervslivet i Aarhus hårdere ramt end andre byer af corona

Direktør for Erhverv Aarhus opfordrer virksomheder til at komme igang med møder, aftaler og arrangementer igen

Af
Trille Skøtt-Jensen

Corona Det er en usædvanlig krise, som corona har kastet erhvervslivet ud i. Den ligner ikke nogen genkendelig krise, vi har haft før. Sådan lyder det fra direktøren for Erhverv Aarhus, Marc Perera Christensen.

"Den er ikke som andre økonomiske kriser, vi har kendt til. Faktisk ved vi ikke, hvor vi er i krisen nu. Er vi stadig bare i en indledende fase eller begynder det at se bedre ud," spørger direktøren åbent.

Erhvervslivet i Aarhus har været hårdt ramt af coronaen. Der er virksomheder, som virkelig klarer sig godt. Men en stor del er hårdt ramt.

Oplevelsesøkonomien ramt

"Fordi vi er en by med en meget stor oplevelsesøkonomi, så bliver vi hårdere ramt end byer med et mere traditionelt erhvervsliv. Vi har jo i mange år satset på at opbygge en by med detailunivers, gastronomiske oplevelser, med store kulturelle oplevelser, og vi har fået en levende, udadvendt profil med folk, der mødes og netværker på kryds og tværs. Det gør, at vi bliver hårdere ramt end byer med et mere klassisk erhvervsliv. Og så har vi i august lige haft en corona-bølge, der nappede af den indtjening, der ellers havde været i en god juli," fortæller Marc Perera Christensen.

Den gode indtjening fra juli fik en brat ende, da restriktionerne igen ramte oplevelsesbranchen.

"Nogen af dem havde meget kort tid at handle på. Der var et pressemøde klokken 12, der indskrænkede næste dags muligheder. Der kom helt ekstremt store tab ud af det -uden nogen kompensationsordninger. Der er folk, der kan se deres livsværk smuldre. Det har vi italesat fra start. Det nytter ikke noget med lokale nedlukninger, uden at vi også har lokale hjælpepakker," lyder det fra direktøren.

Fremgang under corona

Men der er også brancher, hvor det er gået frem med fuld kraft under corona.

"Der er utroligt branchespecifikt. Vi har e-commerce og de digitalt bårne brancher, som har haft det fantastisk. Vi oplever, at byggeriet faktisk har flaskehalse på grund af travlhed. Så er der havecentre og byggemarkeder, der har oplevet fremgang - og i den mere kuriøse ende, så er der flere, der har valgt at anlægge en køkkenhave. Der er mange virksomheder, hvor coronakrisen ikke har ramt så hårdt," fortæller Marc Perera Christensen.

Han bekymrer sig for de brancher, som lever af at trække folk til sig i en tid, hvor vi helst skal være på afstand.

"Jeg bekymret for, hvad vi kigger ind i for dem, som er gode til at facilitere, at mange mennesker mødes," siger Marc Perera.

Hold tingene kørende

Derfor har han en opfordring til de aarhusianske virksomheder.

"Vi har levet i det her i et halvt år nu. Vi er ved at få nogle vaner, og selvom vi skal følge retningslinjerne fra sundhedsmyndighederne, så giver de os faktisk mulighed for at mødes. Så min opfordring lyder: Gør nu, hvad I kan for at holde tingene kørende. Jeg kan se mange virksomheder, der holder igen, hvor de overimplementerer anbefalingerne og ikke vil holde konferencer og møder. Men det kan vi godt," siger direktøren.

Erhverv Aarhus er således selv startet op med enkelte netværksmøder - på corona-sikker vis og for at støtte branchen, der har det hårdest. I forrige uge blev et nyt stort initiativ for at matche nyuddannede med virksomheder sat i gang.

Professionelle skaber trygge rammer

Oprindeligt skulle det have været et meget stort arrangement, men det blev skåret ned fra 500 til 200. 120 meldte sig til.

"Hotel Comwell og Centralværkstedet sørgede for det hele. De satte borde op, målte afstand, portionsanrettede mad, sørgede for sprit og mundbind. Det gjorde, at vi kunne skabe et trygt event, og det gør vi for at sende signalet om at der noget, der er muligt. Vi har setups, hvor det kan fungere, når vi lader de professionelle arrangere det. Og vi har mange professionelle steder i vores by, der kan det her," fastslår Marc Perera Christensen.

Publiceret 22 October 2020 07:00