Den nye genbrugsstation i Lisbjerg skal samtidig være en oplevelse.

Den nye genbrugsstation i Lisbjerg skal samtidig være en oplevelse. Visualisering: Schønherr & Loop Architects

Her er den nye genbrugs-genbrugsstation i Aarhus: Skal også være udflugtsmål

Ny genbrugsstation skal bygges af genbrugsmaterialer og samtidig være et udflugtsmål med oplevelse og formidling

I begyndelsen af 2021 tages der første spadestik til en ny genbrugsstation i Lisbjerg. Anlægsentreprenøren Dan Jord A/S har vundet udbuddet, og nu er kontrakten mellem Dan Jord A/S og AffaldVarme Aarhus blevet underskrevet, oplyser AffaldVarme Aarhus i en pressemeddelelse.

Det bliver et byggeri, hvor meget er tænkt på helt nye måder. For det første skal så meget som muligt af genbrugsstationen bygges af genbrugsmaterialer, som blandt andet kommer fra de mange ting, som aarhusianerne smider ud på genbrugsstationerne.

”Det har været vigtigt for os at vise, at man også kan genanvende ved at bygge med genbrugsmaterialer. Vi har alle sammen et ansvar for at passe på de ressourcer vi har, og AffaldVarme Aarhus har et særligt ansvar for at vise vejen," siger chef for Genbrug og Energi i AffaldVarme Aarhus, Lene van der Raad.

Udflugtsmål

Den nye genbrugsstation kommer ifølge AffaldVarme til at adskille sig fra, hvad vi kender. Byggeriet får form som en cirkel i landskabet med en indre og en ydre ringvej i to niveauer.

Genbrugspladsen og de omkringliggende bakker er tænkt som et udflugtsmål, hvor genanvendelse kombineres med oplevelse og formidling. Og direktør Stef Heykoop fra Dan Jord A/S glæder sig til at blive en del af projektet.

Illustration: Schønherr & Loop Architects

”Det er et spændende projekt. Hele ideen om at lave et helt byggeri i genbrugsmaterialer er rigtig god. Og vi glæder os til at være med til at gøre den ide til virkelighed,” siger Dan Jords direktør Stef Heykoop.

Den nye genbrugsstation flytter fra et mindre til et større område inde på Affaldscenteret. Det betyder, at private biler nu får deres egen indkørsel og bliver adskilt fra lastbiler med affald og halm til produktion af fjernvarme og strøm.

Den nye genbrugsstation er nødvendig, fordi Aarhus’ ældste og mindste genbrugsstation i Lisbjerg er blevet for lille og trænger til en modernisering. Den nye skal samtidig aflaste den meget travle genbrugsstation på Lystrupvej og desuden danne ramme for genanvendelse for de mange aarhusianere, der forventes at flytte til området i de kommende år.

Illustration: Schønherr & Loop Architects

Den nye genbrugsstation forventes at stå færdig i efteråret 2021.

jr

Fakta

Genbrugsstationen på Ølstedvej har i dag 77.000 årlige besøg. Forventet besøgstal i 2030: Cirka 300.000.

89 procent af affaldet, som afleveres på de seks genbrugsstationer i Aarhus, bliver brugt igen. Enten i nye materialer eller direkte på Reuse.

Kontraktsummen med Dan Jord A/S lyder på 23,5 millioner kroner.

Arkitektfirmaerne Schønherr og Loop Arcitects har bidraget med konceptudviklingen og designet af den ny genbrugsstation, og det rådgivende ingeniørfirma Sweco har bidraget med udbuddet i samarbejde med AffaldVarme Aarhus.

Dan Jord A/S samarbejder på projektet med Krilov Arkitekter og den rådgivende ingeniørvirksomhed MOE.

Publiceret 21 October 2020 09:12