Gæstgivergården i Den Gamle By.

Gæstgivergården i Den Gamle By. Pressefoto

Gæstgivergården: Ny kæmpe restaurant i Den Gamle By

Den Gamle Bys nye restaurant serverer mad og drikke med historie i historisk indrettede lokaler

Efter halvandet års byggeri har Den Gamle By slået dørene op for restaurant Gæstgivergården, som med sine 500 siddepladser med ét slag godt og vel fordobler museets restaurant-kapacitet.

"I de senere år er antallet af gæster i Den Gamle By næsten fordoblet, uden at restaurantkapaciteten er fulgt med. Det har været en konstant ærgrelse, at vi ikke i tilstrækkelig grad har kunnet give vores gæster den historiske madoplevelse, som jo gerne skulle være en del af et besøg i Den Gamle By," siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn i en pressemeddelelse.

Fire indendørs lokaler

Gæstgivergården består af fire indendørs lokaler med hver deres sjæl og identitet: De gamle stuer, Pejsestuen, Hestestalden og Madam Blå.

Pressefoto

De gamle stuer, der tidligere husede Simonsens Have, er fuldstændig nyindrettet i skønvirkestil, så de signalerer tiden omkring 1900. På væggene hænger ældre stik af forskellige danske byer, gæsterne kan gå på opdagelse i.

Madam Blå er indrettet med emaljegenstande fra Glud & Marstrand.

Pejsestuen er et helt nyt lokale med klassisk moderne design a la 1950’erne med Wegner-stole og borde i lyst egetræ grupperet omkring den tændte pejs.

Hestestalden et stort selskabslokale, der kan deles i to, og som i højsæsonen også vil være almindeligt serveringslokale. Indtil for nyligt var der her værksted for Den Gamle Bys tømrer, men de er flyttet til moderne faciliteter i museumskvarteret Sydhavnen. Bygningen stammer fra komplekset Aarhus Mølle, hvor det i 1800-tallet var hestestald.

Udendørs er der forskellige gårdhaver, som bliver udvidet yderligere i 2021, så restauranten kommer op på over 500 siddepladser.

Restaurant-projektet har kostet næsten 40 millioner kroner, som først og fremmest stammer fra arv, som Den Gamle By har modtaget gennem tiden.

Mad med historie

”Når man i dag går på museum, er det at være sammen om en bid frokost eller en kop kaffe lige så vigtigt som selve museumsoplevelsen”, siger Den Gamle Bys restauratør Lis la Cour Fisker, som har været chef for Den Gamle Bys restauranter siden 2017.

”Derfor lægger vi også vægt på at servere mad og drikke med historie. Vi serverer ikke molekylær gastronomi, men derimod dansk mad som er tro mod den historiske fortælling og stemning, som man mærker, når man går rundt på museet. Men maden skal ikke kun smage af gamle dage. Den skal også smage af Den Gamle By, for vi giver den naturligvis et twist."

Den Gamle Bys kokke har et tæt samarbejde med museets gartnere og det er ikke et særsyn at se hvidklædte kokke gå rundt og tage for sig i haverne eller plukke brøndkarse i åen, der løber i Den Gamle By.

Indenfor kan man også kigge med i køkkenet og se kokkene arbejde. Her salter, røger og sylter de egne råvarer, og øvrige råvarer købes lokalt. Museet har desuden eget bageri, som dagligt bager brød og kager efter gamle opskrifter.

jr

Gæstgivergården

Maden har fokus på danske traditioner og danske råvarer.

Mere end 500 siddepladser.

Fire indendørs lokaler: De gamle stuer, Pejsestuen, Hestestalden og Madam Blå.

Tre udendørs områder: Gårdhaven, der åbnede i eftersommeren, samt Gårdspladsen og Pergolahaven, der åbner i 2021.

Publiceret 20 October 2020 08:12