Mikael Miehs Andersen fra Højbjerg er hovedperson i tv-dokumentaren Robin Hood fra Højbjerg. foto Trille Skøtt-Jensen

Mikael Miehs Andersen fra Højbjerg er hovedperson i tv-dokumentaren Robin Hood fra Højbjerg. foto Trille Skøtt-Jensen

Højbjergs Robin Hood fik ny chance med tv-hold i ryggen

Drømmen er- næsten - gået i opfyldelse for skralder og ildsjæl Mikael Miehs Andersen

Af
Trille Skøtt-Jensen

Madspild Da Lokalavisen besøgte Mikael Miehs Andersen, alias Højbjergs Robin Hood, i januar 2019, havde han et kæmpe ønske: Han ville finde lokaler og et køkken, hvor han kunne forsyne endnu flere med mad fra sine skraldeture, end han gjorde i forvejen. Den helt store ambition var at åbne egentlige skralde-supermarkeder.

Mikael været skralder i syv år. Han bekæmper madspild ved at tage fra overskudslagrene og give til dem, der trænger til ekstra hjælp for at få tingene til at hænge sammen. Derfor kalder han sig Robin Hoods Madkammer.

"Og nu er min drøm gået i opfyldelse. Det er da helt vildt!" lyder det fra Mikael.

Hovedperson i tv-dokumentar

I øjeblikket kan man følge ham på DR2 i dokumentar-serien "Robin Hood fra Højbjerg". Et filmhold har fulgt Mikaels kamp for at få mere mad ud til dem, der trænger. Og med filmholdet i ryggen kom han tættere på sit ønske, end han nogensinde havde været.

"Det var dem selv, der kontaktede mig. Jeg troede, det skulle handle om madspildsprodukter, men så sagde de, at jeg skulle være hovedperson. Det var mig, der var det mest interessante produkt," siger Mikael med et stor smil og en lille rysten på skuldrene.

Han forstår det nemlig stadig ikke helt.

Tilbage i foråret 2019 var Mikael drevet af sit ildsjælehjerte og skaffede skraldemad til mange borgere i sit nærmiljø i Højbjerg for at bekæmpe madspild.

"Jeg arbejder på at lave en forening. Jeg vil gerne have faste aftaler med butikkerne om, at vi kan komme og hente, og så finde et sted, hvor vi kan samle maden og fordele den ud," fortalte han dengang med begejstring i stemmen.

Tv-hold åbnede døre

Han vidste bare ikke lige, hvordan han skulle gøre det. Og der var folk, der havde forsøgt at hjælpe ham. Men det havde ikke givet det ønskede resultat. Men så kom der et tv-hold, og det åbnede døre.

Vi kan ikke afsløre for meget af det, der så skete. Det må man se i programmerne, men det ender godt, for da vi møder Mikael igen her i efteråret 2020, så sker det i Viby i lokaler, hvor han har fået oprettet en forening med en bestyrelse og vedtægter og alting. Han har flere aftaler om at hente overskudsmad hos supermarkeder - og han har 15 frivillige hjælpere. Han er også selv frivillig.

Det lå ellers ikke lige i kortene. For selvom Mikael er en fighter og en ildsjæl, så har han i mange år været kontanthjælpsmodtager og misbruger af alkohol og hash. Måske derfor blev han ikke taget helt seriøst før. Men da så tv-holdet kom, så kom der hul til kommunen, og de fik også skaffet Mikael en mentor. Morten Larsen, der er stifter af Hungry.dk, der blandt andet har givet praktisk støtte.

"Det her var min store chance, så derfor valgte jeg også at lægge alkohol og hash på hylden. Det nyttede jo ikke noget, at hele Danmark kunne se mig i fjernsynet vælte rundt. Det ville ikke være seriøst," fortæller Mikael.

Optagelserne startede i efteråret 2019 og sluttede først her i september 2020, hvor Mikael endelig har fået lokaler.

Han holder sig fortsat fra alkohol og hash.

Skralder ikke mere

Han skralder ikke mere. For hvis han vil lave foreningen og udlevere mad til andre, så er han nødt til at hente direkte fra supermarkederne. Maden skal være sporbar. Fødevarestyrelsen har tidligere konfiskeret noget af Mikaels skraldemad.

I dag har han aftaler med Føtex i Skæring, Egå, Ceres byen, Guldsmedgade, Cityvest og Holme samt Bilka i Tilst. Han henter mad to gange om ugen. Og to gange om ugen er der åbent for afhentning af mad på Kaj Munks Vej i Viby den gamle Munkekroen. Her er 150 kvadratmeter og køkken.

"Folk betaler 25 kroner for en bærepose med mad. Jeg er nødt til at tage lidt penge, fordi der er jo husleje og sådan noget nu. Men 25 kroner mener jeg, folk godt kan være med på," siger Mikael.

Siden han flyttede ind i lokalerne på Kaj Munks vej, har omkring 150 personer fået glæde af de varer, som Mikael og hans frivillige nu henter direkte hos supermarkederne. Men vareudvalget er ikke så stort, som det var før.

"Vi drukner i brød. Vi får alt for meget. Og så får vi næsten kun frugt og grønt. De har ikke rigtig haft noget kød eller mejeriprodukter til os endnu. Jeg håber, det kommer, " siger Mikael.

Han håber på, at endnu flere vil melde sig ind i hans forening. Hvis man vil være medlem, så skal man møde op i åbningstiden og tilmelde sig.

Du kan følge Robin Hood fra Højbjerg på dr.dk/drtv.

Publiceret 16 October 2020 10:58