Thomas Medom har som Børn og Unge-rådmand taget en del første spadestik til nyopførelsler af børneinstitutioner, og det ser ud til at fortsætte. Dette foto er fra Nye tidligere i år, hvor kommunens største børneinstitution bliver bygget.

Thomas Medom har som Børn og Unge-rådmand taget en del første spadestik til nyopførelsler af børneinstitutioner, og det ser ud til at fortsætte. Dette foto er fra Nye tidligere i år, hvor kommunens største børneinstitution bliver bygget. Arkivfoto

10 nye dagtilbud på vej i Åbyhøj og Brabrand

Der er fokus på klima og lokal pasningsgaranti, når Aarhus Kommune i den kommende tid går i gang med at bygge nye dagtilbud i Åbyhøj og Brabrand. De forventes at stå klar i 2022

Af
Kim Skovrup Andersen

Institutionspladser Helhedsplanen for Gellerup og Toveshøj forandrer en stor del af det vestlige Aarhus i nærmeste fremtid. Det betyder, at dagtilbudsafdelinger i Aarhus Vest-området skal flytte. Derudover er der en stor stigning i småbørnstallet i området, som gør, at Aarhus Kommune skal bygge nye dagtilbud i Åbyhøj og i Brabrand. I den forbindelse vil Aarhus Kommune bygge seks nye dagtilbud på Lokesvej i Åby-Gammelgaard og fire nye dagtilbud på Høiriisgårdsvej i Brabrand.

Fire af de nye dagtilbud i Åbyhøj Dagtilbud vil erstatte de tidligere tilbud i området, mens de sidste to vil blive etableret som ekstra pladser til vuggestue- og børnehavebørn. De fire dagtilbud på Høiriisgaardsvej bliver tilmed bygget på baggrund af ændringer i helhedsplanen, der gør, at de eksisterende dagtilbud i området må flyttes. Aarhus Kommune påbegyndte planlægningen af projektet i august i år, og dagtilbuddene forventes at være klar i midten af 2022.

To fluer med ét smæk

"Jeg er glad for, at vi nu snart kan komme i jorden og få byggeriet i gang. Med de nye afdelinger, der indgår som et led i helhedsplanen for Gellerup og Toveshøj, får børn og forældre i Åbyhøj og Brabrand en lettere hverdag, når flere børn kan blive passet lokalt. Samtidig bygger vi grønt, energi- og miljørigtigt og slår på den måde to fluer med ét smæk," siger rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom (SF).

Byrådet har nemlig samtidig sat skarpt fokus på klima. Derfor bliver de nye byggerier i Åbyhøj og Brabrand bygget som bæredygtigt byggeri med fokus på miljømæssig kvalitet og påvirkning på natur, miljø, klima og ressourcer. Målet med et klimavenligt byggeri er at begrænse klimaaftrykket, hvor Aarhus Kommune har sat et mål om at blive CO2-neutral i 2030.

Situationen i Åbyhøj og Brabrand, hvor væksten har været større, end pladser til vuggestue- og børnehavebørn på pasningsområdet har kunnet følge med til, og hvor helhedsplanen forandrer bybilledet, er en del af en generel udvikling, hvor hele Aarhus vokser. Derfor er der brug for nye dagtilbud og flere dagtilbudspladser, og nu kommer de første i Åbyhøj og Brabrand for at sikre pasningsgarantien.

Publiceret 16 October 2020 07:00