Christine Jønck er klar med den nye bog om Højbjergmordet på Marie Lock-Hansen, 'Fantommanden.' Den udkommer på morddagen 10. november.

Christine Jønck er klar med den nye bog om Højbjergmordet på Marie Lock-Hansen, 'Fantommanden.' Den udkommer på morddagen 10. november. Foto: Kirstine Ploug

Fantommanden: Ny bog om Højbjergmordet

Christine Jønck udgiver bogen 'Fantommanden', 10. november, der er datoen for mordet på Højbjerg-fruen Marie Lock-Hansen tilbage i 1967

Af
Camilla Kjærgaard Olesen

mord Egentlig havde den sjællandske forfatter Christine Jønck besluttet sig for at skrive en bog om kvinder, der bliver forelsket i indsatte eller kriminelle. I den forbindelse stødte hun på Vibeke (det er ikke hendes rigtige navn, da hun ønsker at være anonym af hensyn til familien, men redaktionen er bekendt med hendes rigtige navn).

"Vibeke har arbejdet med kriminelle, og i min research stødte jeg på hende, men hendes historie gjorde, at jeg skiftede emne på bogen. Hun sagde, at hendes mand havde været psykopat, og så begyndte vi at tale om ham. Hun fortalte mig alle de ting, hun vidste om sin mand, og at hun mener, at han er den, der har slået Marie Lock-Hansen ihjel, og det var mere spændende, end det jeg selv havde tænkt," fortæller Christine Jønck.

Bogen, der udkommer på morddagen 10. november, er en blanding af fakta og fiktion. Vibekes fortælling er korrekt, og hele hændelsesforløbet omkring drabet på Marie Lock-Hansen er også faktuelt korrekt, men der er lagt mere til, og der er skabt en masse dialoger og fortællinger i bogen, som er noget, forfatteren har opdigtet.

"Jeg kan godt lide at lave bøger på den måde. Jeg vil gerne have, at andre end dem, der er interesseret i drabet på Marie Lock-Hansen, har lyst til at læse den. Jeg kan godt lide at lege med formen og gøre den levende," siger hun.

Undren

I sin research til bogen er hun faldet over flere ting, der har undret hende.

"Der blev lavet omkring 5.000 afhøringer i sagen og skrevet flere tusinde rapporter. Jeg har læst i den opsamlende rapport fra 1971, og der fremgår det, at fantomtegningen ikke måtte komme ud, men politiet viste den til alle mulige mennesker i Aarhus. Det virker besynderligt, at den ikke er blevet sendt ud til aviserne dengang, og det virker også underligt, at man kun har søgt i Aarhus og omegn, for hushjælpen Irma, der var til stede, da Marie Lock-Hansen blev skudt, fortalte efterfølgende, at manden talte rigsdansk. Det passer godt med, at manden kom fra Nordsjælland. Irma blev jo også skudt, men døde ikke, men hun gav en præcis beskrivelse af gerningsmanden til fantomtegneren," siger Christine Jønck.

Forsiden på den nye bog om Højbjergmordet.

Forsiden på den nye bog om Højbjergmordet.

Hvis Marie Lock-Hansen var spion for tyskerne, finder hun det ikke usandsynligt, at hun skulle væk, for så kunne hun være farlig i forhold til Danmarks sikkerhed.

"Jeg ved jo selvfølgelig ikke med sikkerhed, om det var Vibekes mand, der skød Marie Lock-Hansen for der er ingen papirer på det, men det hele virker meget besynderligt for mig, og det er også underligt, at jeg aldrig har hørt noget fra Østjyllands Politi, efter jeg i sommer rettede henvendelse dertil på vegne af Vibeke. Det er, som om den sag ikke må opklares," siger Christine Jønck, der tror, at der sidder nogen derude, som ved, hvad der foregik, og hvem der slog Højbjerg-kvinden ihjel.

Et håb

Hun betegner Vibeke som en troværdig kilde og mener, at alle hendes oplysninger peger i retningen af, at det var hendes mand, der likviderede Marie Lock-Hansen.

"Hendes mand, som jeg kalder Hector i min roman, havde været i søværnet, og han var skydetrænet. Han havde også været i Grønland, og de patroner, der blev brugt i forbindelse med mordet, var fra Grønland. Jeg har brugt over et år på at researche til historien og kun cirka fire måneder på at skrive den. Undervejs har jeg talt med en masse mennesker, der privat efterforsker i sagen, ligesom jeg har læst mig til en masse viden," siger forfatteren, der har et håb om, at sagen en dag bliver opklaret, så de efterladte kan få en afklaring af, hvad der skete dengang - 10. november 1967 på Hestehavevej 2B i Højbjerg.

Publiceret 14 October 2020 07:00