Katrine Robsøe.

Katrine Robsøe. Foto: Steen Brogaard.

24-årig studentermedhjælper blev krænket af Morten Østergaard

Folketingsmedlem står frem og fortæller om krænkelse i 2015 - Morten Østergaard er sygemeldt

Af
Jeppe Rafn

Det radikale folketingsmedlem fra Aarhus, 29-årige Katrine Robsøe, skriver på Facebook, at hun er en af de tre kvinder, Morten Østergaard har erkendt at have krænket.

Det skete i 2015, da Katrine Robsøe var studentermedhjælper i partiet. Hun skriver ikke, hvordan og ved hvilken lejlighed, hun blev krænket, men Morten Østergaard oplyste for få dage siden, at de tre kvinder havde været udsat for uønsket seksuel kontakt fra ham i festligt lag.

Morten ændrede sig

Katrine Robsøe anmeldte i 2016 krænkelsen internt i partiet med et tydeligt ønske om ikke at indrage andre personer.

"Det var for mig enormt grænseoverskridende at henvende mig til sekretariatet med min oplevelse, men jeg oplevede, at det blev taget seriøst, og det blev håndteret. Jeg var af den klare opfattelse, at Mortens opførsel ændrede sig. På den baggrund og med viden om, at Morten havde fået besked om, at hans opførsel var upassende, havde jeg derfor ikke noget behov for at gøre yderligere," skriver Katrine Robsøe.

Gik til Sofie Carsten Nielsen

Først da Lotte Rod for nylig stod frem med sin krænkelse, gik Katrine Robsøe til daværende næstformand Sofie Carsten Nielsen og fortalte, hun også havde en oplevelse med den politiske leder, men ikke ønskede episoden frem i offentligheden, hvilket Sofie Carsten Nielsen respekterede.

"Nogle ønsker at give et billede af Sofie som en, der har dækket over Morten, det har på ingen måder været tilfældet, hun har bakket mig op hele vejen, og hun har samtidig honoreret den fortrolighed, jeg har ønsket af hende."

Katrine Robsøe blev valgt ind i Folketinget ved det seneste valg i 2019. Ligesom Morten Østergaard kommer hun fra Aarhus og blev valgt ind i Østjyllands Storkreds med næstflest radikale stemmer efter partiformanden, der nogle år tidligere krænkede hende.

"Nogen vil måske undre sig over, at jeg alligevel gerne ville være folketingskandidat eller medlem efter min oplevelse som studentermedhjælp, men jeg mener simpelthen ikke, at det er mig, der skal holde mig fra politik på grund af det her," skriver hun.

Advarsel

De radikales nye leder Sofie Carsten Nielsen skriver på Facebook, at Morten Østergaard igennem tiden har fået påtaler for at krænke tre andre kvinder end Lotte Rod, men at sagerne ikke er bragt videre i partiet.

"Det undrer mig meget, at det trods gentagne sager ikke har været muligt at bringe sagerne videre, så der kunne drages yderligere konsekvens," skriver Sofie Carsten Nielsen.

Hun kalder håndteringen af sagerne for mangelfuld og har på den baggrund givet en advarsel til sekretariatschefen for Radikale Venstres sekretariat på Christiansborg, Lars Beer Nielsen.

Sygemeldt

Morten Østergaard blev i aftes sygemeldt, oplyser Radikale Venstre i en pressemeddelelse, efter han i sidste uge trådte tilbage som politisk leder.

Hans politiske fremtid står uklar.

"Jeg vil tage stilling til hans situation, når han er tilbage fra sygeorlov," siger Sofie Carsten Nielsen.

Publiceret 13 October 2020 07:08