Modelfoto:

Modelfoto: Adobe Stock

Trods kommunale kampagner:

Aarhusianerne kører stadig over for gult

Kampagne mod at køre gennem et lyskryds, når der er gult lys, fortsætter

Alt for mange aarhusianere kører hver dag over for gult lys - og det kan aflæses i ulykkesstatistikken.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Aarhus Kommune, som de seneste år har kørt kampagner, der skal få aarhusianerne til at bremse for gult.

Men "Aarhus bremser for gult"-kampagnen har tilsyneladende ikke haft den ønskede effekt. Derfor sætter kommunen og politiet nu igen fokus på problemet, at 35 procent af ulykker, hvor personer kommer til skade i de aarhusianske lyskryds, sker, når en trafikant er kørt, cyklet eller gået over for gult eller rødt.

"Når alt for mange vælger at ignorere det gule lys, skaber det både utrygge og farlige situationer i trafikken. Vi skal simpelthen respektere både det gule og det røde lys - og passe bedre på os selv og hinanden," siger Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø.

Som en del af årets kampagneindsats kan man teste sin egen viden om det gule lys med en mini-teoriprøve udviklet i samarbejde med Dansk Kørelærer-Union og Drive4you.

"Vi oplever ofte, at bilister ikke er særlig bevidste om risikoen ved at køre over for gult lys – mange speeder jo ligefrem op for at nå over krydset. Men det er jo netop, når vi opfører os uforudsigeligt og gradbøjer færdselsloven, fordi vi selv har travlt, at de farlige situationer opstår," siger Marianne Heimdal, formand for Aarhus Kørelæreforening.

Man må kun køre over for gult, hvis man vurderer, at det vil skabe en farlig situation at bremse. Og netop denne undtagelse fokuserer mange bilister på, når de bliver konfronteret med deres ugerning, lyder det fra Østjyllands Politi.

"Mange bilister er meget optaget af at diskutere, hvorfor de ikke skal bremse for gult. Det er en omvendt tankegang. Der kan være enkelte situationer, hvor du bliver nødt til at køre over. Men udgangspunktet er, at du altid skal bremse for gult, og det er dén pointe, som vi håber, kan bide sig fast med kampagnen," siger vicepolitiinspektør Heine Hansen.

Det koster en bøde på 1.500 kroner at køre over for gult, hvis politiet vurderer, at bilisten burde have bremset.

dp

Publiceret 28 September 2020 14:00