Elisabeth Lidell.

Elisabeth Lidell.

Præsteklumme: Udvidet kirkegang

Af
pilgrimspræst Elisabeth Lidell

præsteklumme Forårets pilgrimsvandringer har jeg desværre måttet aflyse. I stedet har jeg sammen med en gruppe økumeniske venner lanceret en podcast til brug for pilgrimsvandringer: Gå i kirke i det fri alene, men sammen: https://levendevand.podbean.com/

For første gang, siden kristendommen kom til Danmark, kunne vi ikke gå i kirke sammen, som vi plejer. Og stadig er der restriktioner vedrørende antal med videre. I stedet inviterer vi til alternativ kirkegang. Vi opfordrer til, at man går ud i naturen med en præst i ørerne og den nye podcast på sin telefon. Det er nemt og ligetil, man kan gå alene eller sammen med andre, der lytter på samme tid på hver sin telefon. Det fine er, at man er sammen hver for sig og kan gå turen lige der, hvor man selv er, og man ikke behøver at være vant til hverken at gå eller at lytte til præster for at være med.

Podcasten, der kan hentes på alle smartphones, fik premiere Palmesøndag med en times vandring med fire stop. Vandringer i flere forskellige længder fortsætter med ugentlige input fra os i det økumeniske fællesskab. Siden påsken har vi haft 3.500 downloads, så vi har en stor menighed på denne alternative måde. Og vi fortsætter, så længe vi har noget på hjerte.

Hvis man ikke kan lide at have elektroniske dimser i ørerne, kan man gå ud i ’det store lønkammer’ og bede om hjælp. Man kan på forhånd beslutte at gå i naturen "med en bøn i hjertet", for eksempel den hellige Birgitta's bøn: "Herre, vis mig vejen, og giv mig mod til at gå den!" Man kan sidde i stilhed på en bakketop og meditere over ordene fra 5. Mosebog 31, 6: "Vær ikke bange, for Herren din Gud går selv med dig, han lader dig ikke i stikken og svigter dig ikke!" Eller man kan synge Ingemann's gamle pilgrimssalme "Dejlig er jorden". Under vandringen kan man tænke over Jesu ord: "Jeg er vejen, sandheden og livet!" Ved en kilde, en sø eller ved havet kan man tænke på velsignelsen, der lød ved dåben: "Herren bevare din udgang og din indgang fra nu af og til evig tid!" Stilheden og roen kan åbne for kontakten med Gud. Som under en retræte kan det erfares, at stilheden er "Guds modersmål".

Publiceret 26 September 2020 06:00