Mårslet Kirke.

Mårslet Kirke. Foto: Camilla Olesen

Vælgere afvist på valgsted: Fik ikke lov at stemme til menighedsrådsvalg

Flere borgere måtte gå fra menighedsrådsvalget i Mårslet Kirke med uforrettet sag

Af
Jeppe Rafn

Flere personer, der mødte op for at stemme til menighedsrådsvalget tirsdag aften i sidste uge i Mårslet Kirke, fik ikke lov til at stemme. Det gælder blandt andre Annemarie Carlsen og hendes mand, der mødte op i sognehuset klokken 19.15 og fik at vide, at de godt kunne komme ind, men ikke deltage i valget, fordi de ikke var der til tiden klokken 19.00.

Annemarie Carlsen påpeger, at der blandt andet i Mårslet Bladet havde stået, at mødet begyndte klokken 19.00, men intet om, at man ikke kunne stemme, hvis man kom senere.

”Jeg synes, det er urimeligt, og det kan simpelthen ikke være rigtigt, at vi blev nægtet adgang til at stemme,” siger Annemarie Carlsen.

Har fulgt reglerne

Menighedsrådets formand Erik Lund Sørensen er ked af forløbet, men siger, at valgbestyrelsen har bestræbt sig på at følge reglerne og rammerne udstukket fra Kirkeministeriet.

”Ifølge reglerne skal man registrere deltagerne, inden valgforsamlingen begynder, og det tolker vi på den måde, at vi ikke løbende må registrere deltagere. Hvorvidt vi har været for stringente, ved jeg ikke, men jeg ville gøre det på samme måde, hvis der var valg i aften. Jeg synes, vi har gjort, som vi skulle,” siger formanden for menighedsrådet i Mårslet Kirke.

Dårligt annonceret

Erik Lund Sørensen fortæller, at man i Mårslet ikke havde forestillet sig, at nogen ville komme til valgforsamlingen senere end klokken 19.00. Men set i bakspejlet ville han ønske, at kirken havde været mere tydelig i annonceringen af valgforsamlingen og gjort det klart, man skulle møde tidligt.

”Det har vi ikke været gode nok til. Vi skulle have været skarpere i annonceringen blandt andet i Lokalavisen,” siger menighedsrådsformanden.

Det er første gang, at menighedsrådsvalget i Danmark afholdes som valgforsamling, og Erik Lund Sørensen har i et brev til Annemarie Carlsen påpeget, at hun og andre, som gik forgæves til valgforsamlingen, stadigvæk har mulighed for at påvirke valget. Reglerne er nemlig sådan, at hvis der blot melder sig én ny kandidat inden 13. oktober, udløser det en egentlig valghandling 17. november.

Annemarie Carlsen har dog ikke planer om at lade sig opstille for at få indflydelse på valget.

”Jeg vil jo bare gerne stemme om, hvem der skal være med i menighedsrådet.”

Annemarie Carlsen fortæller, at hun i alt har kendskab til otte personer, der mødte op til valget i Mårslet, men ikke fik stemt, fordi de kom efter klokken 19.00.

Lokalavisen har været i kontakt med Kirkeministeriet, som ikke vil udtale sig om sagen, der er sendt videre til Aarhus Stift.

Publiceret 23 September 2020 06:45