Martha Danneskjold Rasmussen er i sit livs form og her netop vundet senior DM i 400 meter hæk.

Martha Danneskjold Rasmussen er i sit livs form og her netop vundet senior DM i 400 meter hæk. Foto: Christian Jørn

Gennembrud: Martha løber i Sara Slotts fodspor

18-årige Martha Danneskjold Rasmussen er i sit livs form, efter hun har droppet diskodans og nu udelukkende fokuserer på hækkeløb. Handelskoleeleven drømmer om OL-deltagelse i 2024

Af
Kim Skovrup Andersen

Atletik For fodboldfans er de røde løbebaner, som omkranser græstæppet på Ceres Park, forhadte. Men for Martha Danneskjold Rasmussen er der tale om ren kærlighed.

Det er nemlig her, den 18-årige hækkeløber snører pigskoene og forcerer hække langt de fleste af sine træningstimer for Aarhus 1900.

Og det hele er noget af en af omvæltning for handelsskoleeleven, der først for alvor satsede på hækkeløb for nylig efter en dansekarriere på højeste niveau.

Martha Danneskjold Rasmussen træner ofte på Ceres Parks løbebaner.

Martha Danneskjold Rasmussen træner ofte på Ceres Parks løbebaner. Foto: Kim Skovrup Andersen

"Jeg valgte først at satse alt på hækkeløb sidste år, for jeg kunne simpelthen ikke levere 100 procent begge steder. Som hækkeløber er jeg hurtigt blevet bedre og vinder stævner, og det er helt vildt motiverende at mærke den udvikling i mig selv," siger Martha Danneskjold Rasmussen, som både har vundet VM og EM i diskodans.

Sportsgrensspring

"Jeg synes også selv, det er et lidt mærkeligt sportsgrens-spring. På en måde var jeg nået et punkt, hvor jeg følte, jeg ikke kunne blive bedre til dansen. Jeg har helt sikkert taget nogle gode brugbare ting med fra dansen som teknik, motorik, rytme, eksplosivitet og en generel kropsbevidsthed, som jeg har kunnet bruge i hækkeløb," siger hun.

Viby-pigen skiftede sportsgren, fordi hendes storebror begyndte at gå til atletik. Og så var hun solgt på stedet. Siden er det gået stærkt.

Så stærkt, at hun nu træner sammen med hele Danmarks atletik-dronning, Sara Slott, der træner for at slutte karrieren ordentlig af til OL i Tokyo næste år.

Seks sekunder

"Sara er jo helt vildt sød og professionel på den gode måde. Hun er virkelig god til at hjælpe og et forbillede, der viser man stadig kan løbet med i verdenseliten som 33-årig mor," siger Martha Danneskjold Rasmussen og tilføjer:

" Jeg er ikke i nærheden af Sara. Endnu. Når vi løber intervaller, synes jeg da godt, jeg kan begynde at presse hende en gang imellem, men hendes bedste tid på 400 meter hæk er stadig seks sekunder hurtigere end min. Men hvis man går ind og ser på, hvad Sara løb på, da hun var på min alder, så er det faktisk det samme. Så nu er det et spørgsmål om udvikling, træning og fokus. Det skal nok blive min tid engang. og jeg suger det hele til mig. Hendes måde at være på og træne på. Men samtidig skal jeg finde min egen måde at gøre det på. Vi er jo forskellige, men hun er en stor inspiration."

I lighed med Sara Slott er OL også et mål for Martha Danneskjold Rasmussen. Men først i 2024 i Paris.

"Selvfølgelig drømmer jeg om OL. Hvorfor skulle jeg ellers bruge så meget tid, energi og kræfter på at træne? Men det hele kommer an på min udvikling. Jeg er sindssygt glad for at have Mikkel Larsen som træner både i Aarhus 1900 og på landsholdet. Det har gjort, at jeg har rykket mig og kappet et sekund af min 400 meter hæk-tid på et corona-år," fastslår hækkeløberen, hvis bedste tid er 59:37.

Forleden toppede atletik-karrieren med den første senior DM-titel. Sarah Slot stillede ikke op, fordi hun skulle spare kræfter til Diamond League-stævne i Stockholm. Derfor kunne Martha Danneskjold Rasmussen godt være en naturlig arvtager for Sara Slott.

"Det var temmelig vildt at vinde senior DM og en fed måde at slutte sæsonen af på. Jeg er inde i en god udvikling og sætter nærmest personlig rekord, hver gang jeg deltager i et stævne, så det er meget motiverende. Men det er også det, der skal til, hvis jeg skal løbe rigtig stærkt," siger den unge hækkeløber.

Næste store mål er næste års U20 EM i Estland til juli og U20 VM i Kenya til august.

Men inden da er der en måneds pause, hvor grundformen skal holdes. Gerne gennem dans.

"Jeg elsker stadig at danse. Det er noget af det bedste i hele verden og en smuk udtryksform," siger Martha Danneskjold Rasmussen.

Foto: Kim Skovrup Andersen

Publiceret 22 September 2020 06:00