Foto: Jacob Bundsgaard

Foto: Jacob Bundsgaard

Budgetforlig på plads:

Disse velfærdsområder får et løft

Kun Venstre er ikke med i dette års budgetforlig, der blandt andet indeholder løft til ældre-, social og børn/unge-området

Sent torsdag aften blev politikerne i Aarhus - med undtagelse af Venstre - enige om det fremtidige budget for Aarhus Kommune.

Budgetforliget indeholder et velfærdsløft på over 220 millioner kroner årligt de næste fire år samt en 10-årig investeringsplan på knap otte milliarder kroner til blandt andet flere nye skoler, daginstitutioner, infrastruktur, plejeboliger, fritidsfaciliteter og ikke mindst et nyt fodboldstadion., oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

I budgettet har man sikret finansiering til den store befolkningstilvækst, Aarhus oplever, og med dette budget forventes der at være ansat 2.000 flere kommunale medarbejdere i 2024.

Som borgmesteren havde bebudet, vil aarhusianerne få en skattestigning på 0,12 procent svarende til 20 kroner om måneden.

"Et bredt politisk flertal er blevet enige om at give vores velfærd et markant boost, sætte en klar retning for udbygningen af byen og samtidig holde en hånd under vores virksomheder og sikre job. På den måde vil budgetaftalen gøre en mærkbar forskel for mange – ikke mindst vores børn, ældre og udsatte - nu og i de kommende år. Det er samtidig et budgetforlig, som holder fokus på klima og grøn omstilling. Jeg skylder forligspartierne stor tak for deres konstruktive tilgang til opgaven," siger Jacob Bundsgaard (S).

Sådan fordeles nogen af pengene:

  • Erhvervslivet får en pakke på 120 millioner kroner over de næste fire år til at komme bedst muligt igennem corona-krisen.
  • Der afsættes 16 millioner kroner årligt til at ansætte kvalitetssygeplejersker og serviceassistenter på plejehjemmene.
  • Der afsættes to millioner kroner årligt til at styrke pårørendesamarbejdet på plejehjemmene.
  • Der afsættes syv millioner kroner årligt til mere ledelse og kompetenceudvikling for medarbejdere på plejehjemmene
  • Der afsættes 15 millioner kroner årligt til omsorgstid i hjemmeplejen
  • Der afsættes 9,25 millioner kroner årligt for at modtagere af hjemmehjælp i større omfang for hjælp af en kendt hjemmehjælper
  • Der afsættes 10 millioner kroner årligt til at opnå økonomisk balance og en god og stabil kernedrift
  • Der afsættes 20 millioner kroner årligt til at løfte socialområdet
  • Der afsættes syv millioner kroner årligt til socialpsykiatri og udsatte voksne

Minimumsnormeringer i 2024

Politikerne er blevet enige om at afsætte 70,9 millioner kroner til at få minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver. Det skal være fuldt indfaset i 2024 med tre børn per voksen i vuggestuerne og seks børn per voksen i børnehaverne.

Derudover vil man bruge 17 millioner kroner årligt, så børnehavestart kan rykkes med en måned, så børnene først skifter, når de er fyldt tre år.

Klima

Klimaet har fået 30 millioner kroner i 2021 til at nå 2030-målet om CO2-neutralitet, og så har man i den 10-årige investeringsplan lagt vægt på grønne løsninger i forhold til anlægsprojekter.

Planen indeholder nye skoler, udbygning af skoler, daginstitutioner, plejeboliger, idrætsfaciliteter med mere.

Du kan her på siden læse mere detaljeret, hvad budgettet reelt indeholder i løbet af fredagen.

Budgettet skal formelt vedtages af Aarhus Byråd ved 2. behandlingen onsdag 7. oktober.

dp

Publiceret 18 September 2020 06:00