Bo Skaarup har siden 2016 haft en vision om et stort, nyt museum på Aarhus Ø.

Bo Skaarup har siden 2016 haft en vision om et stort, nyt museum på Aarhus Ø. Foto: Jan Dagø/Ritzau Scanpix

50 millioner til stort, nyt museum:

Direktør havde håbet på meget mere, men er taknemmelig

Politikerne har afsat 50 millioner kroner til et Nature & Science Museum på Aarhus Ø

Af
Danni Paulsen

De aarhusianske politikere har i en netop vedtaget 10-årig anlægsinvesteringsplan afsat 50 millioner kroner i 2026 til et nyt, topmoderne Naturhistorisk Museum.

Museet har arbejdstitlen Natur & Science Museum og skal ligge på Aarhus Ø. Museumsdirektør Bo Skaarup og hans folk har arbejdet på visionen siden 2016, og han er lykkelig over det kommunale tilskud.

"Jeg er utroligt taknemmelig for, at vores lokale politikere aktivt vil bidrage til et Nature & Science Museum - det fjerde stor karaktergivende museum i Aarhus på linje med Moesgaard, ARoS og Den Gamle By," siger han og noterer sig, at de 50 millioner er den største kulturinvestering i planen.

"Dét forpligter, men er også en meget utvetydig opbakning til, at museet skal træde frem og spille en stor rolle på byens vegne."

Håb var 120 mio.

Beløbet er langt fra, hvad han havde sat næsen op efter, men alligevel er det ikke en skuffet direktør, Lokalavisen får i røret.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har lagt op til, at 120 millioner kroner fra kommunen ville gøre en vældig forskel. Men jeg er udemærket klar over, at man kan ikke få alt, man peger på her i livet. 50 millioner kroner er virkelig en markant investering."

Bo Skaarup mener, at beløbet er et godt afsæt på at få andre investorer på banen.

"Selv om det ikke er på det ønskede niveau, så er det tilstrækkeligt til, at vi kan gå til fonde og andre nøgleinteressenter og sige, at vi er kommet langt, men at vi først kan komme i mål, hvis vi udvider kredsen, så det ikke kun bliver et Aarhus-projekt, men et projekt i Aarhus for hele Danmark. Det er ønsket at få et projekt, der er tydelig for alle danskere og dermed også for de store fonde, som har det med at ligge på dyre københavneradresser. Så det her er et markant skridt på vejen, og det er stort."

Nybyg eller ombygning

Kort før sommer blev museet færdig med forundersøgelserne til det nye museum. De er mundet ud i to muligheder.

Enten skal man ombygge en eksisterende ejendom, som ifølge Bo Skaarup kunne være Navitas. Det vil koste 330-450 millioner kroner, men inkluderer ikke køb af ejendommen og p-arealer og er behæftet med stor usikkerhed.

Eller også skal man bygge nyt. Det forventes at koste 687 millioner kroner, men her er køb af grund ikke medregnet, fortæller museumsdirektøren.

"Hvis man spørger enhver museumsdirektør, tror jeg han eller hun vil sige, at idealsituationen er at stå med et barmarksprojekt, hvor man kan definere alt - altså nybyggeri," siger direktøren men erkender dog, at en ombygning kan være nødvendig, hvis man skal indfri ambitionen om at befinde sig så centralt i Aarhus.

I den kommunale investeringsplan tilkendegiver politikerne også, at en realisering af projektet kræver en markant forøgelse af drifttilskuddet, og det glæder Bo Skaarup.

Foruden støtte fra kommune og landets største fonde vil Naturhistorisk Museum selv poste penge fra et salg af egne ejendomme i projektet.

Publiceret 18 September 2020 14:10