Venstres gruppeformand i Aarhus Byråd Gert Bjerregaard har sammen med partiet fundet mulige besparelser på budgettet for 180 millioner kroner. Foto Aarhus Kommune

Venstres gruppeformand i Aarhus Byråd Gert Bjerregaard har sammen med partiet fundet mulige besparelser på budgettet for 180 millioner kroner. Foto Aarhus Kommune

Vil undgå skattestigning:

Venstre finder besparelser på 180 millioner kroner

Partiet peger på millionbesparelser på budgettet og mener, at skattestigning kan undgås

Af
Trille Skøtt-Jensen

Budget: Venstre har finkæmmet budgettet og kommer med en række forslag til, hvor der kan findes besparelser for i alt 180 millioner kroner om året.

"Vi kan faktisk slå en stor streg hen over skattestigninger og udover det, så kommer vi med finansiering til velfærdsområdet. Hvor borgmesteren siger 30 millioner ekstra til de ældre, der siger vi 90 millioner," siger Gert Bjerregaard, gruppeformand for Venstre i Aarhus Byråd.

Virtuel mødekultur udvikles

Partiet foreslår ni punkter, hvor der kan findes besparelser. Den største andel skal findes ved at fastholde og udvikle den virtuelle mødekultur, som coronatiden har medbragt.

Besparelser har Venstre fundet fra det notat, som Borgmesterens Afdeling har udarbejdet omkring effektivisering af digitale møder i Aarhus Kommune.

"Vi kan se, at allerede i år er der afholdt næsten en halv million videomøder. Vi ønsker sætte en ny retning og praksis for fremtidens møder. Som blandt andet skal beskrive, at det ikke er forkert at have hjemmearbejdsdage og i det hele taget overveje, at så mange møder som muligt bliver digitale videomøder. Coronatiden har vist os, at det kan lade sig gøre, og vi sparer også på tid og udgifter til transport til og fra møder. Notatet beskriver, at der i indeværende år vil være en potentiel besparelse på 85 millioner kroner årligt ved at beholde virtuelle møder. I borgmesterens budget er der kun afsat otte millioner om året i effektivisering på møderne. Men antallet af digitale videomøder er eksploderet sidenhen, så der er meget mere at hente - en besparelse på 55 millioner kroner om året i fremtiden er absolut realistisk," lyder det fra gruppeformanden.

Besparelser på flygtninge og jobafklaringscenter

Udover besparelser på omlægning og effektivisering af mødekulturen i kommunen peger Venstre også på en delvis nedlæggelse af flygtningepuljen.

"Vi ved, at der kommer færre flygtninge til Aarhus, end der var forventet i fremtiden. De penge kan flyttes til kernevelfærd, de ældre og vores socialt svageste medborgere," siger Gert Bjerregaard.

Et andet punkt er Jobafklaringscenteret.

"Puljen her er bare steget og steget. Der er bare hældt flere penge i, uden at resultaterne har stået mål med den ekstra økonomi. Selvforsørgelsesgraden for ikke-vestlige borgere er alt, alt for dårlig. Her er vi nødt til at se på, om vi kan bruge pengene bedre. Hvis vi gør det smartere og går området igennem med en tættekam, så der helt sikkert penge at hente, som vi så kan bruge på kernevelfærd," siger gruppeformanden og vurderer, det kan give en besparelse på ti millioner kroner årligt.

"I alt har vi fundet besparelser på 150-180 millioner kroner. Så i stedet for den skattestigning, som borgmesteren lægger op til på 78 millioner kroner årligt, så kan vi undgå skattestigning og kan samtidig komme med flere penge til velfærden. Vi mener, at med et budget på 20 milliarder, så er det muligt at få skabt balance i økonomien med effektiviseringer på under en procent," slår Gert Bjerregaard fast.

Budgetforhandlingerne fortsætter, og den 7. oktober skal det endelige budget vedtages.

Publiceret 14 September 2020 09:00